Check de jaarafrekening van je energieleverancier!

26 maart 2019

Elk jaar krijgt een afrekening van je energieleverancier. Hierin staat een hoop informatie. Heb je hier al eens goed naar gekeken? Of zegt het je eigenlijk niets? Graag vertellen we je welke vier zaken je echt even na moet kijken voordat je je jaarrekening archiveert.

Een brij aan cijfers die lastig te controleren is. Zo ervaren velen de jaarafrekening van hun energieleverancier. Dankzij het Aanbod op Maat ontvang je tegenwoordig een persoonlijk aanbod met een aantal vaste punten, zoals wat je per jaar gaat betalen, hoe dat bedrag is opgebouwd en de looptijd van het contract, waardoor je aanbiedingen van leveranciers beter kunt vergelijken.

Dit Aanbod op Maat maakt het een stuk eenvoudiger om een aantal belangrijke zaken op je afrekening te controleren. Vier punten waar je in je jaarafrekening energie op moet letten zijn:

  1. De tarieven én korting
    Zodra je een energiecontract tekent, ga je akkoord met een bepaald tarief voor elektriciteit en/of gas. Controleer of dit tarief ook daadwerkelijk is verwerkt op je jaarafrekening. Dat geldt ook voor de vaste leveringskosten, de afgesproken korting of welkomstbonus. Het kan je vele euro’s per jaar schelen, dus pak je contract er even bij en leg deze cijfers naast elkaar.

  2. Vermindering energiebelasting
    Je kunt recht hebben op een vermindering van de energiebelasting. Deze vermindering geldt voor alle locaties met een zogenoemde verblijfsfunctie. Denk aan: woningen, kantoren, fabrieken, campings, restaurants en hotels. Controleer of dit ook op jouw jaarafrekening staat. Voor 2018 bedroeg de heffingskorting € 373,34. Het ontbreken van deze post op je afrekening kan je dus honderden euro’s per jaar schelen!

  3. Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie
    Elke afnemer van energie betaalt energiebelasting. Dit bedrag wordt berekend over de hoeveelheid stroom (kWh) en gas (kubieke meters) die je gebruikt. De tarieven wijzigen elk jaar op 1 januari en vind je hier. Naast de energiebelasting betaal je ook voor de Opslag Duurzame Energie. Controleer of het juiste tarief vermeld staat.

  4. Het termijnbedrag
    Moet je bijbetalen of krijg je geld terug? De hoogte van je afrekening is afhankelijk van je verbruik. Op de afrekening vind je het verbruik over een bepaalde periode terug. Naast de kosten voor het verbruik worden op de afrekening ook de kosten m.b.t. het landelijke en regionale netbeheer, de energiebelasting, de opslag duurzame energie en de btw over de betreffende periode weergegeven. De totale kosten van het daadwerkelijk verbruik worden verrekend met de door jou betaalde termijnbedragen over deze periode. Heb je te weinig betaald, dan moet je bijbetalen. Heb je te veel betaald, dan krijg je geld terug.

    Controleer of jouw nieuwe termijnbedrag is gebaseerd op jouw laatste afrekening, zo voorkom je dat je onverwachts geld bij moet betalen. Omdat de energiebelasting meestal elk jaar stijgt, gaat je termijnbedrag waarschijnlijk wel elk jaar licht omhoog.

Bijbetalen of een meevaller?

Als je je afrekening hebt gecontroleerd, is het uiteraard de vraag of je moet bijbetalen of geld terugkrijgt. Wie moet bijbetalen, zal zich afvragen hoe het kan dat de energierekening hoger is geworden. Meestal zit hem dat in het toegenomen verbruik. Het kan ook zijn dat je vergeten bent de meterstanden door te geven. De standen worden dan geschat.

Heb je het idee dat je teveel betaalt? Controleer dan eerst of de stand op je meter klopt met het getal op je energienota. Zorg er sowieso voor dat je altijd de meterstand doorgeeft wanneer daarom wordt gevraagd. Ga ook eens na of je meer energie bent gaan verbruiken. Klopt je rekening niet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je leverancier.

Hulp nodig?

Heb je na deze uitleg vragen over je jaarafrekening? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers helpen graag jouw vragen beantwoorden of energietarieven vergelijken.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….