Wat zijn netbeheerkosten op de energienota in 2024?

22 maart 2019

Terug naar Informatie & Nieuws

Wat zijn netbeheerkosten op de energienota in 2024?

Als ondernemer is het belangrijk om inzicht te hebben in alle kosten op je energienota. Dit helpt je niet alleen om beter te begrijpen wat je precies betaalt, maar ook om een weloverwogen keuze te maken voor jouw energieleverancier. In deze blogpost geven we je een helder overzicht van de netbeheerkosten in 2024.

Wat zijn netbeheerkosten?

Iedereen die energie afneemt, betaalt netbeheerkosten. Deze kosten omvatten:

  • Aansluittarief: voor het beheer van de aansluiting.
  • Capaciteitstarief: voor het transport van energie naar jouw adres.
  • Vastrecht: een vast maandelijks bedrag voor onder meer de administratiekosten van de netbeheerder.
  • Meettarief: voor het beheer en gebruik van de energiemeter.

Netbeheerkosten zijn een vast onderdeel van je energierekening en variëren afhankelijk van het type aansluiting. Je kunt niet kiezen voor een andere netbeheerder, omdat deze regio gebonden is. Zolang je dus op dezelfde locatie blijft, verandert je netbeheerder niet. De energieleverancier int deze kosten namens de netbeheerder en draagt ze vervolgens af.

Specificatie van kosten op de energierekening

Op je (jaarlijkse) afrekening staan alle kosten duidelijk gespecificeerd. De leveringskosten zijn de kosten die te maken hebben met de levering van energie op jouw aansluiting(en). Dit omvat de vaste leveringskosten, een vast bedrag dat je betaalt voor de levering van energie, en het leveringstarief, wat je betaalt per kWh of m³. Het leveringstarief is uitgesplitst naar normaal tarief en laag tarief, ook wel bekend als piek- en daltarief.

Daarnaast zijn er de netbeheerkosten. Deze kosten omvatten het transport van elektriciteit, de aansluiting op het energienet en de kosten voor de meter. De landelijke en regionale  netbeheerkosten worden door de energieleverancier geïnd en afgedragen aan de betreffende netbeheerders.

Verder zijn er (energie)belastingen. Deze overheidsheffingen worden door de leverancier geïnd en afgedragen aan de overheid. De hoogte van de energiebelasting is afhankelijk van je verbruik. Tot slot is er de vermindering energiebelasting, een korting op de energiebelasting voor basisbehoefte elektriciteitsverbruik, zoals vastgesteld door de Belastingdienst.

Inzicht in jouw energiekosten

Heb je vragen over je energienota? Of wil je direct aan de slag met een lagere energienota? Wij staan we klaar om je te helpen.

Neem contact met ons op via onze contactpagina of bekijk de mogelijkheden om over te stappen naar een voordeliger tarief op onze overstappen pagina.

opens in new window