Hoe organiseer je boeiende teambuildingactiviteiten?

20 november 2020

Een teambuilding activiteit valt of staat met het aangeboden materiaal en de persoon die de activiteit begeleidt. Dit betekent dat de activiteit soms zijn doel voorbijschiet en deelnemers er niet alles uit kunnen halen wat er in zit.  

Een goed ontworpen en geïmplementeerd programma aan teambuilding activiteiten kan een geweldig effect hebben, als het alle deelnemers weet te boeien en in de loop van de dag een gevoel van eenheid weet te creëren. En hoe effectief deze activiteiten ook uit kunnen pakken, ze moeten jou en je team vooral ook de mogelijkheid bieden om gewoon wat plezier te hebben.

Met het op afstand en vanuit huis werken, dat nu meer dan ooit de norm is geworden voor onze werkdagen, zijn sterke onderlinge banden binnen een team van essentieel belang.  Zonder de oh zo  belangrijke persoonlijke communicatie, ondersteuning en kameraadschap die normaal gesproken  iedereen verbonden houden, wordt het wat lastig.

Om je op weg te helpen, hebben we deze handleiding voor teambuilding gecreëerd, met tips en advies voor het organiseren van activiteiten die je zullen helpen om je werknemers met elkaar te verbinden. We hebben ook een aantal persoonlijke en ‘op afstand’ oefeningen vermeld die jij en je team kunnen proberen terwijl jullie van huis werken.

Wat is teambuilding?

Teambuildingactiviteiten zijn bedoeld om de inspanningen van individuele werknemers tot een samenhangend geheel te vormen. Binnen iedere rol kan teambuilding op dagelijkse basis voorkomen; het maakt onderdeel uit van de interacties tussen werknemers die samenwerken om datgene uit te voeren wat in hun rol verwacht wordt. Dergelijke interacties worden de norm voor teams en helpen elke werknemer te begrijpen hoe ze op gepaste wijze met elkaar moeten omgaan binnen het bedrijf als geheel.

Wat zijn de voordelen van teambuilding?

Het versterkt  de banden tussen teams

Naast het versterken van je team kan een dag vol activiteiten ook helpen bij het bevorderen van de banden met mensen van andere afdelingen binnen je bedrijf. Er zijn misschien collega’s die geen contact met andere teamleden hoeven te hebben tijdens hun dagelijkse werkzaamheden, of misschien met elkaar hebben gemaild zonder elkaar ooit in het echt te hebben ontmoet; teambuilding geeft je de mogelijkheid om zulke grenzen te vervagen.

Het brengt strategische vaardigheden bij

Vaak is er een teambuildingactiviteit waarbij er van collega’s wordt gevraagd om samen te werken aan probleemoplossende opdrachten. Zulke tests van rationeel en strategisch denken geven je niet alleen inzicht in de manier waarop teamleden dingen benaderen, maar je kunt vervolgens wat je samen hebt geleerd ook toepassen op je dagelijkse taken.

Het moedigt creativiteit en plezier aan

Het belangrijkste van allemaal is misschien nog wel dat teambuilding vooral leuk moet zijn. Bepaalde activiteiten moeten georganiseerd worden om de creativiteit van je team naar voren te brengen; hen aanmoedigen om initiatief te tonen kan ook op kantoor van positieve invloed zijn, omdat ze zo de kans krijgen om ‘outside the box’ denken’ te gebruiken bij het oplossen van bepaalde problemen.

Bovendien kun je door het creëren van een plezierige omgeving voor collega’s en teamleden  verstrekkende  voordelen op de lange termijn bemerken, van personeelsverloop tot winst. Het is een geweldige manier voor collega’s om een kant van elkaar te zien die ze normaal niet op het werk zouden zien.

Bevordert teamwork

De nadruk bij teambuilding ligt natuurlijk vooral op teamwork. De gezamenlijke inspanning helpt het team elkaars sterke en zwakke kanten te begrijpen, en dit geeft weer de nodige informatie over het benaderen van andere collega’s en het identificeren van de werkstijl die zij vooral toepassen in hun dagelijks werk. 

Sterkere communicatie

Een plezierige en ontspannen sfeer tijdens het team builden moedigt personeel aan om zichzelf  te zijn en zichzelf open te stellen naar anderen; dit is een kwaliteit die belangrijk is voor succes op het moment dat iedereen weer terugkeert naar zijn dagelijkse plichten.

Hoe organiseer je een teambuilding evenement?

Stel duidelijke doelen

Hoewel plezier voorop staat, is het belangrijk te bedenken waarom je een teambuilding evenement wilt opzetten; je moet er doelstellingen mee behalen die de investering waard zijn.

Stel duidelijke doelstellingen en thema’s op waaraan je werknemers moeten werken tijdens het evenement. Als je eenmaal de basis hebt vastgelegd, kun je verder denken.

Budget vaststellen

Voordat je begint met het plannen van activiteiten moet je een budget vaststellen. Dit helpt je om te bepalen wat je je kunt veroorloven en hoe uitgebreid het evenement mag zijn.

Dat gezegd hebbende, heb je geen groot budget nodig om je te helpen je doelen te bereiken. Sommige teambuildingactiviteiten kunnen zelfs volledig kosteloos zijn en in het huidige klimaat van op afstand werken zijn de lage kosten van bepaalde activiteiten zeker een aantrekkelijke factor.

