Energie opwekken en besparen met slimme ramen

30 september 2019

Terug naar Informatie & Nieuws

Energie opwekken en besparen met slimme ramen

Een van de nieuwe ontwikkelingen in het verduurzamen van bedrijfspanden zijn slimme ramen. Deze ramen wekken net als zonnepanelen energie op en kunnen dankzij slimme sensoren bijdragen aan energiebesparing. En dat is een goede ontwikkeling want gebouwen zijn immers verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de totale energie die wereldwijd geproduceerd wordt.

Ramen zijn ontzettend belangrijk in kantoorpanden: ze zorgen voor veel natuurlijke lichtinval en ‘contact’ met de buitenwereld. Want we zitten op een gemiddelde werkdag ongeveer 90% van onze tijd binnen. Helaas komen grote raampartijen niet ten goede aan de duurzaamheid van een kantoorpand. Vandaar dat onderzoekers van de TU Delft aan de slag zijn gegaan om deze ‘energielekken’ om te zetten in energiebronnen. Hun cleantech startup Physee introduceerde de Powerwindow. Dankzij deze slimme ramen die stroom opwekken, kunnen we nog meer besparen op energie.


Hoe werken de slimme ramen?

Een conventioneel raam reflecteert ongeveer 30% van het licht dat erop valt. Het slimme raam vangt dit licht op dankzij een transparante coating die in het glas is verwerkt. Een deel van dit invallende zonlicht wordt via de coating getransporteerd naar de zijkanten van het raam. De smalle zonnecellen die in het kozijn zijn verwerkt zetten het opgevangen zonlicht om in groene elektriciteit.


Powerwindow

De Powerwindow ziet er uit als een normaal raam, maar bevatten zonnecellen die licht op een efficiënte manier omzetten in energie. Physee claimt dat hun ramen tot wel 50% van de totale vraag naar elektriciteit besparen bij het vervangen van conventionele ramen en tot wel 100% bij nieuwbouw. De ramen worden ook in donkerdere tinten geproduceerd, waardoor meer warmte wordt tegengehouden en gebouwen dus minder gekoeld hoeven worden.


Smartwindow

Met de Smartwindow gaat het bedrijf een stapje verder. De sensoren in deze ramen verzamelen data over de binnen en buitenomgeving van het pand. Denk aan licht intensiteit, temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Deze realtime data wordt naar de rest van het gebouw gestuurd voor een energie-efficiënte klimaatbeheersing. Het binnenklimaat is op elke situatie af te stemmen. Ook is de energie die ermee wordt opgewekt direct te gebruiken, dus je kunt je smartphone er bijvoorbeeld mee opladen.


In ontwikkeling

De slimme ramen van Physee worden vooralsnog in kleinere oplages geïntegreerd in renovatie- of nieuwbouwprojecten zoals een woontoren aan het IJ in Amsterdam. Maar de ramen zijn vol in ontwikkeling en voor wie wil zelfs al online te bestellen.

Om te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.

opens in new window