Thuiswerken met Gazprom Energy: onze tips en tricks

04 mei 2020

Wekenlang thuiswerken vergt veel discipline. Tot zeker 1 september wordt Nederlanders geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven om het coronavirus landelijk te bestrijden. Ook bij Gazprom Energy werkt iedereen vanuit huis. Het is een stressvolle en onzekere periode. Gelukkig zijn er manieren om het thuiswerken makkelijker te maken.

In dit artikel hebben wij de belangrijkste adviezen over thuiswerken voor jou verzameld. Waar moet je opletten? En wat zijn de valkuilen? Dit zijn de tips van ons, voor jou.

 

1. Behoud een effectief schema en plan pauzes in

Ten eerste is het belangrijk dat je je werkzaamheden goed inplant. “Maak hiervoor een dagschema”, zegt Erik Dolman, manager Sales MKB. Dit klinkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. “Ik gok dat je (net als ik) veel gedaan krijg thuis, maar accepteer ook dat je op sommige momenten even niet zo productief bent.” Volgens Erik heb je nu eenmaal andere afleiding thuis. “Denk aan de postbezorger, kinderen, verbouwing van de buren, noem maar op.” Op kantoor ben je overigens ook niet altijd actief. “Dan ben je ook niet altijd constant aan het werk. Merk je dat je niet zo productief bent? Dan kun je nog altijd eens van werkplek wisselen!”

Als je moeite hebt met concentreren, dan kun je ook werken in blokken van maximaal een tot twee uur. “Voor elk blok kun je een doel stellen en probeer dit doel dan ook te halen”, zegt Osina Soumete, Marketing assistent. “Na elke blok neem je een korte pauze. Ga achter je laptop vandaan en loop even naar de keuken of de woonkamer. Zo blijf je niet constant achter een scherm zitten.” Sandra van Velthoven, Marketing manager, vertelt ook dat pauzes essentieel zijn tijdens een ‘thuiswerkdag’. “Het sluipt er snel in om ‘nog even dit en nog even dat’ te doen en voor je het weet heb je geen pauze genomen en is de dag alweer voorbij.”

 

2. Thuiswerken met kinderen? Maak afspraken en verdeel je werktijd

Met kinderen kan dit nog uitdagender zijn: maak hiervoor afspraken. Voor de kinderen is het gezellig dat je thuiswerkt, maar er moet wel gewerkt worden. Voor Erik is thuiswerken met zijn kinderen onbetaalbaar: “Probeer je te realiseren hoe bijzonder het is om thuis te zijn met je kinderen. Ik weet uit ervaring dat thuiswerken met kinderen lastig is, maar ik realiseer me ook dat ik de belangrijke, grote momenten van dichtbij meemaak.” Zo heeft Erik een moment dat hij nooit zal vergeten. “Mijn jochie dat trots, met een ongekende glimlach van oor tot oor komt vertellen dat hij voor het eerst zelf naar het toilet is geweest. Geweldig!”

Ook Sandra van Velthoven, Marketing manager, vindt het belangrijk om hierbij stil te staan. “Misschien cliché, maar de kans is groot dat het niet nog een keer voor zal komen dat je op werkdagen zoveel tijd met je gezin kunt doorbrengen en zo veel mee krijgt van je kinderen. Probeer daar ook af en toe bij stil te staan. En eerlijk is eerlijk: de momenten dat er huiswerk gemaakt moet worden, zijn echt niet altijd de leukste momenten.”

Sandra houdt zich zoveel mogelijk aan een vaste planning. Haar kinderen hebben momenteel vakantie. Wat betekent dat er geen huiswerk is. “Dat scheelt een hoop tijd en gedoe. Wanneer er wel huiswerk is, help ik ze daarmee in de ochtend. Mijn eigen werk schuift dan wel op en verdeel ik dan over andere momenten, bijvoorbeeld ’s avonds of op vrije dagen.” In het begin dacht Sandra nog dat ze wel kon werken wanneer haar jongens huiswerk aan het maken waren. “Dat bleek al snel niet echt een handige combinatie te zijn.” Maar haar kinderen vinden het stiekem toch heel fijn dat ze nu thuiswerkt. Ze zeiden hierover: “Nu kunnen we naar mama toe als we buiten zijn gevallen en een pleister nodig hebben en hoeven we dus niet naar de schoolconciërge.” Sandra: “Haha! Ze zijn in ieder geval blij dat ik er ben.”

