Waarom mentoring de sleutel tot bedrijfssucces kan zijn

31 mei 2018

We praten met enkele van de meest toonaangevende personen in het Engelse bedrijfsleven over de voordelen van begeleiding en coaching om MKB'ers te helpen hun bedrijf naar een hoger niveau te brengen.

In hun bewoording gaan we in op wat bedrijfsmentoring inhoudt, geven we tips voor het zoeken van mentoren en hebben we het over hoe je bedrijf hiervan kan profiteren.

Wat is bedrijfsmentoring en wat zijn de voordelen ervan?

Simpel gezegd betekent bedrijfsmentoring dat een bedrijf een ervaren persoon van buitenaf inzet om specifieke vaardigheden te ondersteunen, aan te moedigen en te ontwikkelen om de potentie en de prestaties van een bedrijf te helpen optimaliseren. Er zijn een heleboel voordelen en bij veel bedrijven, in veel sectoren, heeft mentoring tot echte successen geleid. 

Sam Boothroyd, oprichter van adviesbureau The Small Business Coach en online accountancybureau Rymer Associates, zegt dat de voordelen van mentoring eindeloos zijn, maar dat er twee vooral heel belangrijk zijn. Hij merkt op dat: "De ervaring die een mentor aan een nieuwe onderneming kan geven is onbetaalbaar. Samenwerken met iemand die ervaring heeft, zal je helpen om veel fouten te vermijden, omdat de mentor ze zelf gemaakt heeft met zijn eigen bedrijven."

Sam zegt dat ze je ook motiveren om door te gaan: "Het is makkelijk om de kantjes er vanaf te lopen of niet zo lang te werken als je zou moeten als je alleen maar aan jezelf verantwoording hoeft af te leggen."

Helen Isacke, leiderschapscoach, auteur van Soft Skills for Strong Leaders en Oprichter van Trusted Coach Directory, merkt op: "De belangrijkste voordelen van het hebben van een mentor is het feit dat ze buiten je bedrijf staan en dat ze behalve jou helpen succesvol te zijn, geen andere agenda hebben."

Een onbevooroordeeld, objectief perspectief kan wonderen doen voor een bedrijf. Carl Reader, analyst van kleine bedrijven en auteur van The Startup Coach en The Franchising Handbook, is het daarmee eens: "Een mentor neemt zijn eigen perspectieven en bedrijfservaring mee en kan je verschillende aspecten of benaderingen laten zien die je anders niet zou hebben overwogen. Ze zorgen ervoor dat je het grotere plaatje van je bedrijf ziet en dat je problemen en uitdagingen op een logische en niet op een emotionele manier benadert."

Waarom zouden bedrijven hun eigen mentor moeten hebben?

"Mentoring is belangrijk voor bedrijven, of je nou net begint of al lang in het vak zit", zegt Carl. "Het doel van mentoring is niet om je alle antwoorden te geven, maar om je te helpen de juiste vragen te stellen over jezelf en je bedrijf om je zo te helpen vooruitgang te boeken en uitdagingen te overwinnen."

Voor bedrijfseigenaren of bedrijven die geen richting hebben, kan een mentor helpen het schip te besturen en je naar je doelen te leiden. Sam merkt op: "Mentoring kan een enorm tastbaar voordeel hebben voor bedrijfseigenaren. Er zijn een heleboel mensen met een heleboel innovatieve ideeën, maar de meesten weten niet goed hoe ze een bedrijf moet starten of zelfs runnen, in elk gevoel niet op een succesvolle manier."

De beste tips voor het kiezen van een geschikte mentor

Net als je werknemers moet de mentor waarvoor je kiest geschikt zijn voor je bedrijf. Het kan wat tijd kosten om de juiste te vinden, dus als het gaat om samenwerking zijn er paar dingen waarover je na moet denken.

