Samen energie inkopen: slim of niet?

10 mei 2019

Als ondernemer of zzp'er is het mogelijk om je aan te sluiten bij een energiecollectief. Samen met andere bedrijven of zelfstandigen kun je vervolgens energie inkopen bij één partij. Dit verloopt doorgaans via een energieveiling. De energieleverancier met het beste voorstel − de beste prijs en voorwaarden − is de winnaar van de veiling en gaat verder in onderhandeling met het collectief.

Voordelen
Samen energie inkopen kan interessant zijn. Het grootste voordeel is dat je energiekosten kan besparen. Vaak geldt: hoe groter de groep, hoe hoger de korting. Ook is het fijn dat je zelf niet veel hoeft te regelen, want alles gebeurt in groepsverband.

Nadelen
Er kleven ook nadelen aan collectieve energie. Een grote maar is dat lang niet alle energieleveranciers meedoen aan energieveilingen. De hoogste korting (van de winnende leverancier) betekent dus niet dat je het laagste tarief (uit de gehele markt) te pakken hebt.

Bij collectieve inkoop bestaan nog meer onzekerheden. Heeft de gekozen energieleverancier bijvoorbeeld aandacht voor zaken als duurzaamheid en klantgerichtheid? En past het aanbod van deze leverancier eigenlijk wel bij jouw individuele situatie en behoeften? Belangrijke details die je snel over het hoofd ziet, omdat je bij een collectief zelf niet veel hoeft te regelen.

Twijfels? Maak een weloverwogen besluit:

Energieveilingen lijken interessant, maar lang niet alle leveranciers doen mee aan veilingen. Je bent dus niet zeker van het laagste tarief uit de markt. Raadpleeg daarom ook altijd een onafhankelijke energievergelijker of bekijk het aanbod van individuele leveranciers: welke leverancier heeft écht het goedkoopste tarief?

Vraag jezelf af: wat is de meerwaarde voor jou van deelname aan een energiecollectief of energieveiling? Kijk bijvoorbeeld naar:

  • andere zaken die belangrijk zijn naast het tarief wat je betaalt. Is de leverancier goed bereikbaar, zijn de zaken goed geregeld etc.?
  • De vrijblijvendheid en eventuele lidmaatschapskosten van een energiecollectief. Wegen deze kosten op tegen de (eventuele) besparing die je krijgt via het collectief?
  • Minder keuzevrijheid bij een collectief.

Houd de regie
Collectief energie inkopen lijkt aantrekkelijk, maar er zitten ook mitsen en maren aan. Als je deze kent, kun je de juiste keuze maken. Of je nu in groepsverband of individueel energie inkoopt, wees je bewust van de voor- en nadelen. Houd altijd zelf de regie, dan ben je vaak het beste en goedkoopste uit.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….