Gepubliceerd op: 25 februari 2022, 12.55 uur
Update: 15 juli 2022, 13.50 uur

Informatie over de zeggenschap over Gazprom Energy

Op 4 april 2022 heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt dat, naar aanleiding van de door Gazprom Group op 1 april aangekondigde overdracht van de zeggenschap over Gazprom Germania GmbH (GPG), de aandelen in GPG nu tot 30 september 2022 onder het beheer van de Duitse Bundesnetzagentur (BNetza) staan. 
Op de website van het Ministerie is het volledige persbericht te lezen: www.bmwk.de/Redaktion/EN/Pressemitteilungen/2022/03/20220404-bmwk-appoints-bundesnetzagentur-as-fiduciary-for-gazprom-germania.html

Dit betekent dat alle stemrechten van de aandelen van GPG van de aandeelhouder worden ontnomen en worden overgedragen aan de Duitse staat, waardoor de Duitse staat de facto beheerder wordt van GPG en al zijn dochterondernemingen, met inbegrip van onze directe moedermaatschappij Gazprom Marketing & Trading (GM&T) en derhalve Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd (Gazprom Energy), die de Gazprom Energy vestiging in Nederland exploiteert en GM&T France SAS (waarvan een deel actief is als Gazprom Energy).

Dit neemt met onmiddellijke ingang alle zorgen weg over de levensvatbaarheid en toekomst van GM&T en haar dochterondernemingen (met inbegrip van Gazprom Energy), aangezien de uiteindelijke zeggenschap nu indirect in handen is van de Duitse staat en niet van PJSC Gazprom.  Gezien de operationele en financiële onafhankelijkheid van GM&T van PJSC Gazprom, heeft het optreden van de Duitse regering geen nadelige financiële of andere gevolgen.

De BNetzA heeft onlangs deze letter of comfort op haar website gepubliceerd waarin wordt gewezen op het cruciale belang van de diensten die Gazprom Germania GmbH en haar dochterondernemingen leveren voor de stabiliteit en de zekerheid van de gasvoorziening in heel Europa en wordt banken, dienstverleners en zakenpartners verzocht "hun zakelijke betrekkingen met deze ondernemingen op de gebruikelijke wijze en zonder bijkomende beperkingen of wijzigingen voort te zetten".

Als beheerder van Gazprom Germania heeft de Bundesnetzagentur (de Duitse federale netwerkautoriteit) op 3 juni Dr. Egbert Laege benoemd tot nieuwe managing director van de onderneming.

Op dinsdag 14 juni heeft de Duitse federale regering aangekondigd dat haar fiduciair beheer van Gazprom Germania tot na september 2022 zal worden verlengd.

Daarnaast zal KfW, de Duitse staatsbank voor investeringen en ontwikkeling, Gazprom Germania en haar dochterondernemingen een lening verstrekken om de onderneming te beschermen tegen financiële moeilijkheden als gevolg van de sancties die de Russische Federatie tegen Gazprom Germania en haar dochterondernemingen heeft ingesteld. De lening zal worden gebruikt om de activiteiten veilig te stellen en de energievoorziening in Europa te stabiliseren en zal niet naar Rusland vloeien (zogenoemde ring-fencing).

Dit is een sterk teken van vertrouwen in onze groep van ondernemingen en onderstreept ons belang op de markt.

Gazprom Germania GmbH heeft een nieuwe naam en zal gaan opereren onder de naam "SEFE Securing Energy for Europe GmbH" (SEFE). Deze verandering illustreert onze herpositionering en het doel om op lange termijn een rol te spelen bij het veiligstellen van de energievoorziening op de markt. De dochterondernemingen van Gazprom Germania die momenteel Gazprom-handelsmerken gebruiken, zullen in de nabije toekomst ook een nieuwe naam krijgen.

Lees hier het volledige persbericht op de website van de Bondsregering (klik hier voor de Engelse versie).