3. Doe alsof het een normale werkdag is

Structuur is belangrijk voor succesvol thuiswerken. Doe daarom alsof je naar kantoor gaat: sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op en voorkom dat je te lang doorwerkt. En werken in je pyjama? “Niet doen”, zegt Osina. “Kleed je aan alsof het een normale werkdag is, want je bent tenslotte gewoon aan het werk. De verleiding om je pyjama achter je laptop te kruipen is groot. Voel je je toch comfortabeler in je joggingbroek? Trek dan in ieder geval je schoenen aan.”

Zoals eerder aangegeven, is het belangrijk dat je korte pauzes inplant. Maar het is nog belangrijker om je lunch op een vast tijdstip in te plannen, zoals op een normale werkdag. Erik: “Sla je lunch niet over. Ben je alleen? Maak een gezonde lunch en eet niet zomaar een broodje achter het scherm. Zijn er meer mensen in huis? Geniet van het moment en lunch gezellig met elkaar. Genieten van dit soort mooie momenten!”

 

4. Blijf in beweging

Een frisse neus halen en in beweging blijven zorgen ervoor dat je productief blijft. “Ga hardlopen, fietsen of wandelen. Blijf in beweging”, vertelt Erik. “Zo maak je je hoofd leeg en ben je even weg van je werkplek en thuis. Je voelt je bovendien fitter! Zet je extra reistijd eens om in sporttijd. Je merkt direct verschil.” Ook Dounia, medewerker Klantenservice, zegt dat ze regelmatig naar buiten gaat om een frisse neus te halen. “Ga elke dag na het werk naar buiten om te hardlopen of een stuk te wandelen. Dat is heerlijk na een dag achter de computer.”

Ook Sandra gaat geregeld naar buiten. “Zorg voor voldoende beweging en frisse lucht. Omdat ik erg suf wordt van de hele dag binnen zitten, begin en eindig ik de werkdag met een rondje fietsen. Ik loop tussen de middag een klein rondje buiten. Meestal naar de plasticcontainer, dan heb ik meteen een doel hahaha.”

5. Zorg voor een goede werkplek in je huis, maar wissel eens ook af

Zorg dat je je kan afzonderen. Met een laptop op de bank is verleidelijk, maar het is niet altijd goed voor je lichaam en concentratie. “Toen we net thuiswerkten, zat ik in de woonkamer aan mijn keukentafel”, vertelt Dounia. “Dat gaf alleen maar onrust op langere termijn. Mijn spullen lagen daar ook na werktijd. Dag in, dag uit. Dat zit niet echt comfortabel. Toen bleek dat de maatregelen werden verlengd, heb ik een werkplek gecreëerd met een bureau en mijn andere benodigdheden in een andere kamer.” Door een afgezonderde werkplek kreeg Dounia meer rust na haar werkdag. “Zo kan je alles afsluiten en hoef je er niet meer naar om te kijken. Ik kan eindelijk rustig chillen in de woonkamer!”

Sandra heeft thuis geen plek voor een aparte werkplek. “Ik werk dus aan de eettafel. In het begin haalde ik elke dag alle werkspullen van tafel, om ze er de volgende ochtend weer op te zetten. Maar dat is toch wel gedoe.” Ze laat nu alles (beeldscherm, laptop, toetsenbord etc.) staan. “Gelukkig is de tafel groot genoeg en is er nog genoeg plek om de tafel ook als eettafel te gebruiken. De afgelopen weken was het erg mooi weer, dus aten we voornamelijk buiten.”

Het is belangrijk om een goede werkplek in te richten, maar volgens Erik is ook leuk om eens van werkplek te wisselen. “Mooi weer? Ga eens een uurtje in de tuin of op het balkon zitten.  Verplaats eens van de studeerkamer naar de keukentafel. Pak je laptop en ga met je kinderen in de speeltuin zitten. Wees creatief! Afwisseling doet wonderen.”

 

6. Zorg dat je in contact blijft met je collega’s

Tot slot: blijf efficiënt samenwerken met collega’, vooral nu ze op afstand zitten. Zorg dat je je collega’s op de hoogte houdt van je werkzaamheden en praat ook informeel met elkaar. Met de huidige digitale tools zou dit geen probleem moeten zijn: e-mail, telefoon of een programma zoals Skype for Business. Contact met collega’s is wat werk juist zo leuk maakt. Nu kom jij je collega’s niet meer tegen bij het koffiezetapparaat, dus het is niet erg als je een telefoontje begint met een informeel gesprek.

Vond je dit interessant? Vergeet niet de rest om de rest van onze blog- en nieuwsartikelen te bekijken. Of ga voor meer informatie over ons aanbod van zakelijke energie naar de homepage of bel ons vandaag nog op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van Gazprom Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. Gazprom Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….