Als je echter veel kunt/wilt uitgeven blijf dan wel realistisch en laat wat ruimte over voor onverwachte uitgaven. Afhankelijk van waar je je evenement wilt organiseren moet je wellicht rekening houden met het volgende:

  • Vervoer en parkeren
  • Reserveren van locatie en vergunningen
  • Aanbieders van activiteiten
  • Eten en drinken
  • Verzekeringen

Prik een datum en tijd

Je moet rekening houden met de agenda’s van je teamleden voordat je een datum en tijd vastlegt. Als ze bezig zijn met een groot project waarvan de deadline nadert, kies dan voor een datum na de datum van de afronding van het project.  

Daarnaast moet je bedenken dat sommige werknemers er misschien moeite mee zullen hebben als je van plan bent een evenement in de avond te organiseren. Hun tijd is kostbaar en de avonden zijn misschien de enige momenten dat ze tijd en aandacht voor hun familie en dierbaren hebben. Zorg er dan ook voor dat iedereen het eens is met je geplande datum en tijd voordat je verder gaat met de organisatie van je evenement.

Maak een programma voor het evenement

Een programma kan je helpen bij het indelen van de dag en geeft je de mogelijkheid om aan je collega’s te communiceren wat er precies gaat gebeuren tijdens het evenement.

Je programma moet alles belichten wat je werknemers die dag gaan doen, inclusief aankomst- en vertrektijden, de duur van de activiteiten en indien van toepassing, de ontmoetingsplaatsen. Het is de moeite waard om dit programma weken voor het evenement al aan de deelnemers uit te delen, met daarbij de opmerking dat het nog aan verandering onderhevig is. Dit helpt het team om zich op de dag voor te bereiden en het geeft hen ook wat tijd om enthousiast te worden.

Teambuildingactiviteiten  die jouw team kunnen samenbrengen

Speurtocht

Verdeel de deelnemers in teams en geef ieder team een lijst met taken die zij als groep moeten volbrengen, zoals het fotograferen van een bepaald gebouw. Geef ze een deadline voor het behalen van iedere taak; het team dat het snelst alle taken kan afstrepen wint.

Dit is een goede manier om teamleden om te laten gaan met collega’s waar ze normaal gesproken niet zo snel contact mee zouden hebben, het moedigt creatief denken aan en het zorgt ervoor dat mensen op een plezierige en avontuurlijke manier even buiten het kantoor zijn.

Het perfecte vierkant

Hiervoor  heb je een lang touw en wat blinddoeken nodig. Elk team staat in een cirkel en houdt een stuk van het touw vast voordat ze hun blinddoek omdoen en het touw weer op de grond leggen. Vervolgens doet iedereen een paar stappen achteruit; vraag iedereen dan om terug te keren naar het touw en met het touw een vierkant te vormen zonder hierbij hun blinddoeken af te doen. Om het nog moeilijker te maken krijgen sommige teamleden de instructie om niet te praten.

Deze taak is gericht op sterke communicatie- en leiderschapsvaardigheden. En door bepaalde teamleden niet te laten praten komt er ook een element van vertrouwen bij kijken! 

Activiteiten die op afstand kunnen worden gedaan

Laat zien en vertel

Laat zien en vertel is een makkelijke teambuildingactiviteit die bijvoorbeeld via Zoom of Teams kan worden gedaan; het geeft iedereen  op een ontspannen en informele manier wat inzicht in het leven van elk teamlid.

Elk teamlid krijgt een bepaalde tijd toegewezen om te vertellen over een voorwerp of iets ontastbaars waar ze in hun vrije tijd mee bezig zijn. De opties zijn bijna grenzeloos en het kan makkelijk op wekelijkse basis worden herhaald, waardoor je met regelmaat op een informele manier aan teambuilding doet .

Twee waarheden en een leugen

Een klassieke ijsbreker waarbij elk teamlid drie uitspraken over zichzelf doet: 2 waarheden en 1 leugen. Het team raadt dan om de beurt wat waar is en wat gelogen, waarna de spreker de leugen onthult.

Je kunt er ook een wedstrijdje van maken waarbij de manager de punten moet bijhouden- het team met de meeste correcte antwoorden wint!

Het onbewoonde eiland scenario

In dit virtuele teambuildingspel krijgt ieder teamlid een scenario waarbij ze op een onbewoond eiland stranden met zeven objecten-waarvan ze er maar drie mogen uitkiezen.

Het team legt vervolgens uit waarom zij bepaalde voorwerpen hebben gekozen. Dergelijke keuzes geven blijk van creatief denken en laten zien hoe samenwerken kan helpen bij het behalen van betere resultaten; virtuele collega’s werken op deze manier samen zonder dat ze in dezelfde kamer zijn.

Er zijn allerlei luchtige activiteiten die je op afstand kunt doen. Zaken zoals het delen van persoonlijke feiten, het blootgeven van bucket lijsten en het tonen van foto’s kunnen veel zaken over een persoon onthullen en een gevoel van saamhorigheid creëren.

Vergeet niet om de rest van de Gazprom Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van Gazprom Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. Gazprom Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….