15 maart 2018
In een artikel voor Retailsector, legt Stuart Taylor, manager corporate accounts bij SEFE Energy in Engeland, uit dat als een bedrijf de energiekosten met 20% verlaagt, dit dezelfde winst zal opleveren als 5% verkoopgroei.
Als je bedrijf zich in een positie bevindt waarin het met 20% verlagen van de energiekosten makkelijker te verwezenlijken is dan het met 5% verhogen van de sales, kan het gebruikmaken van de diensten van een energiemanager een verstandige en rendabele stap zijn. Een persoon, of extern team, gespecialiseerd in strategische inkoop en verbruik van energie zou kunnen helpen de kosten te stroomlijnen waardoor korte- en langetermijnwinsten behaald kunnen worden.
Is echter niemand in je team gespecialiseerd in energiebeheer, dan kunnen je eerste stappen in dit vakgebied enigszins verwarrend zijn. Daarom hebben wij deze informatie samengesteld om je te helpen meer te leren over energiebeheer en hoe je de juiste personen kunt vinden die deze verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen.
De overkoepelende verantwoordelijkheid van een energiemanager is om de efficiëntie van energieverbruik te verhogen en energiegerelateerde kosten te verlagen. Dit kan worden bereikt door middel van een breed scala aan methodes, van het verzekeren van een gunstige energieprijs tot het aanbrengen van fysieke veranderingen in de bedrijfspanden om de energiezuinigheid te verbeteren.
Energiemanagers vervullen twee belangrijke functies voor bedrijven groot en klein. Ten eerste helpen ze de overheadkosten te verlagen, wat gunstig kan zijn voor het bedrijfsresultaat. En ten tweede kan de verlaging van het energieverbruik door hun maatregelen de groene reputatie van het bedrijf verhogen. Beide functies hebben ertoe geleid dat steeds meer bedrijven deskundige professionals inhuren om energiebeheer aan te pakken.
Voor veel energiemanagers zal een nieuwe rol beginnen met het creëren van een reeks audits om te meten hoeveel energie een bedrijf verbruikt, en tegen welke kosten. Deze audits zullen ervoor zorgen dat de energiemanager vast kan stellen waar het bedrijf het energieverbruik en de daar bijhorende kosten kan verlagen.
Een energiemanager maakt een strategische evaluatie van alle aspecten van energieconsumptie, evenals een volledige beoordeling van alle machines, gebouwen en apparatuur die het bedrijf bezit of gebruikt. Aan de hand van deze audits en evaluaties kan de energiemanager strategieën voorstellen en toepassen om de energieconsumptie en kosten te verlagen.
Een ander aspect van de rol van een energiemanager is om de inkoop van energie door het bedrijf te beoordelen – waar halen ze het vandaan en tegen welke kosten? Met deze informatie is de energiemanager in staat inkooppatronen aan te passen om energie te krijgen voor een beter tarief. Een succesvolle energiemanager zal de schommelende prijs van energie nauwlettend in de gaten houden en investeren wanneer de kosten laag zijn.
Voor kleine bedrijven met minimale energiekosten kan een gespecialiseerde energiemanager een overbodige investering zijn. Maar als een bedrijf groeit, kunnen de voordelen van het in dienst nemen van een energiespecialist de kosten al snel rechtvaardigen.
Vanzelfsprekend is er in sectoren zoals productie vaak een grotere behoefte aan een energiemanager, vanwege hun hogere consumptieniveau. Elk bedrijf groeit in een verschillend tempo, dus er is geen vast moment in de levenscyclus van een bedrijf voor het in dienst nemen van een energiemanager.
Het is van essentieel belang dat de kosten vanaf het begin van de bedrijfsvoering continue in de gaten worden gehouden. Wanneer deze beginnen te stijgen, kan het de moeite waard zijn om de mogelijkheid van het inschakelen van een energiespecialist te onderzoeken.
Als je bedrijf bepaalde energiedoelen heeft vastgesteld die moeilijk haalbaar blijken te zijn, is het wellicht het goede moment om een energiemanager te raadplegen. Dit kan ook een tijdelijke oplossing zijn – tijdelijk iemand inhuren of de hulp inroepen van een externe consultant.
Een consultant kan ook alleen een eerste audit uitvoeren, zodat je zelf kunt bepalen of een energiemanager nodig is of niet.
Als je bedrijf tot de conclusie is gekomen dat een energiemanager de juiste volgende stap is, kan je voor de vraag komen te staan of je hier iemand fulltime voor in dienst moet nemen of een beroep moet doen op de diensten van een externe adviseur. Beide opties brengen hun eigen voor- en nadelen met zich mee, die hieronder worden besproken.
Iemand in dienst nemen brengt een hoop voordelen met zich mee, omdat die persoon de mogelijkheid heeft zich onder te dompelen in de bedrijfscultuur en elk aspect van het energieverbruik te begrijpen.
Voordelen:
Nadelen:
Enkele vaardigheden en kwalificaties waar je op moet letten als je ervoor kiest om iemand in dienst nemen:
Bovendien moet hij/zij ook beschikken over de benodigde opleiding en vereiste referenties. Idealiter in een van de volgende richtingen:
Voor meer senior energiemanagementfuncties kun je misschien kijken naar personen die een specialistische postacademische studie hebben afgerond, zoals milieuwetenschappen.
Een individuele adviseur of team van energiemanagers kan een grote hoeveelheid ervaring en expertise met zich meebrengen, en misschien tegen een beter tarief dan een interne kracht.
Voordelen:
Nadelen:
We hopen dat deze informatie je heeft geholpen met het bepalen van de volgende stappen die je zou moeten nemen.
Vond je het leuk om dit artikel te lezen? Vergeet dan niet om de rest van de SEFE Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.
De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.