Prijsplafond

Hulp nodig?

Heb je toch nog hulp nodig of wil je iemand van het team spreken, neem dan contact op.
Klantenservice op dit moment gesloten.

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor zowel gas als elektriciteit voor kleinverbruikers. Tot een bepaald verbruik betaal je een vast tarief. De hoogte van dit tarief wordt door de overheid bepaald. Voor het verbruik boven deze grens is er geen plafond en gelden de reguliere tarieven van de overeenkomst met jouw energieleverancier. Door het prijsplafond wordt de energierekening voor kleinverbruikers in de meeste gevallen lager. 
De regeling geldt voor gas alleen voor kleinverbruik aansluitingen die in bedrijf gesteld zijn, voor elektriciteit geldt de regeling alleen voor kleinverbruik aansluitingen die in bedrijf gesteld zijn en een verblijfsfunctie hebben (je kunt wonen of werken op de locatie).

Er zijn ook andere redenen waarom het termijnbedrag per 1 januari 2023 anders kan zijn.


Maximumtarief tot een bepaald gebruik

Met het prijsplafond gelden er maximale tarieven tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond):

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief energiebelasting en btw):
€ 0,40 per kWh elektriciteit
€ 1,45 per m3 gas
€ 47,38 per GJ stadswarmte

De meeste kleinverbruikers krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Je hoeft zelf niks te doen om deze korting te krijgen; deze wordt verrekend door jouw energieleverancier.
Verbruik je meer energie dan het verbruiksplafond, dan betaal je daarvoor het tarief uit de overeenkomst die je hebt met jouw energieleverancier. Is het tarief in de overeenkomst lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor jouw totale verbruik het tarief uit de overeenkomst. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten.

Bron: Rijksoverheid.nl

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers
Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Je bent een kleinverbruiker (elektriciteit) als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. Voor de Gaswet ben je een kleinverbruiker als je gasaansluiting(en) hebt met een capaciteit van minder dan of gelijk aan 40 kubieke meter per uur (40 m3/h). Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Het prijsplafond geldt bijvoorbeeld niet voor een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract.

Verdeling maximaal verbruik
Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. De meeste klanten ontvangen hun jaarlijkse energie-afrekening in de loop van het jaar. Het totale verbruiksplafond voor elektriciteit en gas is daarom verdeeld per dag. Blijf je onder dit verbruik, dan neem je het verbruik wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Totdat je de jaarafrekening krijgt. Het tegoed wat je dan eventueel nog hebt, kan niet meegenomen worden naar de periode na de jaarafrekening. Dan begint namelijk weer een nieuwe periode. Die nieuwe periode duurt tot en met 31 december 2023. Dit is de einddatum van het prijsplafond. 

Omdat je in de winter meer energie verbruikt dan in de zomer, is het maximumverbruik niet gelijk over het jaar verdeeld. Onderstaande grafieken laten de verdeling van het verbruiksplafond per maand zien:

Rekenvoorbeeld
Een kleinverbruiker krijgt op 1 mei de jaarlijkse afrekening. In de periode van 1 januari tot en met 30 april mag deze kleinverbruiker 654 m3 gas en 1093 kWh elektriciteit gebruiken tegen de tarieven van het prijsplafond. Wordt er meer verbruikt? Dan wordt daarvoor het tarief uit de energieovereenkomst betaald. Van 1 mei tot en met 31 december mag deze kleinverbruiker nog 546 m3 gas en 1807 kWh elektriciteit gebruiken tegen de tarieven van het prijsplafond. 


Compensatie voor energie-intensieve mkb-bedrijven

Er komt een steunpakket voor energie-intensieve mkb-ondernemingen: Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Meer informatie over deze Tegemoetkoming Energiekosten is te vinden op de website van RVO. Aanvragen kan vanaf 21 maart 2023 via het RVO.

Ik heb geen slimme meter of deze is niet uitleesbaar
Ongeveer 88% van de Nederlanders met een kleinverbruik aansluiting heeft tegenwoordig een slimme meter. Daarmee kunnen wij bij elke tariefwijziging uw meterstand automatisch uitlezen en hoeft u niet zelf de meterstanden af te lezen en aan ons door te geven. Niet alleen makkelijk, maar u krijgt zo ook meer inzicht en grip op uw verbruik en de daaraan gerelateerde kosten en een afrekening gebaseerd op uw exacte verbruik.
Heeft u wel een slimme meter, maar heeft u deze administratief niet uitleesbaar laten zetten door de netbeheerder? Overweeg dan om de netbeheerder te vragen dit om te zetten. Heeft u nog een conventionele/niet-slimme meter? Dan kunt u uw netbeheerder verzoeken alsnog een slimme meter te plaatsen. Heeft u nu een conventionele meter en wilt u graag extra standen doorgeven per 1 januari 2023? Dien deze dan in bij onze klantenservice door het sturen van een email waarin u het adres, EAN-code, meternummer, meterstanden, opnamedatum vermeldt en ook en een foto meestuurt van de meter. Op de foto ook moet duidelijk zichtbaar maakt zijn wanneer deze foto is genomen. Dit moet u dan uiterlijk in de eerste week van januari 2023 naar ons sturen.  

Veelgestelde vragen
Hieronder staat een overzicht van vragen die vaak gesteld worden over dit onderwerp. Op de website van de overheid vind je nog meer vragen.

