SEFE ENERGY
Bedrijven zijn verplicht om energie te besparen. Dat staat in de Wet milieubeheer. Volgens die wet moeten ondernemers maatregelen nemen die zij snel en relatief makkelijk kunnen terugverdienen. De wet is niet nieuw. Begin 2018 heeft de overheid echter aangekondigd strenger te gaan controleren op de naleving van de wet. Er zijn ook tientallen extra toezichthouders aangesteld om werk te maken van handhaving. Nederland moet dus flink aan de bak met energiebesparing. Je vraagt je nu wellicht af welke energiebesparende maatregelen je dan moet nemen? En welke investeringen je moet doen? En niet geheel onbelangrijk; wat de terugverdientijd is? Geen zorgen. Hier kunnen wij je mee helpen.
Energie besparen in je bedrijf kan op veel manieren. Bespaartips zijn vaak eenvoudig door te voeren en hoeven helemaal niet duur te zijn. Energiebesparing zorgt niet alleen voor een fors lagere energienota. Je bedrijf krijgt als duurzame onderneming ook een betere uitstraling. En niet geheel onbelangrijk: het milieu is erbij gebaat! Je kunt de bespaartips opdelen in 3 categorieën: verlichting, verwarming en gewoontes van de gebruikers.
VERLICHTING
In veel bedrijven komt zo’n 70% van het energieverbruik van de verlichting. Door je bedrijfspand of kantoor slimmer en energiezuiniger te verlichten, bespaar je al snel veel kosten én CO2-uitstoot.
Snel besparen
Geen verlichting aandoen, betekent logischerwijs direct veel energie besparen. Uiteraard zal niet in elke ruimte de verlichting uit kunnen, maar kijk eens kritisch naar de hoeveelheid lampen die je aandoet elke werkdag.
Slimme investeringen
Met een bewegingssensor bespaar je tot 90% op verlichtingskosten. Met een terugverdientijd van 2 jaar is deze slimme investering zeker het overwegen waard. Het kan ook veel schelen als je de verlichting in je bedrijfspand niet op één aan-en uitknop zet.
Energievreters eruit
Sommige lampen en armaturen zijn echte energievreters. Neem de TL-buis en het voorschakelapparaat (de starter): ze verbruiken 50% meer stroom dan ledverlichting. Hallogeenspots zijn nog verkwistender. Met een ledspot gebruik je direct 5 keer minder stroom. Bovendien gaan de spots veel langer mee.
Slimme verlichting
Een showroom of etalage is een publiekstrekker. Natuurlijk wil je hier liever niet de verlichting helemaal uitzetten. Investeren in slimme ledverlichting kan dan een goede oplossing zijn. Denk aan aanwezigheidsdetectie of daglichtregeling. Komt er iemand dichterbij, dan gaan pas meer lampen branden. Niet alleen valt jouw zaak zo in verrassende zin meer op, je zult je investering ook snel terugverdienen doordat je energierekening daalt.
VERWARMING
In veel bedrijfspanden regelt een klokthermostaat de temperatuur. Deze kun je eenvoudig instellen op een zomer- en wintertijd, maar ook op de gewenste (binnen)temperatuur. Controleer deze instellingen regelmatig, zodat er geen onnodige warmte verloren gaat. Een uur voor sluitingstijd de verwarming al lager zetten, scheelt jaarlijks ook veel stookkosten.
Airconditioning
De airco wordt vaak later aangeschaft dan een verwarmingsinstallatie. Het gevolg is vaak dat deze apparaten elkaar eerder tegenwerken dan aanvullen. Dit kost onnodig veel energie. Bepaalde lampen geven veel warmte af en zorgen ervoor dat een koeling onnodig moet werken. Vraag advies bij een expert voor de optimale werking van je apparaten en het vervangen van lampen (zie onderdeel ‘Verlichting’). Met zonwering zorg je dat het zonlicht op de juiste manier gefilterd wordt, zodat het niet te warm wordt of dat er hinderlijke spiegeling op beeldschermen ontstaat.
GEWOONTES GEBRUIKER
Stand-by
Vaak zijn we ons niet bewust van onze dagelijkse gewoonten. Neem elektrische apparaten die onnodig aanstaan of in de stand-by stand. Niet alleen is het brandgevaarlijk, ook verbruiken deze apparaten onnodig constant stroom. Zet na werktijd apparaten helemaal uit.
Je pand opwarmen
Je kantoorpand of winkel helemaal opwarmen voordat je opengaat, is eigenlijk zonde van alle energie. Door de verlichting en andere apparatuur stijgt de temperatuur automatisch. Als je hier rekening mee houdt, kun je energiekosten besparen.
Energielabel
Een andere tip is om bij de aanschaf van nieuwe apparatuur te letten op het energielabel. Een lager energielabel lijkt wellicht prijstechnisch aantrekkelijker bij aanschaf, maar kost qua verbruik op de lange termijn meer. Goedkoop is daarmee duurkoop. Een apparaat met energielabel A is veel goedkoper in gebruik dan een apparaat met label B, C, D of E. Laat je goed voorlichten en kies verstandig.
Isolatie
Maak je bij je werk gebruik van koelingen voor voedsel? Isoleer dan de koudeleidingen en sluit de deurrubbers goed af. Zorg dat je buiten je openingstijden koel- en vriesapparatuur goed afsluit. Je kunt er misschien wel de helft van het energieverbruik mee besparen.
Geef jouw gegevens door en we nemen contact met je op.