Waarom jouw bedrijf eigenlijk niet zonder groendak kan

15 juni 2018

Terug naar Informatie & Nieuws

Waarom jouw bedrijf eigenlijk niet zonder groendak kan

Meer mensen, meer stenen

Wereldwijd trekken mensen massaal naar de stad. Steeds meer mensen wonen en werken op steeds minder vierkante meters. Deze verstedelijking heeft grote gevolgen. Er is meer verkeer, meer asfalt, meer productie van fijnstof en minder mogelijkheden om regenwater af te voeren met onder meer wateroverlast tot gevolg.

Onze voedselvoorziening

Aan de andere kant zien we ook een teloorgang van de natuur. Iets wat velen grote zorgen baart. Terecht. De bijensterfte in West-Europa vormt een serieuze bedreiging voor onze voedselvoorziening. Om ons ecosysteem in stand te kunnen houden, zullen we met z’n allen een bijdrage aan het milieu moeten leveren. Een daktuin kan een oplossing bieden. En voor ondernemers is dit serieus een interessante investering.

Groen lost problemen op

Groendaken kunnen diverse problemen in de stad oplossen. Zoals problemen met water, energie en de natuur. Een groendak vangt regenwater op en verkoelt zo bedrijven. Het kan ook een goede voedselbron zijn, denk aan een moestuin op het dak (restaurant Vermeer in Amsterdam en de Dakakkers in Rotterdam). Uit onderzoek blijkt verder dat mensen in een groene omgeving gelukkiger zijn, productiever, minder vaak ziek en minder gevoeliger voor depressies. Vele redenen om te investeren in groen!

Voor mkb en zzp

Er liggen kilometers ongebruikt dak in steden. Zonde. Het ligt maar te dampen in de zon, terwijl het zoveel ruimte biedt. En het is echt mogelijk om de stad van bovenaf gezonder te maken door daken te creëren die leuk, mooi en vriendelijk zijn. Voor particulieren, maar vooral voor bedrijven. Van mkb’ers en zzp’ers tot grote ondernemingen zoals restaurants, hotels, vastgoedontwikkelaars en gemeenten.

Voordelen groendak bedrijf

Eigenlijk zou elke ondernemer een groendak moeten overwegen. De voordelen zijn groot en gaan zoveel verder dan alleen energiebesparing. Wist je dat een dak verantwoordelijk is voor een derde van het totale energieverlies in een gebouw? In de zomer slaat een dak veel warmte op. Circa 70% hiervan slaat ook op de gevels. Het openzetten van een raam krijgt hierdoor het effect van een warme föhn. Is een dak echter groen en vochtig dan wordt de omgevingstemperatuur ook lager. Een daktemperatuur kan met groen tot wel 40 graden Celsius dalen. Dat scheelt in een pand al gauw 3 tot 5 graden, waardoor een energieverslindende airco minder vaak aan hoeft. Ligt je groendak in het zicht? Dan levert je dat ook nog eens blijere medewerkers op. Meer groen zorgt bovendien voor meer biodiversiteit. Bijen en vogels zullen je dankbaar zijn.

Subsidie en fiscaal voordeel

Met kleine investeringen kun je al een grote bijdrage leveren. Denk aan een kleine daktuin of een insecten- of bijenhotel. Heel veel gemeenten voorzien in subsidies voor een groendak. Dit dekt vaak al 50% van de aanlegkosten. De aanleg van een daktuin is ook een aftrekpost voor de vennootschapsbelasting. Dit scheelt ondernemers ook alweer 20% in de aanschafwaarde. Allemaal mooie stimulansen om je investeringskosten te verlagen.

Zoveel daken, zoveel oplossingen

Het meest logische moment om in een groendak te investeren, is uiteraard als je iets aan je dak moet laten doen. Een dak gaat ongeveer 20 jaar mee. Maar tussentijds kun je zeker ook investeren. Bij daken jonger dan 10 jaar kiezen we vaak voor een extra wortelwerende laag over de dakbedekking, zodat je op een bestaand dak kunt werken. Vaak zien we een groen dak in combinatie met zonnepanelen. De grootste uitdaging is dat veel daken niet ontworpen zijn voor een daktuin. Wil je een bestaand dak aanpakken, dan is de constructeur een belangrijke partner in het voortraject.

Wonen en werken in de toekomst

Toekomstige ontwikkelingen voor meer groen in de steden zijn hoopvol. Van een eetbare gevel tot hergebruik van water dat van het dak afkomt als toiletspoeling of in productieprocessen. Mooie ontwikkelingen die nodig zijn om onze steden leefbaar te houden voor wonen en werken. En we moeten het echt samen doen. Dus niet alleen kijken naar gemeenten en grote ondernemers tot zij investeren. Nee, juist mkb’er en zzp’ers kunnen de stad groener maken. Samen hebben zij heel veel impact en alle beetjes helpen mee. Een beter milieu begint écht bij jezelf.

Friso Klapwijk
De Dakdokters

Vond je het leuk om dit artikel te lezen? Vergeet dan niet om de rest van de SEFE Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.

opens in new window