Voor Gazprom Energy en onze moedermaatschappij Gazprom Marketing & Trading (GM&T), voor 100% in handen van SEFE, zijn deze maatregelen van de Duitse regering een sterk teken van vertrouwen in onze lopende bedrijfsactiviteiten. Wij geloven oprecht dat deze belangrijke, nieuwe ontwikkelingen al onze klanten en andere belanghebbenden de volledige geruststelling geven die zij zochten op het vlak van onze financiële zekerheid en toekomstige betrouwbaarheid als commerciële partner. 

Wij zullen zo spoedig mogelijk verder communiceren over de praktische stappen die zullen worden ondernomen op het gebied van onder meer rebranding. In de tussentijd willen wij alle klanten, leveranciers en medewerkers bedanken die ons hebben gesteund en met ons samen zijn blijven werken sinds eind februari. 

Hieronder hebben we antwoorden gegeven op een aantal veelgestelde vragen en we zullen deze pagina bijwerken mocht er iets veranderen. Bent u een klant of partner van SEFE Energy en heeft u een vraag die hieronder niet wordt beantwoord, neem dan contact op met uw accountmanager bij SEFE Energy of stuur een e-mail naar marketingnl@sefe-energy.nl met vermelding van uw klantnummer. 

Alle persvragen kunnen worden ingediend via onze contactpagina of worden gemaild naar media@gazprom-energy.com.

Waarom de naam SEFE Energy?

Sinds 4 april is de Duitse Bundesnetzagentur, het federale netwerkagentschap, aangesteld als beheerder van Gazprom Germania en haar dochterondernemingen. Het doel hiervan was, en is nog steeds, de continuïteit van de energievoorziening op de Europese energiemarkten te waarborgen.

In lijn hiermee is ook onze naam gewijzigd naar SEFE Energy (waarbij “SEFE” staat voor “Securing Energy For Europe”).

Is de naam van de moedermaatschappij ook gewijzigd?

Ja, de naam van onze directe moeder is nu SEFE Marketing & Trading Limited. Voorheen was dit Gazprom Marketing & Trading Limited. Het moederbedrijf van SEFE Marketing & Trading Limited is SEFE Securing Energy For Europe GmbH (SEFE), voorheen Gazprom Germania GmbH.

Wat betekent de naamswijziging voor SEFE Energy?

De naamswijziging betekent de start van een nieuw hoofdstuk, waar we allemaal naar uitgekeken hebben. Verder zal het geen impact hebben op onze dagelijkse werkzaamheden. We zijn druk bezig om de wijzigingen overal door te voeren. Voor sommige zaken kan  dit enige tijd kan duren.

Veranderen er nog andere bedrijfsgegevens? (b.v. adres, telefoonnummers, bankgegevens)

Onze contactgegevens zijn nog hetzelfde omdat de e-mail adressen nog niet gewijzigd zijn. We verwachten dat dit tegen eind van september aangepast te hebben. Ons website adres is nu www.sefe-energy.nl en alle oude URL’s worden omgeleid.

De naam van onze bankrekening is aangepast naar SEFE Energy Limited. Ons bankrekening nummer (IBAN) blijft ongewijzigd.

Wie is de eigenaar van SEFE Energy?

De directe eigenaar van SEFE Energy Limited is SEFE Marketing & Trading Limited; vervolgens SEFE Marketing & Trading Limited weer in direct eigendom van SEFE Securing Energy For Europe GmbH ("SEFE"). Sinds 4 april 2022 staan SEFE en haar dochterondernemingen onder toezicht van de Bundesnetzagentur (BNetzA), de Duitse toezichthouder.

Wat is jullie nieuwe e-mailadres?

Wij zijn druk aan het werk om de e-mailadressen zo snel mogelijk te wijzigingen maar dit is geen gemakkelijke klus en kost daarom wat meer tijd. We verwachten de e-mailadressen gewijzigd te hebben tegen eind september.

Waarom zijn de e-mailadressen nog niet gewijzigd?

Onze e-mailadressen worden in veel verschillende systemen gebruikt. De overgang naar nieuwe e-mailadressen vergt daarom een uitgebreide planning en testing, waar we druk mee bezig zijn.  

