Transporttarieven energie voor 2024

17 juni 2024

Terug naar Informatie & Nieuws

Transporttarieven energie voor 2024

De energiemarkt is constant in beweging, en voor MKB-bedrijven is het belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen die invloed kunnen hebben op de energiekosten. Voor 2024 zijn de transporttarieven voor energie aanzienlijk gestegen. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste wijzigingen en wat dit betekent voor jouw bedrijf.

Het tarief stijgt ten opzichte van 2023

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de transporttarieven vastgesteld die TenneT en de regionale netbeheerders in 2024 mogen hanteren. Ten opzichte van 2023 stijgen deze tarieven aanzienlijk. Vooral de tarieven van TenneT gaan fors omhoog, met een stijging tussen de 81% en 127%, afhankelijk van het spanningsniveau.

Veranderingen voor zeer grote afnemers

Voor zeer grote afnemers van elektriciteit is de situatie extra uitdagend. De regeling die tot 90% korting bood bij basislastafname wordt per 1 januari 2024 geschrapt. Dit betekent dat bedrijven die in het verleden konden profiteren van deze korting, nu aanzienlijk meer zullen betalen voor hun energieverbruik.

Regionale netbeheerders

De tarieven van regionale netbeheerders stijgen ook, zij het minder spectaculair dan die van TenneT. Voor kleinverbruikers gaan de transportkosten met ongeveer 18% omhoog. Dit is aanzienlijk hoger dan de algemene inflatie, wat betekent dat bedrijven hun budgetten voor energie mogelijk moeten herzien.

Oorzaken van de stijging

De stijgingen in de transporttarieven worden voornamelijk veroorzaakt door hoge kosten voor uitbreiding en verzwaring van de netten. Daarnaast gaat bij het transport van elektriciteit ongeveer 5% van de energie verloren. Netbeheerders moeten deze verliezen compenseren door vervangende elektriciteit in te kopen en de kosten hiervan zijn sinds de zomer van 2021 fors gestegen.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Voor MKB-bedrijven betekent de stijging van de transporttarieven dat de energiekosten in 2024 aanzienlijk hoger zullen zijn. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn en mogelijke maatregelen te overwegen om de impact op je bedrijfsvoering te minimaliseren. Denk hierbij aan energie-efficiëntiemaatregelen of het herzien van je huidige energiecontracten.

Overweeg een energieadvies

Wil je meer weten over hoe deze tariefwijzigingen jouw bedrijf specifiek zullen beïnvloeden en welke stappen je kunt nemen om de kosten te beheersen? Overweeg dan een energieadvies. Onze deskundige energieadviseurs kunnen je helpen om de beste strategieën te vinden om je energiekosten te optimaliseren.

Hoe kunnen we je verder helpen?

De stijging van de transporttarieven voor energie in 2024 zal een significante impact hebben op de energiekosten van MKB-bedrijven. Door je goed voor te bereiden en eventueel advies in te winnen, kun je de gevolgen voor jouw bedrijf beperken.

Wil je meer informatie of een offerte op maat? Bezoek dan onze contactpagina of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

opens in new window