Zijn flexibele werktijden praktisch voor kleine ondernemingen?

01 juli 2021

Werken waar en wanneer jou het beste uitkomt klinkt goed, maar is het ook praktisch voor ondernemingen? Lees er hier meer over.

Bij een flexibele arbeidsovereenkomst hebben werknemers ook wat in te brengen over het waar en wanneer zij moeten werken. Dit biedt veel vrijheid en geeft mensen de mogelijkheid om te werken op een tijd en plek die het beste aansluit op hun leven en agenda. Van oudsher waren flexibele werktijden meestal alleen bedoeld voor ouders en verzorgers, maar inmiddels is er een wet die dat voor iedereen regelt: Wet flexibel werken.  

Een onderzoek door PageGroup toont aan dat flexibele werktijden tot de meest gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden behoort, waarbij 71% van de deelnemers van de enquête flexibele werktijden boven zaken als gratis lunches, gesubsidieerd reizen en ongelimiteerd betaald verlof plaatsten. Het zou daarom voor werkgevers goed kunnen zijn om flexibele werktijden aan te bieden aan hun werknemers- vooral als je bedenkt dat 73% van de mensen aangeeft dat de secundaire voorwaarden een rol spelen in het afwijzen van een baan.

In deze ongekende tijden heb je uit pure noodzaak hoogstwaarschijnlijk al te maken gehad met een vorm van flexibele werktijden en andere werkplekken. Maar kunnen flexibele werktijden op de lange termijn voordelig uitpakken voor werkgevers en werknemers? Wij hebben hierover wat informatie verzameld, met behulp van bedrijven die hier ervaring mee hebben.

Wat zijn flexibele werktijden?

Als alternatief voor traditionele werktijden wijst het woord flexibel in flexibele werktijden al op een groot aantal verschillende werkvormen. Of het nu gaat om vanuit huis werken, flexibele begin-en eind tijden of zaken als gedeelde banen, flexibele werkplekken of zelf je uren bepalen; het gaat om een begrip dat vele verschillende werkvormen beslaat. Maar in de kern kun je stellen dat een flexibele werkvorm wijst op alles wat niet in het plaatje van de traditionele 9 to 5-urige werkdag past.  

Wanneer werden richtlijnen voor flexibele werktijden geïntroduceerd?

De Wet flexibel werken is op 1 januari 2016 in werking getreden. Sindsdien kunnen werknemers niet alleen een verzoek indienen voor aanpassing van de arbeidsduur, maar ook voor de werktijden en arbeidsplaats. Voor de werknemer is er een aantal voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Op de gewenste ingangsdatum van de wijziging is de werknemer ten minste een half jaar (26 weken) in dienst.
  • De werknemer stuurt ten minste twee maanden voor die ingangsdatum een schriftelijk verzoek.
  • De werknemer kan het verzoek ten hoogste eenmaal per jaar, nadat een vorig verzoek is ingewilligd of afgewezen, opnieuw indienen. Is er sprake is onvoorziene omstandigheden, dan mag deze termijn korter zijn.

Eventuele afspraken hierover die zijn vastgelegd in een CAO gaan boven de Wet flexibel werken.

Verschillende soorten flexibele werktijden

Zoals we al noemden, omvat flexibele werktijden verschillende regelingen die werknemers de mogelijkheid bieden om flexibel om te gaan met de arbeidsduur, arbeidsplaats en werktijden. Een aantal voorbeelden:

Parttime werk:  met parttime werk bedoelen we een contract voor minder uur dan een fulltime werkweek.

Term-time working:  Een werknemer behoudt zijn of haar vaste contract maar kan betaald/onbetaald verlof opnemen tijdens schoolvakanties.

Gedeelde baan:  een vorm van parttime werk waarbij 2 (of soms meer) mensen de verantwoordelijkheid voor 1 baan samen delen.

Flexibele werktijden:  waar we normaal gesproken aan denken bij de term ‘flexibele werktijden’: werknemers kiezen hun eigen begin-en eindtijd kiezen.

