Mijn termijnbedrag is gewijzigd: hoe kan dat?

22 december 2022

Terug naar Informatie & Nieuws

Mijn termijnbedrag is gewijzigd: hoe kan dat?

Prijsplafond
Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond voor zowel gas als elektriciteit voor kleinverbruikers. Tot een bepaald verbruik betaal je een vast tarief. De hoogte van dit tarief en de verbruiksgrens (verbruiksplafond) zijn door de overheid bepaald. Voor het verbruik boven deze grens is geen plafond en gelden de reguliere tarieven van jouw energieovereenkomst. Door het prijsplafond wordt de energierekening voor kleinverbruikers in de meeste gevallen lager. Je leest hier alles over het prijsplafond, ook of het voor jou van toepassing is.

Energiebelasting, vermindering energiebelasting, btw en kosten netbeheerder
Het termijnbedrag bestaat niet alleen uit leveringskosten, maar onder andere ook uit energiebelasting, btw en eventuele kosten voor de netbeheerder. Per 1 januari wijzigen deze tarieven en eindigt de tijdelijke verlaging van het btw-tarief op energie. Deze bedragen worden aan ons in rekening gebracht en belasten wij 1 op 1 door. Het termijnbedrag is daardoor ook anders.
De nieuwe tarieven voor de energiebelasting vind je op de website van de Belastingdienst.

Nieuwe overeenkomst
Heb je een nieuwe overeenkomst met ons gesloten en gaat deze op 1 januari in? De tarieven en jaarverbruiken die we hebben afgesproken zijn van invloed op jouw nieuwe termijnbedrag.

Overeenkomst met tarieven die niet vaststaan (Flexibel of Vrij overeenkomst)
Leveringstarieven van onze Flexibel en Vrij overeenkomst staan niet vast en bewegen mee met de energieprijzen op de markt. De energiemarkten zijn continu in beweging. Door ontwikkelingen in het weer, maar ook op politiek, sociaal en economisch vlak in Nederland, Europa en daarbuiten beweegt de markt omhoog of juist naar beneden. Het termijnbedrag kan daardoor per keer verschillen.

Let op: maak je maandelijks het termijnbedrag handmatig aan ons over? Let er dan op dat je het bedrag op tijd aanpast. In december ontvang je de factuur voor januari.

Betaal je de facturen handmatig en heb je hier liever geen omkijken naar? Pas dan via Mijn SEFE Energy heel eenvoudig de betaalwijze aan naar automatische incasso.

opens in new window