Zo vind je een passende energieleverancier voor jouw bedrijf (10 tips)

05 oktober 2017

Terug naar Informatie & Nieuws

Zo vind je een passende energieleverancier voor jouw bedrijf (10 tips)

Als zzp’er of mkb-ondernemer ben je vooral bezig met ondernemen. Met energiezaken houd je je liever niet bezig. Je hebt al genoeg andere dingen aan je hoofd. Maar energie kost veel geld. En een blik op je energiecontract kan je meer opleveren dan je denkt. Tot wel honderden euro’s per jaar. Zeker als je op het juiste moment instapt. Hier vind je praktische tips voor als je wilt overstappen van energieleverancier.

Tip 1. Bekijk je huidige contract

Wanneer vergeleek jij voor het laatst jouw energietarief met dat van andere zakelijke energieaanbieders? Overstappen naar een andere energieleverancier kan je als ondernemer veel geld besparen. Elke zoektocht naar een passende energieovereenkomst of betaalbare leverancier begint dan ook met het bekijken van je huidige contract. Geen zorgen: het zijn maar een paar zaken waar je even naar moet kijken. Daarna kun je weer aan het werk.

Tip 2. Het tarief en de looptijd van je energiecontract

Wat betaal je eigenlijk en wat is de looptijd van je contract? Dit zijn twee belangrijke vragen die je echt even in beeld moet krijgen. Als je energiecontract namelijk afloopt, kun je van je huidige energieleverancier een verlengaanbod ontvangen. Je doet er verstandig aan dat tarief te vergelijken met andere aanbieders. Let op dat je niet vergelijkt met het eerste beste tarief dat je tegenkomt op een website. Krijg je geen aanbod om te verlengen en doe je zelf ook niets, dan gaat de overeenkomst verder op basis van andere, meestal minder gunstige tarieven.

Tip 3. Vergelijk prijzen, maar…!

Let er bij het vergelijken van prijzen goed op dat je geen appels met peren vergelijkt! De ene aanbieder hanteert hogere vaste bedragen met een laag verbruikstarief. De ander doet dat precies andersom.

Welke variant het voordeligst is voor jou hangt af van je specifieke verbruik. Bekijk dus altijd jouw totaalverbruik en staar je niet blind op één onderdeel van je energienota. Overzie jouw gehele kostenpost.

Tip 4. Ken het verschil tussen vaste en variabele energietarieven

Zorg dat je weet voor hoelang je energieprijs vast staat. En weet je ook of dit tarief tussentijds kan wijzigen? Het energietarief kan vast of variabel zijn. Bij vaste tarieven staan de prijzen vast gedurende de looptijd van je contract. Bij variabele energietarieven kan je energieprijs stijgen, maar ook dalen.

Houd je van zekerheid? Kies dan voor een vast energietarief. Je loopt dan wel het risico dat je duurder uit bent wanneer de variabele prijzen dalen. Vastzetten is echter gunstiger als de energieprijs plotseling zou stijgen. De keuze is aan jou.

Tip 5. Zeg op tijd op!

Heb je een energiecontract voor onbepaalde duur? Dan is de kans groot dat je op elk moment kunt opzeggen. Je moet dan wel rekening houden met een eventuele opzegtermijn. In de overeenkomst kun je terugvinden wat deze is. Wil je profiteren van een mooi aanbod van een andere aanbieder? Zeg dan op tijd op en houd hierbij rekening met de opzegtermijn.

Tip 6. Let op stilzwijgende verlenging

Een contract kan door een energieleverancier stilzwijgend verlengd worden. Dat gebeurt als de looptijd van een overeenkomst voorbij is en je zelf geen actie hebt ondernomen. Je contract loopt dan voor onbepaalde tijd door, waarschijnlijk tegen een ander, hoger, tarief, totdat je het zelf opzegt. Als je kosten wilt besparen op je energienota laat je het uiteraard niet aankomen op een stilzwijgende verlenging van je oude contract.

Tip 7. Wel of geen opzegvergoeding betalen?

Elk energiecontract -ongeacht de contractduur- kan worden opgezegd. Zelfs na een stilzwijgende verlenging. Heb je een energiecontract voor een bepaalde termijn afgesloten (bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar) dan zul je bij tussentijds overstappen waarschijnlijk een opzegvergoeding moeten betalen. Je pleegt dan immers contractbreuk. Let dus goed op de einddatum van de huidige overeenkomst en de hoogte van de opzegvergoeding. Soms is het kostenvoordeel van de nieuwe overeenkomst groter dan de opzegboete die je moet betalen. Zoek dit goed uit voordat je voortijdig een overeenkomst beëindigt.

Tip 8. Opzegvergoeding

De opzegvergoeding die je moet betalen bij een tussentijdse opzegging is per energieleverancier verschillend. In de overeenkomst staat vermeld hoeveel de opzegvergoeding bedraagt of hoe deze wordt berekend.
Let op: jouw energiebedrijf mag de opzegvergoeding voor zowel gas, als zakelijke elektriciteit vragen. Als je dus beide opzegt, kan de opzegvergoeding dus ook voor beide in rekening gebracht worden. Ook kan jouw energieleverancier ervoor kiezen om een eventuele welkomstpremie, korting of boetevergoeding terug te vorderen of niet uit te betalen.

Tip 9. Wat vind jij belangrijk bij een energieleverancier?

Een keuze voor een nieuwe zakelijke energieleverancier kun je maken op basis van verschillende factoren. Kijk je alleen naar de laagste prijs of zijn ook andere zaken van belang? Persoonlijk contact, je eigen gegevens altijd online beschikbaar of bereikbaarheid kunnen bijvoorbeeld ook een rol spelen. Bepaal wat jij belangrijk vindt en kijk welke leverancier dat biedt.

Tip 10. Kosteloos overstappen

Kosteloos overstappen van energieleverancier is natuurlijk ook mogelijk. Als de einddatum van de overeenkomst nadert, kun je bij je energieleverancier melden dat je op die datum wilt stoppen. Je hoeft dan niets te betalen. Jouw nieuwe overeenkomst bij de nieuwe leverancier laat je dan aansluiten op de einddatum van de huidige overeenkomst. Zo voorkom je een opzegboete.

 Als je na het doorlopen van deze tips denkt dat je als ondernemer te veel betaalt, dan kun je overstappen naar een andere energieleverancier. Je bent van harte welkom als klant bij SEFE Energy. Wij helpen onze klanten graag vooruit. Zeker als zij zorgeloos willen overstappen van energieleverancier. Bekijk onze website voor meer informatie of bel 0800-4297766.

opens in new window