Energie besparen voor bedrijven

17 november 2023

Terug naar Informatie & Nieuws

Energie besparen voor bedrijven

Dat doe je zo!

Bedrijven zijn verplicht om energie te besparen. Dat staat in de Wet milieubeheer. Volgens die wet moeten ondernemers maatregelen nemen die zij snel en relatief makkelijk kunnen terugverdienen. De wet is niet nieuw. Begin 2018 heeft de overheid echter aangekondigd strenger te gaan controleren op de naleving van de wet. Er zijn ook tientallen extra toezichthouders aangesteld om werk te maken van handhaving. Nederland moet dus flink aan de bak met energiebesparing. Je vraagt je nu wellicht af welke energiebesparende maatregelen je dan moet nemen? En welke investeringen je moet doen? En niet geheel onbelangrijk; wat de terugverdientijd is? Geen zorgen. Hier kunnen wij je mee helpen.

Wat kun je zelf allemaal doen?

Met de huidige stijging in energiekosten is het echter wel de moeite waard om je energierekeningen eens goed onder de loep te nemen. Bezuinigen op energie binnen het bedrijf kan zorgen voor significante besparingen, waardoor er geld vrijkomt om in andere aspecten van je bedrijf te investeren.

Energie besparen in je bedrijf kan op veel manieren. Bespaartips zijn vaak eenvoudig door te voeren en hoeven helemaal niet duur te zijn. Energiebesparing zorgt niet alleen voor een fors lagere energienota. Je bedrijf krijgt als duurzame onderneming ook een betere uitstraling. En niet geheel onbelangrijk: het milieu is erbij gebaat! Je kunt de bespaartips opdelen in 3 categorieën: verlichting, verwarming en gewoontes van de gebruikers.

 

Waarmee begin je?

Voer een energie audit uit binnen jouw bedrijf

Je kunt geen betekenisvolle veranderingen doorvoeren als je niet weet waar je het meeste geld aan verliest. Een energie audit houdt in dat je het gehele bedrijf gedetailleerd in kaart brengt en analyseert waar veranderingen kunnen en zouden moeten worden gemaakt.

VERLICHTING

In veel bedrijven komt zo’n 70% van het energieverbruik van de verlichting. Door je bedrijfspand of kantoor slimmer en energiezuiniger te verlichten, bespaar je al snel veel kosten én CO2-uitstoot.

Snel besparen

Geen verlichting aandoen, betekent logischerwijs direct veel energie besparen. Uiteraard zal niet in elke ruimte de verlichting uit kunnen, maar kijk eens kritisch naar de hoeveelheid lampen die je aandoet elke werkdag. Zijn er ruimtes waar onnodig licht brandt? Denk aan je toilet of de kantine.

Slimme investeringen

Met een bewegingssensor bespaar je tot 90% op verlichtingskosten. Met een terugverdientijd van 2 jaar is deze slimme investering zeker het overwegen waard. Het kan ook veel schelen als je de verlichting in je bedrijfspand niet op één aan-en uitknop zet. Plaats je verlichting op verschillende groepen en beperk zo de hoeveelheid lampen die aan staan.

Energievreters eruit

Sommige lampen en armaturen zijn echte energievreters. Neem de TL-buis en het voorschakelapparaat (de starter): ze verbruiken 50% meer stroom dan ledverlichting. Hallogeenspots zijn nog verkwistender. Met een ledspot gebruik je direct 5 keer minder stroom. Bovendien gaan de spots veel langer mee. Een investering die de moeite waard is dus.

Slimme verlichting

Een showroom of etalage is een publiekstrekker. Natuurlijk wil je hier liever niet de verlichting helemaal uitzetten. Investeren in slimme ledverlichting kan dan een goede oplossing zijn. Denk aan aanwezigheidsdetectie of daglichtregeling. Zo hoef je maar op een beperkt aantal punten het licht te laten branden om te laten zien dat je winkel/showroom open is. Komt er iemand dichterbij, dan gaan pas meer lampen branden. Niet alleen valt jouw zaak zo in verrassende zin meer op, je zult je investering ook snel terugverdienen doordat je energierekening daalt.

 

VERWARMING

In veel bedrijfspanden regelt een klokthermostaat de temperatuur. Deze kun je eenvoudig instellen op een zomer- en wintertijd, maar ook op de gewenste (binnen)temperatuur. Controleer deze instellingen regelmatig, zodat er geen onnodige warmte verloren gaat. Een uur voor sluitingstijd de verwarming al lager zetten, scheelt jaarlijks ook veel stookkosten.

