Op zoek naar een nieuwe locatie voor jouw bedrijf?

19 juli 2016

Noteer wat je in je nieuwe bedrijfsruimte zoekt en wat jouw onderneming noodzakelijkerwijs nodig heeft om efficiënt te kunnen functioneren. Pas dan kun je een weloverwogen beslissing maken over een geschikte locatie.

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste bedrijfsruimte, hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet die ondernemers in overweging zouden moeten nemen.

Locatie

Locatie bedrijfsruimte

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste afweging bij het maken van een keuze. Het kiezen van een verkeerde locatie kan effect hebben op zowel het personeel als de klanten, vooral als je onderneming afhankelijk is van passerende klandizie.

Om te beslissen of de locatie van een bedrijfsruimte geschikt is voor jouw onderneming, kun je het beste beginnen met de toegankelijkheid ervan. Kunnen klanten, cliënten en personeel de locatie makkelijk per openbaar vervoer of auto bereiken? En als men per auto komt, is er genoeg parkeerruimte? Als je deze vragen met "ja" kunt beantwoorden, ben je misschien één stap dichter bij het vinden van je nieuwe bedrijfsruimte.

Juridische overwegingen

Als je een nieuwe bedrijfsruimte wilt kopen of huren, is het belangrijk om van tevoren achter de juridische verplichtingen en beperkingen te komen die invloed hebben op jouw onderneming. Dit is een lijst met zaken die duidelijk moeten zijn, voordat je iets ondertekent:

Als je besluit een bedrijfsruimte te huren, moet je de voorwaarden uit de lease- of huurovereenkomst naleven. Hierin staan jouw verantwoordelijkheden als zakelijke huurder en omvat zaken als onderhoud en gezondheids- en veiligheidsmaatregelen. Lees deze goed door voordat je iets definitief maakt.

Je zult de in het gebouw geldende brand-, gezondheids- en veiligheidsvoorschriften moeten naleven. Als je een bedrijf hebt dat bepaalde risico's met zich meebrengt, zorg er dan voor dat de dagelijkse werkzaamheden niet in strijd zijn met de veiligheidsvoorschriften.

Zorg ervoor dat het bestemmingsplan van de bedrijfsruimte niet in strijd is met jouw type onderneming.

Als jouw onderneming diensten en goederen verstrekt aan een publiek, zorg er dan voor dat de bedrijfsruimte goed toegankelijk is, ook voor mindervaliden.

Afhankelijk van een aantal factoren, kunnen er ook beperkingen gelden wat betreft geluidsoverlast, vervuiling, levertijden of afvalverwijdering.

Kopen of huren - de kosten van een nieuwe bedrijfsruimte

Zowel het kopen als huren van een nieuwe bedrijfsruimte hebben voor- en nadelen. Hier zetten we deze voor- en nadelen van het huren of kopen van een nieuwe kantoorruimte voor je op een rijtje.

Kopen

Als je besluit een bedrijfsruimte te kopen, hoef je je geen zorgen te maken over plotselinge huurprijsstijgingen van de verhuurder. En als de kantoorruimte in waarde stijgt, stijgen je bedrijfsmiddelen me. Ook heb je mogelijk de optie om een deel van de bedrijfsruimte te verhuren aan andere ondernemingen, waardoor je nog meer inkomsten hebt. Bovendien is de rente die je over je zakelijke hypotheek betaalt, aftrekbaar van de belasting.

De aankoop van een bedrijfspand is vaak behoorlijk prijzig. Over de benodigde financiële middelen moet je wel kunnen beschikken of deze kunnen lenen. Houd ook rekening met (gemeentelijke) lasten die in rekening worden gebracht bij de eigenaar van een pand.

Huren

Huren biedt meer flexibiliteit en het is makkelijker om je onderneming te verplaatsen als dat nodig is. Bovendien is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw, wat voor jou een kopzorg minder is.

Maar als je een ruimte huurt, kun je ook te maken krijgen met huurstijgingen of bijkomende huurkosten. Daarnaast profiteert je niet van een eventuele waarde stijging van het pand.

Grootte en lay-out

Als je onderneming niet meer in het huidige bedrijfspand past, is het vinden van meer ruimte de meest logische oplossing. Ondanks dat meer ruimte ongetwijfeld meer flexibiliteit wat betreft toekomstige groei oplevert, kan een slechte lay-out of een inflexibele indeling ervoor zorgen dat de ruimte niet meer bruikbaarheid oplevert.

