Zijn aandelenopties iets voor jouw bedrijf?

24 oktober 2019

Aandelenopties nemen binnen de wereld van kleine ondernemingen toe in populariteit, maar het blijft voor sommigen een verwarrend onderwerp. Of het nu gaat om een duidelijke definitie van de term of om de voordelen ervan, aandelenopties blijven een lastig gegeven, vooral omdat ze zich ook nog eens anders zijn dan aandelen zelf.

Of je nu een start-up of kleine onderneming bent, aandelenopties kunnen een goede manier zijn om belangrijke werknemers of directeuren aan te trekken en te motiveren, terwijl je tegelijkertijd je kasreserves kunt onderhouden. In deze handleiding zullen we de verwarring omtrent aandelenopties proberen weg te nemen, omschrijven wat de voor- en nadelen zijn en proberen aan te tonen of aandelenopties iets zijn voor jouw bedrijf. 


Wat zijn aandelenopties?

Een aandelenoptie is een overeenkomst tussen de werknemer en werkgever om aandelen te kunnen kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Een werknemer kan een goede deal sluiten waarbij hij aandelen tegen de huidige waarde kan kopen, maar de daadwerkelijke transactie een aantal jaar kan uitstellen. Stel je eens voor dat je iets over vijf jaar kunt kopen tegen de prijs die het op dit moment heeft. Het product is over vijf jaar zeer waarschijnlijk veel duurder (als gevolg van inflatie en andere factoren), dus het is relatief gezien een koopje voor werknemers die hier hun voordeel mee willen doen.

De aangeboden prijs is meestal de marktprijs op het moment dat de opties worden aangeboden. De werknemer kan de opties binnen een bepaalde vastgestelde periode kopen. Als de waarde van het aandeel omhoog is gegaan, kunnen ze de aandelen voor die aangeboden prijs kopen en de aandelen vervolgens met winst verkopen of de aandelen houden in de hoop dat de waarde zal blijven stijgen.

Er zijn verschillende redenen waarom je aandelenopties zou kunnen aanbieden. Neem nu een start-up: in het begin is er weinig budget om uit te geven. Door het aanbieden van aandelenopties kun je topwerknemers aantrekken die dan de winstgevendheid voor het bedrijf als geheel zullen vergroten. Dit eigen vermogen, in de vorm van aandelenopties, zorgt ervoor dat start-ups op de lange termijn hun meest talentvolle werknemers zullen kunnen behouden.

Daarnaast kunnen ze helpen bij het afstemmen van de belangen van senior executives en aandeelhouders. Bijvoorbeeld door hen aan te sporen rekening te houden met de aandeelhouders bij het managen van het bedrijf.


De voor- en nadelen

Naast het behouden van toptalent, zijn er andere voordelen bij het aanbieden van aandelenopties. De mogelijkheid om aandelenopties te kopen kan werknemers motiveren om productiever te zijn. Zeker als je moet compenseren voor lagere salarissen en de druk moet weghalen van de kasreserve.

De grondleggers van het bedrijf zijn de daadwerkelijke eigenaren, maar aandelenopties sporen een eigenaarsmentaliteit aan binnen het team. Dit zorgt ervoor dat het hele team voor een en dezelfde missie gaat. Doordat je werknemers de kans geeft om een actieve rol te spelen in het runnen van het bedrijf, voelt iedereen zich verantwoordelijk. Bovendien creëer je een mentaliteit van toewijding die op de lange termijn doorwerkt.

Als het gaat om de nadelen, zijn er financiële risico’s verbonden aan aandelenopties. Als het bedrijf aandelen aanbiedt tegen een lage prijs, omdat er simpelweg weinig waarde aan zit, is een werknemer vrij om ervoor te kiezen de opties niet te kopen. Als zij de aandelen kopen en deze storten in, dan loopt de medewerker het risico geld te verliezen.

Als werknemers aandelenopties kopen, moeten ondernemingen ook meer aandelen kunnen uitgeven. De extra aandelen verkleinen de inkomsten per aandeel, waardoor ieder aandeel minder waard wordt dan voorheen. De combinatie van vele werknemers die aandelen kopen en een instabiele vermogensstructuur kunnen samen een risico vormen. Dit kan betekenen dat een bedrijf aandelen moet terugkopen of een manier moet vinden om inkomsten te vergroten.

Aandeelopties zijn alleen effectief als de prijs van het aandeel is toegenomen.  Werknemers zijn minder gemotiveerd als hun toekomstige financiële positie afhankelijk is van het succes van het bedrijf.

Past het bij je bedrijf?

Als je bedrijf grote plannen heeft, op investeringen kan rekenen en een team aan mensen heeft aan wie je aandelen zou willen aanbieden, kan een aandelenoptieplan of een andere methode waarbij je aandelen aanbiedt geschikt zijn.

Natuurlijk moet je bedenken of je werknemers hier echt op zitten te wachten en of het daadwerkelijk in hun voordeel zou werken. Het ziet er misschien goed uit op papier, maar je moet niet meteen geloven dat het echt bij jouw bedrijf past.

Bij het kiezen tussen de verschillende aandelenopties moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • Belastingen:  Wat voor impact zullen aandelenopties hebben op jouw bedrijf en je werknemers?
  • Waardebepaling:  De waarde van de opties of aandelen wordt bepaald door het bedrijf. Overigens zal er altijd een controle worden uitgevoerd om te kijken of inkomstenbelastingen niet onterecht worden omzeild.
  • Flexibiliteit:  Als jouw werknemer op slechte voet vertrekt, wat gebeurt er dan met de opties? En als ze op goede voet vertrekken? Je zou kunnen stellen dat verlopen opties doorgaans eenvoudiger zijn af te handelen dan het terugeisen van de aandelen.
  • Inkomen of kapitaal: Kun je op de lange termijn meer waarde verwachten uit dividend of uit kapitaalwinst?
  • Timing:  Wanneer zou een individu over zijn aandelen moeten kunnen beschikken? Welke voorwaarden moeten aan de aandelenopties verbonden worden?

Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….