Airconditioning

Op zomerse dagen kan het flink warm worden in kantoorpanden of winkels. Veel bedrijven maken daarom gebruik van airconditioning. De airco wordt vaak later aangeschaft dan een verwarmingsinstallatie. Het gevolg is vaak dat deze apparaten elkaar eerder tegenwerken dan aanvullen. Dit kost onnodig veel energie. Bepaalde lampen geven veel warmte af en zorgen ervoor dat een koeling onnodig moet werken. Vraag advies bij een expert voor de optimale werking van je apparaten en het vervangen van lampen (zie onderdeel ‘Verlichting’). Met zonwering zorg je dat het zonlicht op de juiste manier gefilterd wordt, zodat het niet te warm wordt of dat er hinderlijke spiegeling op beeldschermen ontstaat.

Houd verwarmingen, radiatoren en ventilatieroosters vrij

Meubels voor radiatoren en roosters plaatsen kan warmte tegen houden, waardoor meer verwarming nodig is om het juiste effect te verkrijgen. En nog belangrijker, je werknemers moeten veilig kunnen werken; door elektrische verwarmingen te blokkeren creëer je brandgevaar.

 

GEWOONTES GEBRUIKER

Nieuwbouw of verbouw

Uiteraard is energie besparen eenvoudiger als hier bij de bouw al rekening mee is gehouden. Duurzaam bouwen betekent kijken naar onder meer: je verlichting, verwarming, isolatie, zonne-energiesystemen, ventilatie en (drink)watervoorziening. Als je gaat verbouwen, is het zeker raadzaam om te kijken of duurzame maatregelen mogelijk zijn. Daarnaast zijn er vele tips hoe je met kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoonten veel energie kunt besparen.

Stand-by

Vaak zijn we ons niet bewust van onze dagelijkse gewoonten en hoe we met eenvoudige veranderingen veel energie kunnen besparen. Neem elektrische apparaten die onnodig aanstaan of in de stand-by stand. Niet alleen is het brandgevaarlijk, ook verbruiken deze apparaten constant onnodig stroom. Zet na werktijd apparaten helemaal uit.

Je pand opwarmen

Je kantoorpand of winkel helemaal opwarmen voordat je opengaat, is eigenlijk zonde van alle energie. Door de verlichting en andere apparatuur stijgt de temperatuur automatisch. Als je hier rekening mee houdt, kun je energiekosten besparen.

Energielabel

Een andere tip is om bij de aanschaf van nieuwe apparatuur te letten op het energielabel. Een lager energielabel lijkt wellicht prijstechnisch aantrekkelijker bij aanschaf, maar kost qua verbruik op de lange termijn meer. Goedkoop is daarmee duurkoop. Een apparaat met energielabel A is veel goedkoper in gebruik dan een apparaat met label B, C, D of E. Laat je goed voorlichten en kies verstandig.

Isolatie

Maak je bij je werk gebruik van koelingen voor voedsel? Isoleer dan de koudeleidingen en sluit de deurrubbers goed af. Zorg dat je buiten je openingstijden koel- en vriesapparatuur goed afsluit. Je kunt er misschien wel de helft van het energieverbruik mee besparen.

Kleine kiertjes bij ramen en deuren kunnen ook veel kou doorlaten. Voor het beste resultaat kun je investeren in het isoleren van ramen en deuren. Zorg er ook voor dat je ze altijd dicht doet zodat je het verschil ook daadwerkelijk in je portemonnee merkt.

Je zou ook kunnen overwegen om je plafond en muren te isoleren.  Hier hangt wel een groter prijskaartje aan maar op de lange termijn bespaar je hierdoor nog meer op je energiekosten.

 

Verander van energieleverancier 

Wist je dat je binnen een paar weken van energieleverancier kunt veranderen zonder dat hier al teveel gedoe bij komt kijken? Veranderen van energieleverancier is een van de snelste manieren om te besparen op je energiekosten; toch lopen 1.3 miljoen bedrijven betere deals mis door bij dezelfde leverancier te blijven.

 

Wil je persoonlijk energieadvies?

Als ondernemer bent je elke dag bezig om een optimale service te verlenen aan jouw klanten. Dat vraagt 100% focus. Als je wilt dat jouw energiezaken ook goed zijn geregeld, staan we graag aan je zijde. Bijvoorbeeld met persoonlijk energieadvies voor jouw bedrijf. SEFE-Energy levert gas en elektriciteit aan diverse bedrijven en organisaties in Nederland. Van groot tot klein, van de publieke tot de private sector. Met altijd een uitstekende service.

 

Bespaartips per branche

Voor elke branche zijn er erkende maatregelen voor energiebesparing. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft per bedrijfstak alle maatregelen overzichtelijk in een tabel gezet. Op 1 januari 2018 zijn er weer zeven nieuwe lijsten toegevoegd. Ook is de gebruiksvriendelijkheid van de tabel aangepast. Je ziet hierdoor nog sneller en eenvoudiger waarmee jij aan de slag kunt in jouw branche.

Meer geldbesparende tips voor jouw bedrijf?

Heb je de smaak van besparen te pakken? En wil je nog meer vaste bedrijfskosten omlaag brengen, zodat je jouw winst kunt opkrikken? Bekijk dan hier onze 50 geldbesparende tips voor jouw bedrijf.

opens in new window