Het beste overstapmoment voor zakelijke energiecontracten

14 mei 2018

Terug naar Informatie & Nieuws

Het beste overstapmoment voor zakelijke energiecontracten

Wist je dat het grootste deel van je energieprijs wordt bepaald door het moment waarop je inkoopt? In de praktijk ligt het inkoopmoment vaak rond de ingangsdatum van een nieuwe overeenkomst. Als je echt wilt profiteren van gunstige gasprijzen en de prijs voor jouw elektriciteit, is het goed om het juiste overstapmoment te weten.

Tip 1    Check je opzegtermijn

Elk energiecontract heeft een opzegtermijn. De opzegtermijn voor een zakelijke energieovereenkomst is afhankelijk van de vraag of je een groot- of kleinverbuiker bent. In jouw overeenkomst of algemene voorwaarden kun je vinden welke opzegtermijn voor jou geldt. De einddatum van jouw energiecontract kun je eenvoudig checken in de huidige overeenkomst of via het Contract Einde Register (CER). Dit is de centrale databank van alle lopende energiecontracten voor kleinverbruik gas en elektriciteit. Per energiecontract vind je hier de leverancier, einddatum en opzegtermijn. Je kan jouw nieuwe energieleverancier eenmalig toestemming geven om dit register te checken bij een overstap. Zo kan de leverancier ervoor zorgen dat de overstap naadloos aansluit op je vorige contract.

Tip 2    Stap gratis over

Kosteloos overstappen, is natuurlijk het mooiste. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Je energiecontract heeft namelijk een einddatum. Als je eerder opzegt, moet je vaak een opzegvergoeding betalen. Per energieleverancier verschilt de hoogte van de opzegboete. Als jouw contract een looptijd van onbepaalde tijd heeft, mag je vrijwel altijd kosteloos opzeggen.

Tip 3    Let op stilzwijgende verlenging

Een energieleverancier kan jouw overeenkomst stilzwijgend verlengen. Dat kan gebeuren als de looptijd van de overeenkomst voorbij is en je zelf geen actie hebt ondernomen. Je energiecontract voor een kleinverbruikaansluiting loopt dan voor onbepaalde tijd door, vaak tegen een ander, hoger tarief. Als je kosten wilt besparen op je energienota, laat je het uiteraard niet aankomen op een stilzwijgende verlenging van je oude contract. In de voorwaarden van de overeenkomst kun je terugvinden wat hierover is afgesproken.

Tip 4    Kijk naar het seizoen

Maak je als ondernemer gebruik van zonnepanelen om energie op te wekken? Zorg er dan voor dat je in elk geval op het juiste moment overstapt. Dit heeft alles te maken met de tussentijdse eindafrekening en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie. In de zomer wekken zonnepanelen meer stroom op dan in de winter. Teveel opgewekte stroom kun je niet verrekenen met de energie die je in de winter afneemt van je leverancier. Je ontvangt dus een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding staat vermeld in de overeenkomst of de algemene voorwaarden. Het beste moment om over te stappen, is dus wanneer je minder hebt opgewekt dan verbruikt vanaf het moment dat je je laatste jaarrekening hebt ontvangen.

Tip 5    Weet waar je aan toe bent

Of je een opzegvergoeding moet betalen, hangt dus af van de duur van je contract. Weet waar je aan toe bent. Hier vind je alle opties op een rijtje:

Begin je op tijd met vergelijken? Je hoeft niet te wachten met het vergelijken en sluiten van een nieuwe overeenkomst tot je huidige overeenkomst bijna is afgelopen. Zijn de energietarieven gunstig? Dan kun je ook al wat langer van te voren een nieuw contract sluiten, zodat je na afloop van je huidige contract kunt profiteren van de lage tarieven. Let er wel op dat de ingangsdatum van het nieuwe contract aansluit op de einddatum van het huidige contract om een opzegboete te voorkomen.

Je huidige contract loopt bijna af? Je kunt alvast andere energieleveranciers vergelijken en een nieuw contract sluiten die aansluit op de einddatum van het vorige contract. Zodra je oude contract eindigt, gaat je nieuwe direct in. Je betaalt geen opzegvergoeding.

Je contract heeft een bepaalde looptijd? Let er dan goed op dat je de nieuwe overeenkomst laat aansluiten op de oude. Zo voorkom je een opzegvergoeding. Bij een tussentijdse beëindiging van de overeenkomst moet je namelijk vrijwel altijd een opzegvergoeding betalen. Houd de einddatum van je huidige contract dus goed in de gaten.

Je hebt een contract met een onbepaalde looptijd? Je kunt op elk gewenst moment overstappen. Je betaalt meestal geen opzegvergoeding.

Je bent nog nooit overgestapt van energieleverancier? Als je nog nooit bent overgestapt als zakelijke gebruiker heb je hoogstwaarschijnlijk een contract met een onbepaalde looptijd. Je kunt overstappen wanneer je wilt zonder een opzegvergoeding te betalen. Controleer dit van tevoren wel eerst.

Profiteren zakelijk energietarief

Wil je profiteren van een scherp zakelijk tarief? En een energieleverancier die met je meedenkt, zodat jij je focus op je werk kunt houden? Informeer dan eens naar de dienstverlening van SEFE Energy. Wij helpen onze klanten graag vooruit. Zeker als zij zorgeloos willen wisselen van energieleverancier. Bekijk onze website voor meer informatie of bel: 0800 – 4297766.

opens in new window