Elektriciteit terugleveren en (thuis)batterijen

Voor veel MKB-bedrijven is het terugleveren van zakelijke stroom een interessante optie. Of je nu een bedrijf hebt met zonnepanelen op het dak of gewoon geïnteresseerd bent in duurzaamheid, het kan zowel milieuvoordelen als kostenbesparingen opleveren. In dit artikel leggen we uit hoe je als bedrijf stroom kunt terugleveren, wat de voordelen zijn en waar je rekening mee moet houden.

Wat betekent zakelijke stroom terugleveren?

Zakelijke stroom terugleveren betekent dat een bedrijf zelf opgewekte elektriciteit die niet wordt verbruikt, teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit kan bijvoorbeeld via zonnepanelen of windturbines. De teruggeleverde stroom wordt verrekend met het energieverbruik, wat kan resulteren in lagere energiekosten.

Hoe werkt het terugleveren van zakelijke stroom?

  1. Installatie van duurzame energiebronnen

De eerste stap is het installeren van zonnepanelen, windturbines of andere duurzame energiebronnen. Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van de benodigde capaciteit. Alle zonnepanelen en andere opwekinstallaties moeten voldoen aan Europese en landelijke eisen. Alleen als de installatie daaraan voldoet, kun je energie terugleveren aan het energienet. 

  1. Aansluiting op het elektriciteitsnet

Zorg ervoor dat de installatie goed is aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt vaak via een omvormer die de opgewekte stroom omzet naar bruikbare elektriciteit.

  1. Aanmelden van je installatie

Meld je installatie op tijd aan op www.energieleveren.nl zodat de netbeheerder kan nagaan of jouw aansluiting en meter geschikt zijn voor teruglevering.

  1. Slimme meter

Met een slimme meter krijg je maximaal inzicht in wat je op welk moment teruglevert. Lees meer over de voordelen op www.slimmemeters.nl. Als je nog geen slimme meter hebt, kun je je netbeheerder vragen om je meter te vervangen.

  1. Metering en monitoring

Een slimme meter registreert de hoeveelheid opgewekte en teruggeleverde stroom. Dit helpt bij het monitoren van de prestaties en het optimaliseren van de energieopbrengst.

  1. Contract met een energieleverancier

Heb je een contract bij SEFE Energy en wil je stroom terugleveren? Wij krijgen een bericht als je je hebt aangemeld op energieleveren.nl en kunnen dan de teruggeleverde energie verrekenen met de energie die je verbruikt (salderen). Dat zorgt ervoor dat je aan ons alleen betaalt voor de energie die je echt afneemt.

Vergoeding voor teruggeleverde stroom

De vergoeding voor het teruggeleverde volume (exclusief btw en energiebelasting) hangt samen met de actuele wet- en regelgeving en de door jou afgesproken terugleverprijzen in je leveringsovereenkomst en leveringsvoorwaarden voor zakelijke energie.

Voor een kleinverbruikaansluiting krijg je op basis van de actuele wet- en regelgeving voor een totaal teruggeleverd volume tot het door jou totaal afgenomen volume de leveringsprijs (exclusief btw en energiebelasting) als terugleververgoeding (dit heet salderen); voor het meerdere teruggeleverde volume is de in de leveringsovereenkomst vastgelegde terugleverprijs (exclusief btw en energiebelasting) van toepassing.

Daarnaast laat de huidige regelgeving voor energiebelasting ook saldering toe voor deze heffingen bij een kleinverbruikaansluiting. Mits de energie die je teruglevert duurzaam is opgewekt, betaal je namelijk alleen energiebelasting over het saldo van het totaal door jou afgenomen volume en het totaal door jou geproduceerde volume. Extra informatie over terugleveren is ook beschikbaar op ConsuWijzer.

Heb je een (thuis)batterij?

Als je een thuisbatterij hebt, moet je deze ook aanmelden via www.energieleveren.nl. Wie in Nederland een thuisbatterij laat installeren, is verplicht om de technische gegevens van deze installatie te registreren.

Netbeheerders moeten namelijk rekening kunnen houden met de elektriciteit die via deze thuisbatterij aan het net kan worden onttrokken en geleverd. Bijvoorbeeld om lokale overbelasting (netcongestie) te voorkomen.

Voordelen van zakelijke stroom terugleveren

  • Kostenbesparing: door eigen stroom op te wekken en het overschot terug te leveren, kunnen bedrijven flink besparen op energiekosten.
  • Duurzaamheid: het draagt bij aan de verduurzaming van het bedrijf en vermindert de CO₂-uitstoot.
  • Imago: bedrijven die investeren in duurzaamheid verbeteren hun imago en kunnen zich profileren als maatschappelijk verantwoord ondernemers.

Overstappen naar een zakelijke energieleverancier?

Zakelijke stroom terugleveren biedt veel voordelen, zowel financieel als duurzaam. Het is een stap richting een groenere toekomst en kan je bedrijf helpen om kosten te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wil je meer weten over hoe je kunt overstappen naar SEFE Energy en profiteren van deze voordelen? Bezoek dan onze overstappen pagina voor meer informatie.

 

opens in new window