Zonnepanelen voor grootverbruik: investeer in een duurzaam bedrijfspand

29 juli 2019

Voor bedrijven is het plaatsen van zonnepanelen een interessante maatregel die zij kunnen treffen om aan de norm voor energiebesparing te kunnen voldoen. Met de aanschaf van zonnepanelen kun je de CO2 uitstoot van jouw organisatie aanzienlijk verkleinen. En het kan jouw organisatie financiële voordelen opleveren. Kan dit ook op jouw kantoorpand en welke fiscale voordelen kan het de organisatie opleveren?


Geld verdienen aan zonnepanelen

Het kan zijn dat de zonnepanelen op extreem zonnige dagen meer energie opleveren dan dat het bedrijf verbruikt. Deze energie kun je weer terugleveren, wat veel leveranciers op een zekere manier compenseren op de factuur.


Duizend zonuren per jaar

De opbrengst van de zonnepanelen hangt deels af van de ligging ervan op het dak. Sommige delen van het dak vangen weinig tot geen zonlicht en een plat dak staat misschien wel de hele dag in de zon. Is een platte ligging dan ook de meest optimale ligging voor een zonnepaneel? In de meest optimale omstandigheden ontvangt een paneel ongeveer 1000 zonuren per jaar. Een zonnepaneel presteert niet optimaal al hij volledig horizontaal ligt, maar heeft in de meest optimale stand een hoek van 35 tot 40 graden en is op het zuiden gericht.

Ligt het paneel in een andere richting, dan is de opbrengst vanzelfsprekend lager. Met het Noorden als minst gunstige richting. Een paneel op het Noorden kan tot wel 40% minder opbrengen, als ze dezelfde hoek staan opgesteld. Dit betekent echter niet dat het geen zin heeft er een te plaatsen. In tegendeel: deze richting is alsnog te vergelijken met een rente van 4% op een spaarrekening. Het rendement op panelen die zijn georiënteerd op het zuiden is te vergelijken met 6% rente op een spaarrekening. Een slimme investering dus! Milieu Centraal deelt allerlei berekeningen over de prijs en opbrengst van zonnepanelen.

Via deze slimme calculator kun je heel snel de zonpotentie van jouw dak berekenen.


Subsidies en belastingvoordeel voor bedrijven

De overheid wil stimuleren dat bedrijven overstappen op duurzame energievoorziening in Nederland. Daarom zijn er voor bedrijven een aantal interessante fiscale voordelen bij het plaatsen van zonnepanelen. Binnen enkele jaren kan de investering al zijn terugverdiend. Volgens het RVO bestaat er een aantal belasting- en subsidieregelingen. Zoals: 

    • de milieu investeringsaftrek (MIA)
    • de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)
    • de Energie Investeringsafstrek (EIA)
    • Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE+)

Zo kan je met de MIA maar liefst 36% van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst bovenop de gebruikelijke afschrijving, waardoor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting weer lager wordt. Met de VAMIL is het mogelijk om 75% van de investeringskosten af te schrijven.

Kortom: het loont om jezelf in de mogelijkheden die het RVO biedt te verdiepen. De verschillende belasting- en subsidieregelingen in Nederland kunnen jou als ondernemer aardig wat voordeel opleveren, waardoor het plaatsen van de panelen wel heel interessant wordt. Zoek wel goed uit welke regelingen wel en niet met elkaar te combineren zijn en welke er dit jaar en komend jaar van toepassing zijn.


Goed gevoel

Steeds meer organisaties werken niet alleen aan hun eigen duurzame ontwikkeling, maar kijken ook naar de duurzaamheid van hun leveranciers of zakenpartner. Alle maatregelen op het gebied van duurzaamheid komen jouw imago ten goede. Naast de financiële voordelen, geeft het daarnaast vooral ook een goed gevoel om te investeren in energiebesparende maatregelen.


Energielabel c

Is jouw kantoor groter dan 100 vierkante meter? En heb je hiervoor al het verplichte, minimaal energielabel C binnen? Zorg dat je op tijd je pand energiezuinig maakt, met bijvoorbeeld zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2023 mag je anders je kantoor niet meer gebruiken. Nu al kun je fikse boetes krijgen. We leggen je graag uit hoe jij kunt voldoen aan deze wettelijke verplichting. 

 

Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….