Energie besparen voor bedrijven

17 november 2023

Terug naar Informatie & Nieuws

Energie besparen voor bedrijven

5 Tips voor bedrijven om energie te besparen

Bedrijven zijn verplicht om energie te besparen volgens de Wet milieubeheer. Deze wet verplicht ondernemers om maatregelen te nemen die snel en relatief makkelijk terug te verdienen zijn. Sinds 2018 controleert de overheid strenger op de naleving van deze wet, bijvoorbeeld met extra toezichthouders om ervoor te zorgen dat bedrijven hun steentje bijdragen aan een duurzamer Nederland. Maar welke stappen kun je als bedrijf nu precies nemen om energie te besparen? Hieronder delen we vijf effectieve tips.

1. Voer een energie-audit uit

Een energie-audit is de eerste stap naar effectieve energiebesparing. Door je bedrijfspand gedetailleerd in kaart te brengen, kun je precies zien waar de meeste energie wordt verbruikt en waar besparingen mogelijk zijn. Dit helpt je om gerichte maatregelen te nemen die direct impact hebben op je energierekening. Een energie-audit identificeert energieverspillende apparaten, biedt inzicht in inefficiënte processen en helpt bij het prioriteren van investeringen. Hierdoor kun je weloverwogen beslissingen nemen over waar je het beste kunt beginnen met besparen.

2. Optimaliseer je verlichting

Verlichting is verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik in veel bedrijven. Het optimaliseren van de verlichting kan dus aanzienlijke besparingen opleveren. Een snelle manier om te besparen is door onnodige verlichting uit te zetten, vooral in ruimtes zoals toiletten en kantines. Daarnaast kun je bewegingssensoren installeren, zodat de verlichting automatisch uitschakelt wanneer er niemand in de ruimte is. Slimme investeringen in zakelijke LED-verlichting kunnen ook een groot verschil maken. LED-lampen verbruiken tot 90% minder energie en gaan veel langer mee dan traditionele lampen. Door slimme verlichtingssystemen te installeren die zich automatisch aanpassen aan de hoeveelheid daglicht, kun je nog meer besparen.

3. Verbeter je verwarmingssysteem

Verwarming kan een grote kostenpost zijn, vooral in de wintermaanden. Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen een groot verschil maken in je energierekening. Gebruik een klokthermostaat om de temperatuur automatisch aan te passen aan de werktijden. Dit zorgt ervoor dat je pand alleen verwarmd wordt wanneer het echt nodig is. Zet de verwarming een uur voor sluitingstijd lager om energie te besparen.

Zorg ervoor dat radiatoren en ventilatieroosters niet worden geblokkeerd door meubels of andere obstakels, zodat de warmte efficiënt verspreid kan worden. Door deze maatregelen te nemen, kun je aanzienlijk besparen op je stookkosten.

4. Pas gewoontes van gebruikers aan

Het gedrag van werknemers kan een aanzienlijke invloed hebben op het energieverbruik. Kleine veranderingen in dagelijkse routines kunnen leiden tot grote besparingen. Moedig werknemers aan om apparaten volledig uit te zetten na werktijd in plaats van ze in stand-by stand te laten staan.

Dit voorkomt onnodig energieverbruik en vermindert het brandgevaar. Maak werknemers bewust van het belang van energiebesparing en moedig hen aan om actief bij te dragen. Bijvoorbeeld door lichten uit te schakelen wanneer ze een ruimte verlaten of door de verwarming lager te zetten wanneer dat mogelijk is. Door gezamenlijk bewuster om te gaan met energie, kun je als bedrijf veel besparen.

5. Isoleer je pand

Goede isolatie kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de energiekosten. Kleine kieren bij ramen en deuren kunnen veel kou doorlaten, waardoor je meer moet stoken om een comfortabele temperatuur te behouden. Door deze kieren te dichten en te investeren in goede isolatie voor ramen en deuren, kun je veel besparen.

Overweeg ook om muren en plafonds te isoleren. Hoewel dit een grotere investering vergt, levert het op de lange termijn aanzienlijke besparingen op. Zorg er daarnaast voor dat koel- en vriesapparatuur goed is afgesloten buiten werktijden. Dit kan je energiekosten halveren. Door te investeren in goede isolatie, kun je jouw pand energiezuiniger maken en de energierekening aanzienlijk verlagen.

Overstappen naar SEFE voor zakelijke energie

Wil je direct beginnen met besparen op je energiekosten? Overweeg dan om voor jouw zakelijke energie over te stappen naar SEFE Energy, tegen een goed tarief. SEFE Energy levert gas en elektriciteit aan diverse MKB bedrijven en organisaties in Nederland, van groot tot klein, en biedt altijd een uitstekende service.

Neem contact met ons op voor persoonlijk energieadvies en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen bij het verlagen van de energiekosten.

opens in new window