Begin met voor jezelf te beschrijven waarom je op zoek bent naar een mentor. Helen noemde de volgende dingen die je jezelf eerst af moet vragen:

  • Wat hoop je te bereiken met een mentorrelatie?
  • Wat voor soort mentor is het beste om je te helpen je doelen te bereiken?
  • Wat zijn je carrièredoelen op de korte termijn? Waar zie jij jezelf over ongeveer twee jaar?
  • Welke kennis, vaardigheden en mogelijkheden heb je nodig om dat te bereiken?
  • Wat zijn de belangrijkste ervaringen die een mentor kan bieden waarvan jij het meest profijt zou hebben?
  • Zijn ze gemotiveerd om dingen te leren en hun eigen ontwikkeling voort te zetten?
  • Stellen ze hoge eisen aan hun eigen werk?

Vanaf daar kun je dieper gaan. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om je op je gemak te voelen bij je mentor: "Je moet het gevoel hebben dat je je in een veilige omgeving bevindt, zodat je je kwetsbaar op kunt stellen. Deze combinatie betekent dat je je comfortabel genoeg voelt om je open te stellen en je door blokkades die je in je carrière ervaart, heen kunt werken."

Ook Michelle Wright, oprichter en CEO van Cause4, een bedrijf dat start-ups en liefdadigheidsinstellingen advies geeft over groeistrategieën, zegt: De sleutel is om iemand te vinden die je kunt bewonderen en respecteren.  Je moet plezier hebben in de gesprekken en de tijd die je samen doorbrengt."

Over het vinden van de juiste mentor, oppert Michelle: "Er zijn matchmaking-programma’s die ondernemers in contact te brengen met zeer succesvolle mentors voor ondernemers, of je kan je eigen uitgebreide netwerk gebruiken om iemand te vinden die geschikt is voor de rol van mentor. Het is jouw relatie en een belangrijke en vertrouwelijke, dus het heeft wat tijd en zorg nodig om de juiste persoon te vinden." 

Een verhaal uit de praktijk

Tor Amran is Managing Director van Cornish Food Box Company in een partnerschap met haar zus en medeoprichter Lucy Jones. Ze werden begeleid door Luis Gordon van Oxford Innovation. Luis is een professioneel retail en service delivery manager met meer dan 40 jaar ervaring. 

Tor legt de voordelen van het werken met een mentor uit:

"We werken sinds februari 2017 samen met business incubator Oxford Innovation. We zaten in een moeilijke groeifase en probeerden onze weg te vinden in een moeilijke sector, en de mentoring die we konden krijgen heeft het verschil gemaakt.

"Het hebben van een mentor gaf ons vertrouwen een boost, het liet ons inzien dat we goed bezig waren en dat we een geweldig bedrijf hadden opgezet. Hij leerde ons vanuit een andere hoek naar ons bedrijf te kijken, door eraan te werken in plaats van erin zoals we daarvoor altijd deden.

"Ik zou mentoring aanbevelen aan andere bedrijfseigenaren, maar zoals onze coach zelf zou zeggen, zijn ze er om jou de tools te geven die je nodig hebt om vooruit te komen. Het is uiteindelijk aan jou wat je met deze tools doet."

Luis breidde zijn rol binnen de relatie verder uit:

"Ik zie mentoring op verschillende manieren als iets waardevols. Ik heb vaak het gevoel dat mijn belangrijkste rol die van een klankbord is, iemand waar bedrijfseigenaren en managers ideeën op los kunnen laten, zodat ze altijd iemand hebben om mee te praten. Ervaren mentors hebben ook veel connecties, dus ze kunnen je ook introduceren bij handige contacten.

"Veel van wat ik doe heeft te maken met het geven van advies en een perspectief van buitenaf en het geven van meer vertrouwen aan de eigenaren om verder te kunnen gaan met hun plannen.

"Mentoring is enorm waardevol, maar het is altijd aan de eigenaren van het bedrijf zelf om het beste te halen uit wat we bieden. We kunnen assisteren, ondersteunen en richting aangeven, maar succes wordt altijd bereikt door toewijding en hard werken, er bestaan geen kortere wegen!

Hoewel er geen garantie is op succes binnen het bedrijfsleven, kan het hebben van een ervaren professional een groot voordeel zijn op zowel korte als lange termijn.

Vond je het leuk om dit artikel te lezen? Vergeet dan niet om de rest van de SEFE Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….