Overweldigende belangstelling voor SDE++

30 oktober 2023

De regering heeft de eerste resultaten van de openstelling SDE++ herfst 2023 bekend gemaakt. In de periode tussen 5 september en 5 oktober zijn maar liefst 1970 aanvragen ingediend voor een bedrag van circa 16,3 miljard euro. Dat is ruim het dubbele van de 8 miljard euro die de regering dit jaar voor de subsidie duurzame energie beschikbaar heeft gesteld. De regering had deze grote belangstelling niet verwacht en ziet er het bewijs in dat Nederland volop bezig is met verduurzaming. Wel is een bedrag van circa 2,6 miljard euro het gevolg van herindieningen (projecten die al eerder subsidie toegezegd kregen, maar om de een of andere reden niet zijn gerealiseerd).

Qua bedrag steken aanvragen voor het afvangen en opslaan of gebruiken van CO2 er met kop en schouder bovenuit: 7,6 miljard euro, op te delen in 6 CO₂-opslag projecten goed voor 7,1 mrd euro en 17 CO₂-gebruik projecten, goed voor 0,5 mrd euro. Qua aantal aanvragen wint zon-PV op dak: 1203 projecten, goed voor een kleine 0,7 mrd euro. De opslagprojecten zouden 4,6 Mton CO₂ per jaar uit de lucht houden, ruim de helft van in totaal 7,2 Mton voor alle aanvragen bij elkaar. De aanvragen worden op dit moment door RVO beoordeeld op volledigheid en technische en financiële haalbaarheid. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2024 meer informatie volgt over de resultaten.

Anders dan afgelopen jaren, wordt bij het toekennen van budget niet langer de volgorde van ‘laagste subsidie-intensiteit komt eerst’ aangehouden. Op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer zijn dit jaar namelijk ‘hekjes’ aangebracht. De categorieën moleculen, lagetemperatuurwarmte en hogetemperatuurwarmte kunnen ieder op zijn minst rekenen op een budget van 0,75 mrd euro. Dat kost mogelijk meer belastinggeld per uitgespaarde ton CO₂. De hoop is echter dat daarmee technieken worden gestimuleerd die nu weliswaar eigenlijk nog te duur zijn, maar door de toekenning van SDE kans krijgen om zich te ontwikkelen en daarmee op termijn goedkoper te worden.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….