De zakenwereld zit vol met mythes die vertellen hoe eigenaren van kleine ondernemingen hun bedrijven moeten runnen. De meeste zijn gedateerd en werken in de praktijk simpelweg niet. We bekijken hier de 10 grootste zakelijke fabels die we niet meer zouden moeten geloven.
Geld verdienen is het overkoepelende doel achter elke onderneming, maar het is zeker niet de enige vorm van succes. Kleine bedrijven zouden zich moeten richten op het opbouwen van een sterk en groeiend bedrijf waarop klanten en personeel kunnen vertrouwen. Je bent meer dan een melkkoe die er vandaag nog is en morgen misschien niet meer. Zorg dat je dit onderscheid duidelijk maakt en je zult vanzelf financiële stabiliteit bereiken. Je hoeft dus niet al je aandacht te vestigen op geld verdienen.
Vanuit het perspectief van een kleine onderneming kan het concurreren met grote bedrijven binnen dezelfde sector ontmoedigend zijn, zeker als deze grote bedrijven ook nog eens lagere prijzen hanteren voor hun producten. Maar in plaats van jouw producten zo laag te prijzen dat je verlies dreigt te lijden, kun je je beter richten op het bieden van een betere klantenservice en een Unique Selling Point (USP). Zo moedig je mensen aan om voor jouw winkel of jouw website te kiezen. Bedenk manieren om de problemen van jouw klanten op te lossen en laat hierbij de allerlaagste prijs even buiten beschouwing.
Hoewel het belangrijk is om realistisch te zijn over hetgeen jouw klanten van jouw service kunnen verwachten, is het niet slim om te werken vanuit de opvatting “niet teveel beloven/meer bieden dan verwacht” als het aankomt op het vinden en behouden van klanten. Eigenlijk zouden bedrijven veel moeten beloven en veel moeten bieden om succesvol te zijn en niet simpelweg hun klanten voor de gek houden in een poging hun verwachtingen te overtreffen.
Zelfs de meest geavanceerde en innovatieve nieuwe producten, ontwerpen en diensten vormen geen garantie voor succes. In de haast om een nieuw product te lanceren en geld te verdienen, laten veel kleine bedrijven het na om in de juiste distributie- en marketingbasis te investeren. Je zou kunnen stellen dat dit belangrijker is dan het product zelf. Natuurlijk zullen klanten altijd geïnteresseerd zijn in goede producten en diensten, maar alleen als deze ook op efficiënte wijze worden gedistribueerd en geleverd.
Er zijn talrijke beginnende ondernemingen die gebaseerd zijn op briljante, doch eenvoudige concepten. Hoewel dit een stimulans is, kan dit ook van negatieve invloed zijn op start-ups die met elkaar concurreren. Natuurlijk is het geweldig om groots te dromen en nieuwe, unieke producten te verzinnen, maar ergens als eerste mee komen is geen garantie voor succes. Als je met jouw bedrijf een andere weg inslaat dan de concurrentie, en loyaal blijft aan je bedrijfsethos, is het niet nodig om je zorgen te maken over het bieden van producten en diensten die lijken op die van de concurrentie.
Alle ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met falen, maar dit is geen reflectie van hun leiderschap, waarden of ideeën. Zelfs de meest succesvolle leiders moeten leren omgaan met falen en dit begint door in te zien dat niet elke mislukking negatief is. Falen, of de mogelijkheid om te leren van falen, leidt tot kennis en ervaring. Beide zijn essentieel voor een succesvol bedrijf. Laat kleine nederlagen je niet afleiden van jouw bedrijf en je visie voor de toekomst.
Meer klanten betekent meer geld, toch? Nou, niet perse. Waar gevestigde bedrijven de mogelijkheid hebben om meer klanten aan te trekken, vinden kleine bedrijven het misschien waardevoller om zich te richten op de tevredenheid van hun bestaande klanten voordat ze op zoek gaan naar nieuwe klanten. Dit zorgt niet alleen voor loyaliteit en mond-tot-mond reclame. Het voorkomt een onevenwichtige balans tussen een te grote vraag naar producten en diensten en een te snel afnemende voorraad. Dit zou weer funest kunnen zijn voor een groeiend bedrijf dat nog niet over de juiste distributie systemen beschikt.
Leren hoe je taken het beste kunt delegeren naar personeelsleden of freelancers is een van de moeilijkste lessen voor de kleine ondernemer. De reputatie van je bedrijf staat op het spel. Het is dan heel moeilijk om de touwtjes uit handen te geven en taken aan anderen over te laten. Maar als je alles zelf probeert te doen, loop je al snel vast en groeit je bedrijf niet zoals het hoort. Ontdekken dat het oké is om niet alles zelf te doen, is een van de meest waardevolle vaardigheden die je als ondernemer kunt aanleren.
Hoewel het altijd nodig is om te luisteren naar en in te leven in alle klanten, is het idee dat elke klant altijd gelijk heeft een verouderd bedrijfsethos. Als elk bedrijf vanuit deze gedachte opereert, zou het heel moeilijk zijn om een winstgevend bedrijf te runnen. Laat staan te kunnen concurreren binnen een bepaalde sector. Klanten zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde. Het is belangrijk om je klanten te begrijpen en vast te stellen welke klant op de lange termijn het meest waardevol zal zijn. Op deze manier kan je je aandacht en investering richten op hetgeen zij willen en nodig hebben.
Het binnenhalen van een grote klant is de droom van de meeste kleine bedrijven, omdat het zorgt voor een veilig vangnet voor de toekomst. Het najagen van de grote vissen binnen je klantenbestand, zorgt echter voor enorm veel afleiding. Bovendien staat het in de weg van het zeker stellen van kleinere en mogelijk loyalere klanten. Daarnaast is het riskant om alles op één klant in te zetten. Het is vaak veel beter om je middelen te verdelen over meerdere kleine klanten, waardoor de impact minder groot is als er ergens iets fout gaat.
Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.
De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties
Heeft mijn organisatie een bedrijfsinnovatiestrategie nodig?
Omgaan met contant geld: 7 praktische tips voor kleine bedrijven
Waarom bedrijfsleiders over emotionele intelligentie moeten beschikken