Ledverlichting verplicht voor bedrijven

17 juni 2024

Terug naar Informatie & Nieuws

Ledverlichting verplicht voor bedrijven

Is ledverlichting verplicht voor bedrijven?

Ja, ledverlichting is verplicht voor bedrijven. Sinds 1 juli 2020 is de Nederlandse regering, na een motie van de Tweede Kamer, overgegaan tot het verplicht stellen van ledverlichting voor bedrijven.

Deze verplichting komt voort uit het streven om de CO₂-uitstoot aanzienlijk te verminderen en energieverspilling tegen te gaan. In dit artikel leggen we uit wat deze verplichting inhoudt, wat de voordelen zijn van ledverlichting en hoe jouw bedrijf deze overstap kan maken.

Bedrijven moeten aan de led-verlichting

Bij de behandeling van de begroting voor 2019 van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de Tweede Kamer diverse moties aangenomen met verstrekkende gevolgen voor het klimaatbeleid. Een van deze moties gaat over de verplichting van ledverlichting voor bedrijven. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kan ledverlichting in de dienstensector bijvoorbeeld 0,9 Mton CO₂-winst opleveren, wat gelijkstaat aan ruim 25% van de uitstoot van een kolencentrale.

Verbod op verkwistende lampen

Sinds 2018 staat de Europese Unie de verkoop van energieverslindende lampen niet langer toe. Alleen verlichting met minimaal een energielabel A of B mag nog verkocht worden. Dit verbod dwingt bedrijven om vroeg of laat over te stappen op ledverlichting, aangezien gloei- en halogeenlampen niet meer verkrijgbaar zijn.

De gevolgen voor jouw bedrijf

Afhankelijk van de branche waarin je werkt, kunnen de gevolgen van deze regelgeving groot zijn. Hoewel je sinds september 2018 vrijwel nergens meer gloei- of halogeenlampen kunt kopen, is het nog toegestaan om bestaande voorraden op te gebruiken. Uiteindelijk zul je echter moeten overstappen, omdat oude armaturen niet meer verkrijgbaar zijn.

Wat bespaar je ermee?

De overstap naar ledverlichting kan aanzienlijke besparingen opleveren. Volgens een berekening van de Europese Unie kan de besparing vanaf 2020 zo’n 40 miljard kWh bedragen. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen in één jaar. Dit maakt de overstap naar ledverlichting niet alleen verplicht, maar ook zeer rendabel.

De voordelen van ledverlichting

Ledlampen verbruiken tot 10 keer minder stroom dan gloeilampen of halogeenlampen. Per ledlamp kan dit tot €80,- per jaar schelen.

Daarnaast gaan ledlampen ongeveer 30.000 branduren mee. Bij 8 uur per dag is dat meer dan 10 jaar. In tegenstelling tot spaarlampen geven ledlampen direct vol licht en worden ze niet heet en bevatten geen kwik, wat ze veiliger en milieuvriendelijker maakt.

Overstappen op led-verlichting

Wil je als bedrijf besparen op je energiekosten en tegelijkertijd voldoen aan de nieuwste regelgeving? Overweeg dan vandaag nog de overstap naar ledverlichting. De voordelen zijn duidelijk en de besparingen kunnen aanzienlijk zijn.

Energiebesparingstips voor bedrijven

Ben je benieuwd naar andere energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijf? Bekijk dan onze energiebesparingstips. Energiebesparing kan op vele manieren en is altijd kostenbesparend.

Hoe kunnen we je verder helpen?

De verplichting om over te stappen op ledverlichting komt niet alleen voort uit regelgeving, maar ook uit de vele voordelen die het biedt. Bedrijven kunnen aanzienlijk besparen op energiekosten en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Wil je meer weten over hoe je kunt overstappen op ledverlichting en de voordelen voor jouw bedrijf? Bezoek dan onze contactpagina of vraag direct een offerte aan voor zakelijke energie. We helpen je graag verder met je vragen over zakelijke energie en contracten.

opens in new window