Zo krijg je als zzp’er je zakelijke energienota omlaag

12 maart 2019

Terug naar Informatie & Nieuws

Zo krijg je als zzp’er je zakelijke energienota omlaag

Zakelijke energie is voor veel bedrijven een hoge kostenpost. En voor jou als zzp’er zijn de energiekosten direct van invloed op de winst die je uit je bedrijf haalt. Er zijn diverse factoren van invloed op jouw energienota. Met onderstaande tips maak je verstandige keuzes.

Tip 1. Wees voorzichtig met aanbiedingen

Diverse energiemaatschappijen hebben speciale aanbiedingen voor zzp’ers. Vaar hier niet blind op. De prijzen voor zzp’ers zijn helaas niet goed te vergelijken met andere zakelijke tarieven; de meeste zelfstandigen werken namelijk vanuit huis. De energieprijzen voor zzp’ers verschillen daardoor niet zoveel met die voor particulieren. De voorwaarden voor zakelijke energie thuis zijn vaak wel minder gunstig dan gewone, particuliere energielevering. Verdiep je hier dus goed in.

Tip 2. Energiezuinige werkplek

Maak je werkplek energiezuiniger. En let op: het zakelijk opvoeren van energiekosten die je als zzp’er thuis maakt, is aan strikte voorwaarden gebonden. Check bij de Belastingdienst wat wel en niet mag. Wat altijd is toegestaan (én verstandig is), is je eigen woning verduurzamen. Dat levert niet alleen een lagere energienota op, ook kun je van gunstige regelingen gebruik maken.

Tip 3. Subsidie voor zonnepanelen

Zonnepanelen verdienen zichzelf redelijk snel terug en zijn daarmee een verstandige keuze om op je werkplek energie te besparen. Diverse gemeenten in Nederland bieden zzp’ers financieel voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Bij de ene gemeente kun je geld lenen tegen een zeer lage rente om je huis te verduurzamen. Bij de ander zijn er subsidies voor zonnepanelen. Het kan zijn dat er meer subsidie aanvragen zijn dan beschikbare subsidies per jaar. Wacht dus niet te lang met je subsidieaanvraag. De regelingen verschillen overigens wel per gemeente. Informeer dus wat er voor jou mogelijk is.

Tip 4. Kies voor zuinige apparatuur

Naast het verduurzamen van je woning, kan het veel opleveren om te investeren in energiezuinige apparatuur. Kijk bij de aanschaf van je apparatuur niet alleen naar het uiterlijk, maar ook naar het stroomverbruik én daarmee het echte voordeel. Een duurdere, zuinige laptop is op termijn altijd voordeliger dan een goedkope laptop die veel stroom verbruikt.

Tip 5. Menselijk gedrag

Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Energiekosten besparen begint met je bewust worden van je eigen verbruik. Je betaalt immers geen cent energie voor stroom die je niet verbruikt. Denk dus aan alle zaken waar jij zelf invloed op hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de hoeveelheid apparaten die je gebruikt. Is dit aantal nodig? Of zijn er apparaten die je niet per se gebruikt? Minder of stop het gebruik van die overbodige apparaten. Het telkens opladen van mobiele apparatuur zorgt ook voor kosten die helemaal niet nodig zijn. Je oplader dus uit het stopcontact halen als je telefoon of tablet vol is, het licht uitdoen als je een ruimte verlaat. Het zijn allemaal kleine handelingen die op de lange termijn veel verschil maken.

Tip 6. Duurzaam vervoer

Tot slot kun je ook bezuinigen buiten de deuren van jouw werklocatie. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een energiezuinige auto te gaan rijden. Dit is ook beter voor het milieu. Als je elektrisch rijdt of een hybride auto, zorg er dan voor dat je oplaadpaal een metertje heeft. Als je auto op naam van de zaak staat, kun je namelijk een deel van je elektriciteitskosten zakelijk opvoeren.

Heb je nog vragen over energie besparen of wil je direct aan de slag met een lagere energienota? Neem dan contact met ons op.

opens in new window