28 mei 2019
Heb je een kantoorpand groter dan 100 m²? Dan ben je vanaf 1 januari 2023 wettelijk verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en is bij de verkoop of verhuur van je pand verplicht. Maar wat houdt deze verplichting precies in, en wat moet je doen om aan de wet te voldoen?
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Dit label is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorpand en is maximaal 10 jaar geldig. Elk energielabel wordt geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het label geeft een indicatie van de energie-efficiëntie van het gebouw, van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Wil je weten welk energielabel jouw kantoor heeft? Dan kun je dit eenvoudig online checken via het RVO-register.
Vanaf 1 januari 2023 mogen kantoren groter dan 100 m² niet meer als kantoorruimte worden gebruikt als ze niet minimaal energielabel C hebben. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit, en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert streng op naleving. Het niet hebben van een geldig energielabel kan leiden tot fikse boetes, en in het ergste geval mag het pand niet langer als kantoor worden gebruikt.
De maatregelen die nodig zijn om een energielabel C te behalen, hangen af van de huidige staat van je kantoorpand. Een deskundige moet je pand fysiek opnemen om vast te stellen welke aanpassingen het meest effectief zijn. Veelvoorkomende maatregelen zijn:
Voor monumentale panden of panden waar bouwtechnische beperkingen gelden, is maatwerk nodig. Het kan zijn dat je door wetgeving of ruimtegebrek bepaalde energiebesparende maatregelen niet kunt uitvoeren. In zulke gevallen kan een deskundige helpen om de juiste, alternatieve oplossingen te vinden.
Investeren in een hoger energielabel kost geld, maar levert ook besparingen op. Een energiezuiniger pand betekent lagere energiekosten. Bovendien kan je als pandeigenaar hogere servicekosten afspreken met huurders na het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, waardoor je een deel van je investeringen kunt terugverdienen.
Het uiteindelijke doel van de rijksoverheid is om tegen 2050 een energieneutrale gebouwde omgeving te hebben. Door nu al voor een goed energielabel te zorgen, voorkom je toekomstige kosten voor extra aanpassingen en zorg je ervoor dat je pand klaar is voor de lange termijn.
Ben je klaar om de stap te zetten en je kantoorpand klaar te maken voor 2050? Bij SEFE Energy helpen we je graag. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken om over te stappen.