Let jij op energiekosten? Stap dan over op led verlichting!

28 maart 2019

Terug naar Informatie & Nieuws

Let jij op energiekosten? Stap dan over op led verlichting!

Verbod op verkwistende lampen

De Europese Unie staat vanaf 2018 de verkoop niet langer toe van energieverslindende lampen. Verlichting moet minimaal een energielabel A of B hebben om verkocht te mogen worden. De gedachte hierachter is dat er nu veel te veel energie wordt verbruikt. Dat kan drastisch minder worden als iedereen overstapt naar energiezuinige lampen. Door in de winkels alle gloei- en halogeenlampen te verbieden, dwingt Europa iedereen om vroeg of laat over te stappen op led verlichting.

Vanaf 1 juli 2020 led verlichting verplicht

Ook de Nederlandse regering neemt maatregelen om bedrijven te dwingen over te stappen op led. Led verlichting in de dienstensector zou namelijk een enorme CO2-besparing opleveren. Tot ruim 25% van de uitstoot van een kolencentrale. De Rijksoverheid wil vanaf 1 juli 2020 in alle gebouwen en installaties led verlichting verplicht stellen. (motie op begroting 2019).

De gevolgen voor jou

Afhankelijk van de branche waarin je werkt, zijn de gevolgen van deze voornemens groot. Hoewel je vrijwel nergens meer gloei- of halogeenlampen kunt kopen sinds september 2018 is het nog wel toegestaan om alle lampen (zonder energielabel A of B) die je op voorraad hebt op te branden. Uiteindelijk word je gedwongen om over te stappen, aangezien de oude armaturen niet meer verkrijgbaar zijn.

Wat bespaar je ermee?

De besparing die het overstappen naar led verlichting met zich meebrengt, bedraagt volgens een berekening van de Europese Unie vanaf 2020 zo’n 40 miljard kWh. Dat is net zoveel als het verbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen in één jaar. Meer dan de moeite waard dus deze ingreep van de EU.

De voordelen van led

Wie de voordelen van led verlichting bekijkt, moet concluderen dat het er veel zijn en voelt mogelijk de behoefte om direct over te stappen.

Ledlampen:

  1. zijn extreem energiezuinig: 10 keer minder stroomverbruik dan een gloeilamp of halogeen. Per led lamp kan het tot € 80,- per jaar schelen.
  2. Gaan langer mee. De levensduur van een ledlamp bedraagt zo’n 30.000 branduren. Als de lamp 8 uur per dag aanstaat, is dat meer dan 10 jaar.
  3. Zijn er ook in warm wit en extra warm wit (flame). Led lampen zijn dus ook bruikbaar als sfeerverlichting.
  4. Geven direct vol licht. Anders dan een spaarlamp kun je direct profiteren van het volle vermogen van de lamp.
  5. Worden niet heet. Dit komt doordat de stroom zo efficiënt wordt ingezet. Je kunt je dus nooit meer branden aan een lamp die lang aanstaat of vrezen voor brandgevaar door een oververhitte lamp. Dankzij led heb je geen donkere vlekken meer op muren en plafonds.
  6. Zijn er in alle soorten en maten. Waardoor je de complete lampvoorraad in je bedrijfspand ineens goed kunt aanpakken.
  7. Zijn stevig en robuust. Ze zijn niet gevoelig voor trillingen in tegenstelling tot gloei-, en halogeenlampen die daar absoluut niet tegen kunnen.
  8. Bevatten geen kwik. In tegenstelling tot een spaarlamp of TL buis heb je dus geen giftige kwikdampen in je bedrijfspand. Led lampen zijn hiermee zeer milieuvriendelijk. De CO2-uitstoot als gevolg van opwekking van stroom is ook 85% minder dan bij gloei- of halogeenlampen.

 Overstappen op led verlichting

Wil jij graag gaan besparen op je energiekosten? En wil jij ook profiteren van de voordelen van led verlichting? Stap dan vandaag nog over.

Energiebesparings tips voor ZZP’er

Ben je ZZP’er en benieuwd naar andere energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijf? Dan geven we je graag tips gericht op jou als zzp’er. Energiebesparing kan op vele manieren en is altijd kostenbesparend! Bekijk de energiebesparingstips

opens in new window