Pogingen tot phishing komen helaas steeds vaker voor. Het is daarom altijd belangrijk om hierop alert te blijven. Phishing is een vorm van (internet)fraude waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Voor het ontfutselen van gegevens zetten ze verschillende technieken in. Of ze proberen je op een link te laten klikken waarmee malware kan worden gedownload. Hoewel phishing meestal via e-mail plaatsvindt, kan phishing ook via sms of appberichten plaatsvinden en oplichting kan ook via de telefoon en social media gebeuren.

Ontvang je communicatie die niet goed voelt, neem dan even de rust om te beoordelen of de communicatie legitiem is.

We willen wat tips met je delen, zodat je ongebruikelijke e-mails kunt herkennen en melden:

  • Controleer altijd of het e-maildomein juist is, let op eventuele spelfouten of slechte grammatica en klik nooit op links of onverwachte bijlagen in verdachte e-mails. De domeinnaam is te herkennen aan alles wat achter het @-teken in het e-mailadres staat.
  • Controleer of het e-mailadres echt overeenkomt met het websiteadres. Een veel gebruikte manier om valse e-mails te verspreiden is namelijk het vervangen van bepaalde letters uit de domeinnaam door cijfers of het toevoegen/weglaten van bepaalde letters.
  • Controleer het adres van de afzender. De naam van de afzender kan precies hetzelfde zijn, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam.
  • Wees voorzichtig met bijlagen en links. Klik hier nooit op als je het niet helemaal vertrouwt. Zo’n link of bijlage kan schadelijke software op je computer installeren of je naar een nepwebsite leiden waar je persoonlijke gegevens moet achterhalen.
  • Als in de communicatie wordt vermeld dat (zeer) dringend actie nodig is, is dit waarschijnlijk oplichting. Neem even de rust om eerst de gegevens van de afzender te controleren.
  • Controleer de branding van een ontvangen brief of e-mail. Als het logo bijvoorbeeld wazig, uitgerekt of vervormd is, kan het nep zijn.
  • Als je een verzoek ontvangt om bankgegevens te wijzigen, controleer dan de echtheid van het e-mailbericht door contact op te nemen met een betrouwbaar contact van de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld uw accountmanager of het klantenserviceteam zijn


Heb je een verdacht bericht ontvangen waarin de identiteit van SEFE Energy wordt nagebootst?

We nemen elke poging tot phishing zeer serieus. Als je e-mails, telefoontjes of sms-berichten van SEFE Energy ontvangt die je als verdacht beschouwt, meld dit dan, zodat we dit kunnen registreren en onderzoeken. Je kunt hier contact met ons opnemen.

Voor de volledigheid: onze bedrijfsgegevens, bank- en/of contactgegevens zijn niet gewijzigd en er zijn geen geplande rekeningwijzigingen. Meer informatie over facturen en betaling vind je hier.

Andere nuttige bronnen over phishing zijn onder andere:
De website van de Kamer van Koophandel
De website van de Rijksoverheid

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een verdachte e-mail of oproep van SEFE Energy melden?

Wij nemen dergelijke pogingen zeer serieus. Als je e-mail-, telefoon- of sms-communicatie ontvangt van SEFE Energy waarvan je denkt dat deze verdacht is, meld dit dan zodat we dit kunnen registreren en onderzoeken.
Je kunt hier contact met ons opnemen.

Zijn de bankgegevens van SEFE Energy gewijzigd?

Onze bedrijfsgegevens zijn niet gewijzigd, inclusief onze bank- of contactgegevens en er zijn geen rekeningwijzigingen gepland. Meer informatie over facturering en betalingen vind je hier.

Zijn de contactgegevens van SEFE Energy gewijzigd?

In 2022 zijn we overgestapt van Gazprom Energy naar SEFE Energy Limited – in lijn hiermee zijn onze e-mails veranderd van @gazprom-energy.nl naar @sefe-energy.nl.

Houd er rekening mee dat er in sommige gevallen nog steeds sprake kan zijn van een verwijzing naar @gazprom-energy.com in correspondentie. Op dit moment zijn echter de enige e-mails die je van het team van SEFE Energy NL ontvangt:

  • @sefe-energy.nl
  • @gazprom-energy.nl/.com
  • @sefe-mt.com

Als je berichten ontvangt van andere e-mailadressen, neem dan contact met ons op om ons dit te laten weten. Als wij onze e-mailadressen wijzigen, wordt dit vooraf gecommuniceerd.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik het slachtoffer ben geworden van een phishing-poging van iemand die zich voordoet als SEFE Energy?

Neem dan onmiddellijk contact met ons op en deel de details of bijlage van de phishing-poging. Wij zullen dit vervolgens onderzoeken en bevestigen of het om een legitieme correspondentie of phishing-poging gaat en je indien nodig ondersteunen bij eventuele vervolgstappen.