Veelgestelde vragen over het prijsplafond

Wat is een kleinverbruik elektriciteitsaansluiting?

je bent een kleinverbruiker (elektriciteit) als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère.

Wat is een kleinverbruik gasaansluiting?

Voor de Gaswet ben je een kleinverbruiker als je gasaansluiting(en) hebt met een capaciteit van minder dan of gelijk aan 40 kubieke meter per uur (40 m3/h). 

Wanneer ontvang ik mijn jaarafrekening?

Het moment waarop je je jaarafrekening ontvangt, is voor iedereen verschillend. Via Mijn SEFE Energy kun je zien wanneer je jouw volgende jaarafrekening kunt verwachten.

Hoe werkt het prijsplafond bij een vast contract?

Zijn je tarieven hoger dan het prijsplafondtarief? Dan is het prijsplafond voor jou van toepassing. Zijn je tarieven lager? Dan gelden die tot de einddatum van je vaste overeenkomst.

Hoe werkt het prijsplafond bij een contract met variabele tarieven?

Zijn je variabele tarieven lager dan het prijsplafondtarief? Dan gelden deze tarieven. Zijn je tarieven hoger? Dan is het prijsplafond van toepassing en geldt je variabele tarief in 2023 alleen voor je verbruik boven het verbruiksplafond. Voor de prijsplafondkorting kijken we naar je gemiddelde tarief over de prijsplafondperiode in 2023.

Mijn termijnbedrag is hoger, ondanks het prijsplafond. Hoe kan dat?

Energiebelasting, vermindering energiebelasting, btw en kosten netbeheerder
Het termijnbedrag bestaat niet alleen uit leveringskosten, maar onder andere ook uit energiebelasting, btw en eventuele kosten voor de netbeheerder. Per 1 januari zijn deze tarieven gewijzigd en is de tijdelijke verlaging van het btw-tarief op energie gestopt. Deze bedragen worden aan ons in rekening gebracht en belasten wij 1 op 1 door. Het termijnbedrag is daardoor ook anders. 
De nieuwe tarieven voor de energiebelasting vind je op de website van de Belastingdienst.

Nieuwe overeenkomst
Heb je een nieuwe overeenkomst met ons gesloten en gaat deze op 1 januari in? De tarieven en jaarverbruiken die we hebben afgesproken zijn van invloed op jouw nieuwe termijnbedrag.

Overeenkomst met tarieven die niet vaststaan (Flexibel of Vrij overeenkomst)
Leveringstarieven van onze Flexibel en Vrij overeenkomst staan niet vast en bewegen mee met de energieprijzen op de markt. De energiemarkten zijn continu in beweging. Door ontwikkelingen in het weer, maar ook op politiek, sociaal en economisch vlak in Nederland, Europa en daarbuiten beweegt de markt omhoog of juist naar beneden. Het termijnbedrag kan daardoor per keer verschillen.

Moet ik vanwege het prijsplafond zelf mijn termijnbedrag aanpassen?

Wij houden bij het termijnbedrag vanaf januari 2023 rekening met het prijsplafond. Je hoeft dus zelf niks te doen om het termijnbedrag aan te passen.

Houdt er rekening mee dat er vanaf 1 januari 2023 ook andere zaken zijn van invloed zijn op het termijnbedrag:

Btw: van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 is de btw op energiekosten 9% in plaats van 21%. Deze verlaging is tijdelijk. Het btw-tarief gaat per 1 januari 2023 weer terug naar 21%.

Energiebelasting: in 2022 zijn de tarieven van de energiebelasting voor elektriciteit verlaagd als compensatie voor de gestegen kosten van energie. De energiebelasting gaat in 2023 weer omhoog. Verder wordt het bedrag van de vermindering energiebelasting (heffingskorting) verlaagd. 

Netbeheerkosten: de netbeheerderskosten stijgen per 1 januari 2023.

Hoe werkt het prijsplafond met blokverwarming?

Kleinverbruikers met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) vallen niet onder het prijsplafond. Deze verbruikers krijgen een vast bedrag per zelfstandige wooneenheid (bijvoorbeeld een appartement) of onzelfstandige wooneenheid (bijvoorbeeld een studentenkamer).

Mijn energietarief ligt onder het prijsplafond. Wat betaal ik?

Als jouw energietarief lager is dan het tarief van het prijsplafond, dan betaal je gewoon het tarief van je energieovereenkomst. Het leveringstarief gaat dus nooit omhoog door het prijsplafond. Houd er wel rekening mee dat per 1 januari de overheidsheffingen en kosten voor de netbeheerders stijgen. De totale kosten kunnen daardoor wel stijgen.
De tarieven voor de energiebelasting veranderen bijvoorbeeld per 1 januari.

Hoe werkt het prijsplafond bij verschillende tarieven gedurende het jaar?
Ik stap in 2023 over naar een andere leverancier of ga verhuizen. Hoe werkt dat dan met het prijsplafond?
Ik heb zonnepanelen. Geldt het prijsplafond voor of na salderen?
Mijn vaste overeenkomst loopt in 2023 af. Hoe werkt dat met het prijsplafond?
Waarom zie ik de regeling prijsplafond als korting op mijn factuur?
Waarom is de korting vanwege het prijsplafond inclusief btw?
Mijn energietarief ligt onder het prijsplafond en toch is mijn termijnbedrag anders. Hoe kan dat?
Is het prijsplafond ook bedoeld voor grote ondernemingen?
opens in new window