‘Onderzoek regelmatig of een overstap naar een andere energieleverancier interessant is’

26 november 2020

Terug naar Informatie & Nieuws

‘Onderzoek regelmatig of een overstap naar een andere energieleverancier interessant is’

Of het nou gaat om het telefoonabonnement, verzekeringen, energie of andere maandelijkse afschrijvingen, het is altijd verstandig om eens in de zoveel tijd te onderzoeken of het prijstechnisch interessant is om een overstap te maken naar een andere aanbieder of niet. In dit artikel vertelt Kelly van SEFE Energy je waarom en waar je op moet letten.

Wat gebeurt er als ik niks doe terwijl mijn energiecontract afloopt?

“Energieleveranciers zijn verplicht  een kleinverbruik aansluiting te blijven leveren tot het moment dat er een andere overeenkomst wordt gesloten. Is er geen nieuwe overeenkomst gesloten bij de huidige óf een nieuwe leverancier die aansluit op de einddatum van de huidige overeenkomst? Dan blijft de energielevering doorlopen via de huidige leverancier totdat er een nieuwe overeenkomst wordt gesloten. Dit wordt ook wel een stilzwijgende verlenging genoemd.

Vanaf dat moment is het een vrij opzegbare overeenkomst, met een looptijd van onbepaalde tijd. De overeenkomst kan op elk moment opgezegd worden zodra er een nieuwe overeenkomst wordt gesloten.

Dit geldt trouwens niet voor overeenkomsten voor grootverbruik aansluitingen. Deze stoppen automatisch op de einddatum van de overeenkomst.”

Waarom moet ik een stilzwijgende verlenging voorkomen?

“De tarieven van deze overeenkomsten zijn meestal variabel en liggen over het algemeen hoger dan de tarieven die gelden voor overeenkomsten met een vastgestelde duur. Ben je nog nooit overgestapt of is de overeenkomst die je had al een tijdje afgelopen? Dan is de kans erg groot dat je voordeliger uit bent als je een nieuwe overeenkomst sluit. Je gebruikt nu immers energie tegen het hogere, variabele tarief.”

Waarom kan een (jaarlijkse) overstap interessant zijn voor mijn onderneming? Welke rol spelen wijzigende tarieven hierin?

”Zoals hiervoor al aangegeven is het beter om een stilzwijgende verlenging te voorkomen, omdat dan de tarieven meestal hoger zijn. Zorg er daarom voor dat je op tijd een nieuwe overeenkomst sluit. Dit kan bij een nieuwe leverancier, maar natuurlijk ook bij je huidige leverancier. Vergelijk de tarieven voor de nieuwe overeenkomsten en voorwaarden van de verschillende aanbieders om een goede keuze te maken. Let erop dat je de juiste tarieven met elkaar vergelijkt: je kunt de tarieven voor de nieuwe overeenkomst niet vergelijken met die van je huidige overeenkomst; de markt is in de tussentijd veranderd.

Kan ik bijvoorbeeld ook een interessant verlengingsaanbod verwachten van mijn huidige leverancier?

“Elke proactieve energieleverancier zal de klanten waarvan de overeenkomst binnenkort afloopt, benaderen voor een verlenging. Het nieuwe voorstel kun je helaas niet vergelijken met je huidige overeenkomst. De markt is immers veranderd en de tarieven voor gas en elektriciteit kunnen op dat moment hoger of lager zijn dan die van je huidige overeenkomst. Vergelijk het nieuwe voorstel daarom met de huidige tarieven van andere aanbieders en vergelijk op hetzelfde moment.”

Als de prijs gunstig is, kan ik die dan niet beter gewoon vastleggen?

“Meerjarige aanbiedingen lijken meestal interessanter, je legt tenslotte een prijsafspraak waar niet van afgeweken wordt. Heel zeker dus. Of dit beter is dan ieder jaar een ander contract, met risico op prijsstijgingen? Dat is voor iedereen verschillend. Kiezen voor een meerjarige overeenkomst met een vast tarief is interessant als je graag zekerheid hebt over je kosten voor de komende paar jaar. Stijgen de energieprijzen gedurende de looptijd van jouw overeenkomst, dan heb je daar dus geen last van.

Maar andersom geldt het ook: dalen de tarieven, dan kun je daar niet van profiteren. Het is maar net waar jij je het prettigst bij voelt en welk risico je wilt nemen: zekerheid voor meerdere jaren, of jaarlijks een nieuwe overeenkomst sluiten waarbij je of profiteert van de lagere tarieven of het nadeel hebt van hogere tarieven.”

Hoe interessant is een welkomstbonus?

”Een incentive zoals bijvoorbeeld een welkomstbonus lijkt in eerste instantie heel interessant. Of dit daadwerkelijk ook zo is, hangt af van het totale kostenplaatje onderaan de streep. Neem de korting dus altijd mee in de berekening bij het vergelijken van aanbiedingen van verschillende leveranciers. Alleen dan zie je of het daadwerkelijk interessant is.”

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van prijsaanbiedingen?

“Er zijn meerdere, belangrijke zaken waarop je moet letten bij het vergelijken van aanbiedingen van verschillende leveranciers. Zo is het dat bijvoorbeeld de tarieven niet bij alle leveranciers hetzelfde worden gepresenteerd. Dat kan een vertekend beeld geven van wat je uiteindelijk onderaan de streep betaalt.”

Lees meer over het vergelijken van prijzen en offertes: Belangrijke aandachtspunten bij het vergelijken van energietarieven. 

Het kan lastig zijn om verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Mocht je er na het lezen van dit artikel nog niet uitkomen, dan helpen de experts van SEFE Energy je graag met het maken van de juiste vergelijking, om er zo voor te zorgen dat je de juiste keuze maakt.

Wat is nu de conclusie m.b.t. overstappen?

“Een actieve houding ten aanzien van jouw energiecontract loont! Door het voorkomen van een stilzwijgende verlenging bespaar je sowieso kosten. Daarnaast kun je nog extra besparen door op tijd verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken.”

SEFE Energy denkt met je mee

“Bij SEFE Energy zijn we blij met al onze klanten en dat merk je direct. Onze klanten ontvangen niet alleen een goede aanbieding wanneer ze klant worden, maar ook als ze de overeenkomst verlengen en dus klant blijven. En wij adviseren onze klanten om niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar andere zaken die van belang (kunnen) zijn voor een klant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voorwaarden van de overeenkomst, de voorwaarden van een eventuele actie en de kwaliteit van de klantenservice.”

Meer informatie vind je ook in deze artikelen:

opens in new window