Ik heb een vraag over de naamswijziging. Wie kan ik hiervoor benaderen?

Als u klant bij ons bent kunt u altijd contact opnemen met uw accountmanager of onze klantenservice. De klantenservice is te bereiken op 0800-4297767. Alle overige vragen kunnen via de website gesteld worden via www.sefe-energy.nl/service-contact/contact

Mijn bedrijf zal in de toekomst naar u overstappen. Is er iets wat ik moet doen?

Nee, de leveringsovereenkomst die u met ons bent aangegaan onder onze vorige naam (Gazprom Marketing & Trading Retail Limited) wordt niet gewijzigd of beïnvloed als gevolg van de naamswijziging.

Ik ben klant bij jullie. Is er iets wat ik moet doen?

Nee, de leveringsovereenkomst die u met ons bent aangegaan onder onze vorige naam (Gazprom Marketing & Trading Retail Limited) wordt niet gewijzigd of beïnvloed als gevolg van de naamswijziging. Alle toekomstige betalingen kunnen zoals gebruikelijk worden gedaan op onze bestaande bankrekening - alleen de naam van de bankrekening verandert in SEFE Energy Limited. Deze nieuwe naam dient u bij overboekingen te hanteren. Merk op dat u op uw bankafschriften, bij uw automatische incasso opdrachten, en wellicht bij de naam-nummer controle op uw bank app wellicht de komende tijd nog Gazprom Marketing & Trading Retail Limited in plaats van SEFE Energy Limited zult zien staan.

Heeft deze wijziging effect op mijn gecontracteerde prijs?

Nee, de leveringsovereenkomst die u met ons bent aangegaan onder onze vorige naam (Gazprom Marketing & Trading Retail Limited) wordt niet gewijzigd of beïnvloed als gevolg van de naamswijziging.

Moeten klanten hun automatische incasso- of betalingsgegevens bijwerken/wijzigen?

Nee. Uw eerder afgegeven toestemming voor automatische incasso blijft gewoon geldig. U dient bij overboekingen de nieuwe naam SEFE Energy te hanteren. Merk op dat u op uw bankafschriften, bij uw automatische incasso opdrachten, en wellicht bij de naam-nummer controle op uw bank app wellicht de komende tijd nog Gazprom Marketing & Trading Retail Limited in plaats van SEFE Energy Limited zult zien staan.

Hoe kom ik bij de online mijn omgeving / het klanten portaal ?

Het online portaal van SEFE Energy is te bereiken via mijn.sefe-energy.nl.

Veranderen mijn log in gegevens voor de online mijn omgeving / het klanten portaal?

Nee. Uw gegevens waarmee u inlogt blijven ongewijzigd.

Wordt de factuur van augustus hierdoor beïnvloed of uitgesteld?

Nee. De facturen worden uitgestuurd zoals u van ons gewend bent.

Waar komt het gas dat jullie leveren vandaan?

SEFE Energy koopt haar gas in op dezelfde groothandelsmarkt als de meeste andere leveranciers. De handelsactiviteiten voor onze klanten worden gedaan door SEFE Marketing & Trading Limited – ons moederbedrijf in Londen.

Ik ben een leverancier/partner van SEFE Energy. Is er iets dat ik moet doen?

Wij hebben onze Leveranciers en partners schriftelijk geinformeerd dat vanaf heden:

  • Alle facturen moeten worden gestuurd naar onze nieuwe bedrijfsnaam – SEFE Energy Limited
  • Alle toekomstige betalingen aan ons moeten worden gedaan op onze bestaande bankrekening(en), maar onder de nieuwe naam – SEFE Energy Limited
  • Alle relevante interne systemen moeten worden bijgewerkt om onze nieuwe naam weer te geven
  • Alle nieuwe overeenkomsten, contracten, wijzigingen, kennisgevingen en andere formele juridische documenten die door ons worden uitgegeven of worden aangegaan zullen vanuit onze nieuwe bedrijfsnaam – SEFE Energy Limited zijn.