Wist jij dit over de ideale werktemperatuur?

23 oktober 2017

Net als de praatjes over het weer, is de temperatuur op kantoor met vlagen onderwerp van gesprek. De ‘koukleum’ wil de temperatuur niet onder de 21 graden. En bij de ander breekt het zweet al uit als hij alleen al denkt aan een paar graden warmer.

Mannen vs. vrouwen
Meestal zijn het de vrouwen die mopperen over koude handen en voeten. Over de oorzaak hiervan zijn meerdere verklaringen te vinden. Is het een hormonen kwestie? Hebben vrouwen minder onderhuids vet? Ligt het toch aan de spiermassa van man die hen warmer houdt? Of kleden mannen zich gewoon warmer? Wist jij bijvoorbeeld dat een skinny jeans over het algemeen minder warmte vasthoudt dan een ruimer zittende broek?

Wat de oorzaak ook is, uiteindelijk wil iedereen in aangename omstandigheden zijn of haar werk kunnen doen. Toch? Een de juiste temperatuur is daarbij een belangrijke factor.

Ideale werktemperatuur
Bestaat er eigenlijk een ideale werktemperatuur voor iedereen? Een temperatuur waarin we allemaal optimaal presteren, en iedereen ‘happy’ is. Waarschijnlijk niet. Er is veel onderzoek naar gedaan en eigenlijk zegt ieder onderzoek net even wat anders.

Hierbij enkele interessante onderzoeksresultaten die wij online tegenkwamen:

  • een warme omgeving schijnt beter te zijn voor creatief denken
  • koelere werkplekken helpen mensen alert te houden in repetitieve werkzaamheden
  • boven de 27 graden schijnen we niet echt goed te zijn in wiskundige taken
  • een universiteit in Helsinki voorspelt minder productiviteit bij 15 graden of minder en dat we suf worden bij een temperatuur boven de 25 graden.

Doe er je voordeel mee dus. Voor ‘typisch kantoorwerk’ schijnt 21-22 graden de ideale temperatuur te zijn.

Minimale temperatuur op kantoor
Iedereen helemaal 100% tevreden stellen wordt lastig. De Arbowet adviseert daarom samen met medewerkers een ideale temperatuur te bespreken, waar minimaal 9 van de 10 mensen zich comfortabel bij voelt. Er is geen sluitende wetmatigheid te vinden over de ideale werktemperatuur, maar het advies voor een werkgever is om in de winter de temperatuur op kantoor tussen de 20-24°C te behouden. In de zomer is dat gesteld op een marge tussen de 23-26°C. Het ‘setpoint’ dient dan in de winter te liggen op 21°C en in gebouwen met koeling in de zomer op 24°C.

Enkele tips voor eigen invloed: 

  • Een rondje wandelen doet wonderen als je het vaak koud hebt. Ga naar buiten met wat collega’s en zet een stevige pas in tijdens een blokje om. Geheid dat je lekker gloeit als je eenmaal weer terug bent achter je bureau.
  • Heb je het snel warm, kleed jezelf je in laagjes. Oké een inkoppertje is het wel, maar wel de slimste manier om je interne thermostaat te beïnvloeden.
  • Zet de thermostaat lager dan je eigenlijk zou willen. Er zijn onderzoekers die pretenderen dat je er toch aan moet geloven als je het koud hebt.

 

Bron: hrpraktijk.nlrtlz.nl en jobat.be


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….