Kortere werkweek:  De herverdeling van werk waarbij er gedurende de werkweek meer uur verspreid over minder dagen wordt gewerkt (dus meer uren per dag) - waarbij in totaal niet per se minder uur wordt gewerkt.

Uren op jaarbasis:   Het totaal aantal uur dat gedurende het jaar wordt gewerkt is vastgesteld maar de lengte van de werkdag of werkweek kan gedurende het jaar variëren.

Werken op project basis:  Hoewel er geen vastgestelde uren zijn, is er een gezamenlijk doel gesteld waar aan wordt gewerkt tot het af is.   

Nul uren contract:  Een contract waarbij er geen garantie op een minimum aantal werkuren is, met als gevolg dat de werknemer indien nodig opgeroepen kan worden en alleen betaald wordt voor de uren die hij of zij heeft gewerkt.

Hoe kun je flexibele werktijden het beste managen?

Flexibele werktijden vragen uiteraard om gedegen management om ervoor te zorgen dat het vanuit zakelijk perspectief rendabel blijft. Vooral kleine ondernemingen kunnen huiverig zijn om teveel controle uit handen te geven, omdat zij meer te verliezen hebben mocht de overeenkomst niet goed uitpakken. Maar door de overeengekomen flexibele werktijden goed te managen, kunnen zowel jij als je werknemers genieten van de voordelen van flexibiliteit op de werkvloer. Peter Ames, hoofd strategie bij Office Genie, gelooft dat het voornaamste principe voor succesvolle flexibele werkijden gaat over het vertrouwen dat je in je werknemers hebt. Hij zegt: “Essentieel hierbij is dat er een cultuur moet worden geïmplementeerd waarbij de nadruk ligt op resulaten. Als het werk maar gedaan wordt, kunnen werkgevers zich er minder mee bezig houden op welke manier dit wordt gedaan.”

Een van de grootste zorgen wat betreft flexibele werktijden is dat effectieve communicatie tussen teams vermindert en dat dit mogelijk een impact kan hebben op service voor de klant. Er zijn echter verschillende manieren om met dit soort zaken om te gaan zoals Scott Lehmann, Vice President van Product Management & Marketing bij Petrotechnics, uitlegt:

“Bij Petrotechnics stimuleren we werknemers om in hun carrière te groeien terwijl ze hierbij ook een goede werk/ privé balans weten te behouden. Wij hebben kernuren vastgesteld, van maandag tot donderdag tussen 10.00 's ochtends en 3:45 ‘s middags en op vrijdag tussen 10.00 ‘s ochtends en 12:00 ‘s middag; het bedrijf verwacht dat werknemers op deze tijden beschikbaar zijn. Dit maakt flexibiliteit wat betreft begin-en eind tijden en een halve dag op vrijdag mogelijk- zo lang ze maar minimaal 37 uur per week werken.

We zijn ook flexibel wat betreft de werklocatie- ongeveer 20% van onze werknemers maakt hier al gebruik van door ofwel af en toe van huis te werken, regelmatig vanuit huis te werken of volledig vanuit huis te werken. Een uitdaging die bij deze flexibele aanpak komt kijken is een ander soort communicatie en samenwerking, maar we beschikken wel over de juiste technologie om goede communicatie en samenwerking alsnog mogelijk te maken, los van waar mensen werken.”

Kleine ondernemingen die hun werknemers graag de mogelijkheid willen bieden om vanuit huis te werken moeten zich ook bewust zijn van een aantal belangrijke verantwoordelijkheden om de veiligheid van hun team te kunnen waarborgen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers veilige toegang hebben tot degelijke apparatuur, waardoor ze hun taken op het gewenste niveau kunnen volbrengen.  Bovendien moeten de gepaste IT veiligheidsmaatregelen worden getroffen door de werkgever.

Als jouw onderneming momenteel flexibele werktijden biedt of als je dit in de toekomst van plan bent te doen, moet je ervoor zorgen dat je dit bekend maakt zodat het duidelijk is voor je bestaande en nieuwe personeelsleden. Als je hier geen reclame voor maakt, loop je wellicht veel potentieel talent mis.

