Oude gasleidingen moeten versneld worden vervangen

06 juni 2019

Begin dit jaar deed zich in Den Haag een ernstig gasexplosie voor. Die explosie trad op door een scheur in een oude gietijzeren gasleiding. De scheur bevond zich in de hoofdgasleiding pakweg anderhalve meter van de buitengevel van de woning aan de Jan van der Heijenstraat in Den Haag. Hoe de scheur is ontstaan is onduidelijk. Daarom start toezichthouder SodM samen met de netbeheerders een onderzoek naar gevolgen van trillingen en veroudering op gietijzeren en asbestcement gasleidingen.

Naar aanleiding van de explosie dringt SodM er bij de netbeheerders op aan om verouderde gasleidingen versneld te saneren. Totdat de leidingen vervangen zijn, wil SodM bovendien dat de verouderde leidingen in bevolkingscentra jaarlijks worden gecontroleerd op scheuren en dat daarover met bewoners wordt gecommuniceerd. De netbeheerders hebben dat toegezegd, aldus een persbericht van SodM.

Wil je weten of er dergelijke gietijzeren gasleidingen in jouw straat liggen? Op de site van jouw netbeheerder is informatie te vinden over de plekken waar die leidingen liggen.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….