Eindejaarsbericht van onze CSO – Matthias Peter

21 december 2023

Terug naar Informatie & Nieuws

Eindejaarsbericht van onze CSO – Matthias Peter

Beste relaties,

Nu het jaar 2023 ten einde loopt, willen we van deze gelegenheid gebruik maken om samen met u terug te blikken op een bewogen jaar. SEFE Securing Energy for Europe heeft dit jaar aanzienlijke veranderingen en vooruitgang doorgemaakt, die niet alleen een blijvende impact hebben gehad op de ontwikkeling van de energiesector, maar ook op onze partnerschappen en projecten.

Sinds de Duitse federale overheid ongeveer twaalf maanden geleden de enige aandeelhouder is geworden, hebben we de SEFE-groep geheroriënteerd. Met de introductie van de "SEFE Management Board" waren we in staat om een geïntegreerd bedrijfsmanagement in alle eenheden op te zetten en onze strategische focus op de Europese kernactiviteiten te optimaliseren. Zo kunnen we flexibel inspelen op veranderende markteisen en efficiënter opereren.

Ook het veiligstellen van de gasvoorziening was dit jaar van bijzonder belang. Met het oog op de uitdagingen op de Europese energiemarkt hebben we onze inkoopportefeuille verder gediversifieerd en ons steeds meer gericht op LNG. Door toegang te krijgen tot diverse LNG-terminals en langlopende leveringscontracten hebben we een solide basis gelegd voor een langdurige en stabiele aanvoer. De gasleveringsovereenkomst die onlangs deze week met het Noorse bedrijf Equinor is ondertekend, is een nieuwe historische mijlpaal in het veiligstellen van de Europese energievoorziening op lange termijn.

Ook op het gebied van waterstof hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt. De ondertekening van de intentieverklaring met het Noorse bedrijf Gen2 Energy voor de levering van groene waterstof onderstreept onze inzet voor de groene transformatie.

Als sterke partner voor onze klanten en opdrachtgevers zullen wij u actief begeleiden op weg naar klimaatneutraliteit in de toekomst en u ondersteunen bij het proces van decarbonisatie. Geplande investeringen in schaalbare oplossingen zullen helpen om de groene transitie te versnellen en u te ondersteunen bij het bereiken van uw duurzaamheidsdoelstellingen.

De marktsituatie in Europa wordt nog steeds gekenmerkt door de verandering in de situatie van de gasvoorziening. De extreme prijsvolatiliteit van het voorgaande jaar is wat afgenomen, maar het aanbodtekort heeft geleid tot een grotendeels hoger prijsniveau. Over het geheel genomen is de voorzieningssituatie beter dan in het voorgaande jaar - goed gevulde gasopslagfaciliteiten, stabiele invoer en ingevoerde besparingsmaatregelen dragen hieraan bij.

Laten we samen een blik in de toekomst werpen. Met het oog op de structurele ontwikkeling van de "pijpleidingmarkt" naar de "LNG-markt" zullen we opnieuw intensiever praten over maatregelen zoals langetermijncontracten met onze klanten en onze plannen richten op het bevorderen van de inkoop van waterstof op  Europees niveau.

Met een internationaal team dat meer dan 30 jaar ervaring heeft op de Europese energiemarkten, zullen we als een gevestigd en succesvol midstreambedrijf blijven werken om de gasvoorziening in Europa veilig te stellen en de groene energietransitie actief vooruit te helpen.

We zijn erg trots op de weg die we als SEFE in deze korte tijd zijn ingeslagen. Namens mijn collega's wil ik u hartelijk danken voor het in ons gestelde vertrouwen en ik kijk ernaar uit om onze succesvolle samenwerking in het komende jaar voort te zetten.

Met deze gedachten wensen wij u en uw families fijne en ontspannende feestdagen en een gezonde start van het nieuwe jaar!

 

Hartelijke groeten

Met vriendelijke groet,
Matthias Peter

Chief Sales Officer (CSO) van SEFE

 

opens in new window