Wat zijn netbeheerkosten op de energienota?

22 maart 2019

Terug naar Informatie & Nieuws

Wat zijn netbeheerkosten op de energienota?

Wij geven je graag inzicht in alle kosten op je energienota. Zo heb je meer inzicht in wat je nu eigenlijk als ondernemer betaalt en kun jij een verstandige keuze maken voor jouw energieleverancier.

Iedereen die energie afneemt, betaalt netbeheerkosten. Het zijn de kosten voor de aansluiting op het netwerk, het transport van de energie naar het adres waarop het geleverd wordt, systeemdiensten en meterkosten. Het is een vast onderdeel van je energierekening en de hoogte ervan verschilt per type aansluiting. Je kunt niet kiezen voor een andere netbeheerder, want deze is regio gebonden. Dus zolang je op dezelfde locatie blijft zitten, verandert je netbeheerder niet. De energieleverancier int deze kosten namens de netbeheerder en draagt ze vervolgens af.

Op de (jaarlijkse) afrekening staan ook alle kosten gespecificeerd. Denk aan: 

  • Leveringskosten - Dit zijn de kosten die te maken hebben met de levering van energie op jouw aansluiting(en):
    • Vaste leveringskosten
    • Het leveringstarief, uitgesplitst naar het normale tarief en het lage tarief (ook wel bekend als piek- en daltarief). Dit is het tarief wat je betaalt per kWh of m3.
  • Landelijk/regionaal netbeheer - Dit zijn de kosten voor het transport van de elektriciteit, het aansluiten op het energienet en de kosten voor de meter. Deze kosten worden door ons geïnd en afgedragen aan de betreffende netbeheerder. Zoals aan het begin van dit artikel eigenlijk al vermeld.
  • Energiebelasting en Opslag duurzame energie - Capaciteitsafhankelijk transporttarief - Deze belastingen worden vastgesteld door de overheid en door de leverancier geïnd en afgedragen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk uw verbruik.
  • Vermindering energiebelasting - De ‘vermindering energiebelasting’ heeft betrekking op het elektriciteitsverbruik wat door de Belastingdienst als basisbehoefte wordt gezien en waarover u geen belasting hoeft te betalen.

Heb je vragen over je energienota? Of wil je direct aan de slag met een lagere energienota? Neem dan contact met ons op.

 

opens in new window