Wat zijn de voordelen van flexibele werktijden?

Vanuit het perspectief van de werknemer zijn flexibele werktijden een win/win situatie; ze kunnen zich toewijden aan een (fulltime) baan en tegelijkertijd een goede werk/ privé balans bewaren. Dit heeft vervolgens weer een positieve impact op productiviteit, betrokkenheid en motivatie- en dit leidt weer tot verbeterde prestaties en persooneelsbehoud voor jouw onderneming.  Alex Ingham, managing director bij MI Supplies, is bekend met de voordelen van flexibele werktijden. Hij gelooft dat een flexibele overeenkomst ten goede komt van zowel de werknemers als het bedrijf zelf en zegt hierover:

 “Wij hebben er altijd al voor willen zorgen dat onze werknemers elke mogelijke kans krijgen om te gedijen binnen ons bedrijf en een van de vele voordelen die we bieden is de mogelijkheid tot flexibele werktijden. Het heeft niet voor veel problemen gezorgd sinds we begonnen zijn dit aan te bieden en we zijn ervan overtuigd dat als je je werknemers helpt, je bedrijf zal worden beloond met loyaliteit, een lange levensduur en geweldig werk.”

Sinds de introductie van flexibele werktijden, zijn verbeterde motivatie, betrokkenheid en prestaties de voornaamste voordelen die bedrijven kunnen verwachten bij een flexibele overeenkomst. Maar er zijn nog meer voordelen te noemen zoals verminderde absentie en een vergrote loyaliteit; en dit betekent weer dat bedrijven kunnen verwachten hun personeel langer te behouden.

Een van de belangrijkste voordelen van flexibele werktijden die vaak over het hoofd wordt gezien is de werving van talent.  Aangezien drie kwart van de werknemers stelt dat secundaire voorwaarden bepalend zijn bij het accepteren van een baan, is het van cruciaal belang dat flexibele werktijden-en vormen vanaf het begin duidelijk zijn.

Volgens Office Genie’s meest recente Happiness Report waren flexibele werktijden de hoofdzakelijke niet-financiële factor voor het verbeteren van geluk op de werkvloer- en dit laat nogmaals zien hoe flexibiliteit kan helpen bij het verbeteren van moreel, betrokkenheid en behoud.

Flexibele werktijden maken het mogelijk om je personeelsbestand te behouden, waarbij werknemers de autonomie krijgen om hun eigen tijd in te delen en de perfecte werk/privé balans te vinden. Veel bedrijven gaan nog een stapje verder met deze flexibiliteit door hun werknemers de vrijheid te geven om vanuit een andere locatie te werken. Dit vergroot niet alleen de loyaliteit en betrokkenheid, het biedt ook financiële voordelen- zoals bijvoorbeeld het besparen van energie en reiskostenvergoeding.

 

Verbeteren flexibele werktijden de productiviteit?

Hoewel het lijkt alsof flexibele werktijden werknemers juist de kans geven om de kantjes eraf te lopen en afgeleid te worden als ze buiten het kantoor werken, toont onderzoek juist aan dat het tegenovergestelde waar is. De flexibele voorwaarden kunnen juist een beduidend positief effect hebben op productiviteit.

Volgens een studie uit juli 2017, “De impact van flexibele werktijden op de prestaties van de werknemer”, verbeteren de prestaties van de werknemer en de organisationele winstgevendheid  door flexibiliteit en zorgt het bovendien voor een boost in moreel, baantevredenheid en efficiëntie. De studie toont ook aan dat werknemers met flexibele werktijden minder stress ervaren dan werknemers die volgens de standaard 9 tot 5-urige werkweek werken. En in de huidige onzekere en onrustige tijden is dat een zeer waardevol voordeel te noemen.

We hebben nog meer tips voor je verzameld. Deze artikelen vind je wellicht ook interessant:

15 tips voor productief thuiswerken

Hulp bij het opzetten van een thuiskantoor

Hoe organiseer je boeiende teambuildingactiviteiten?

Vergeet niet om de rest van de Gazprom Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van Gazprom Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. Gazprom Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….