Hoeveel inzicht heb jij in jouw energiecontract?

13 november 2023

Terug naar Informatie & Nieuws

Hoeveel inzicht heb jij in jouw energiecontract?

Zoals zo vaak in het leven begint het streven naar optimalisering van een activiteit met inzicht. Als je – ik noem maar een voorbeeld – de ambitie heeft om met jouw racefiets zo snel mogelijk de Mont Ventoux te beklimmen, dan wordt jouw succes bepaald door diverse factoren. Kennis van de fiets, van jezelf en van de berg: wanneer moet ik schakelen, in welke versnelling beklim ik het meest efficiënt de laatste kilometer, waar zitten de lastige stukken, wat eet ik onderweg, en ga zo maar door. Als je al die elementen optimaal onder controle hebt, zul je de klim een stuk sneller maken dan jouw even fitte vriend die totaal onvoorbereid dezelfde klim gaat maken.

Bij jouw energiecontract geldt hetzelfde: het begint met goede kennis van de materie. In het geval van het energiecontract betekent dat concreet: kennis van het huidige verbruik en van de prijs die je op dit moment betaalt. Ook moet je zicht hebben op eventuele pieken en dalen in jouw verbruik. Inzicht betekent bovendien dat je weet welk type aansluiting je hebt én of dit type aansluiting de beste optie is bij het daadwerkelijke verbruik.

Als je goed bekend bent met deze feitelijke gegevens, kun je die kennis koppelen aan een tweede belangrijke onderdeel van een proactieve houding: een bewuste keus voor de juiste inkoopstrategie. Bij die inkoopstrategie gaat het onder meer om de vraag of je voor een vaste of voor een flexibele prijs kiest en op welk moment het interessant is om de prijs vast te zetten. Het gaat ook om de periode waarvoor wordt ingekocht; kies je voor één jaar, voor twee jaar of voor een langere termijn?

Je ziet: er zijn veel factoren die jouw energiecontract beïnvloeden. Laat het contract niet versloffen en kies voor die proactieve houding en neem contact op met uw energieleverancier. Want goed naar je energiezaken kijken hoort bij ondernemen. Het is vaak een grote kostenpost binnen de onderneming. De juiste beslissing op het juiste moment kan een forse besparing betekenen en mede bepalen of je winstgevend bent of niet!

opens in new window