Wanneer je voor een nieuwe bedrijfsruimte met een slechte lay-out kiest, kom je er snel achter dat processen niet efficiënt functioneren, of dat collega's niet doelmatig met elkaar kunnen samenwerken. Deze problemen kunnen gemakkelijk worden vermeden door voor een ruime kantoorruimte te kiezen met een lay-out die je naar de behoeftes van jouw onderneming kan aanpassen. Probeer daarnaast in het maken van je keuze rekening te houden met toekomstige groei, je weet immers nooit hoe jouw bedrijf er volgend jaar voor zal staan.

Faciliteiten en speciale vereisten

Zodra je een globaal idee hebt wat betreft de locatie van je bedrijf en de benodigde hoeveelheid ruimte, is het tijd om te kijken naar de details: faciliteiten en speciale vereisten. Afhankelijk van de sector waarin je onderneming actief is, kan het handig zijn een deskundige in te huren die gespecialiseerd is in een specifiek type bedrijfsruimte.

Kijk eens naar de aanwezige faciliteiten, toegangspunten, energievoorziening en riolering en vergelijk dit met je huidige bedrijfsruimte. Heeft de nieuwe ruimte voldoende water-, gas- en energiefaciliteiten. Ben je bijvoorbeeld een grootverbruiker van gas dan is het belangrijk dat je ook over de juiste gasaansluiting beschikt. Let er op of dit soort voorzieningen aanwezig zijn of dat ze kunnen worden verbeterd of aangepast aan de specifieke behoeften van je bedrijf. Houd daarom ook rekening met de kosten die bovenop andere opstartkosten en huurprijzen komen.

Uitbreidingsmogelijkheden

Verhuizen naar een nieuw pand is vaak een logistieke nachtmerrie die de meeste bedrijven koste wat het kost proberen te vermijden. Bovendien kan een verhuizing de rendabiliteit van de onderneming op lange termijn schaden, vooral als de locatie een factor is in het succes.

Voor groeiende bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe bedrijfsruimte, kan het de moeite lonen om een ruimte te vinden die flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden biedt. Wanneer je een bedrijfsruimte koopt in plaats van huurt, is de kans groter dat je de ruimte later kunt uitbreiden, mits het bestemmingsplan en de locatie dit natuurlijk toelaten.

Veiligheidsmaatregelen

Het maakt niet uit wat voor bedrijf je hebt, in het bedrijfspand zullen zich waardevolle apparatuur en/of voorraden bevinden, waardoor het een doelwit is voor criminelen. Om je bedrijf tegen misdrijven te beschermen, moet veiligheid een prioriteit zijn bij het zoeken naar een nieuw bedrijfspand. Als je een nieuwe ruimte gaat huren, zoek dan voor je iets tekent uit welke veiligheidsmaatregelen zijn ondernomen om je bedrijf te beschermen. Als je ervoor kiest om een nieuw pand te kopen, zorg er dan voor dat stedenbouwkundige voorschriften je niet beperken in het plaatsen van de juiste veiligheidsvoorzieningen, zoals cameratoezicht, inbraakalarmen en controlesystemen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van je toekomstige bedrijfsruimte klinkt misschien als een onbeduidende factor, maar is voor ondernemingen die klanten ontvangen of een bepaald imago hebben, een belangrijke overweging. De manier waarop je bedrijfsruimte eruit ziet, heeft enorm veel invloed op de onderneming zelf en kan mogelijk meer handelsverkeer aantrekken wanneer het op hoog niveau is ontworpen en doordacht.

Wij van SEFE Energy begrijpen dat het verhuizen naar een nieuwe bedrijfsruimte stressvol kan zijn. Daarom hebben wij een gespecialiseerd team dat ervoor zorgt dat alle bestaande gas- en energiecontracten zonder problemen zullen worden overgezet. Ons team bestaat uit mensen die gespecialiseerd zijn in het overzetten van zakelijke energiediensten naar een nieuw adres en ernaar streven de verhuizing van jouw zakelijke energie zo zorgeloos mogelijk te laten verlopen. Om erachter te komen wat we jou en jouw bedrijven te bieden hebben, bezoek je onze website of kun je ons bellen op 0800-4297766.

De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van onze, derde partij, content provider en niet die van SEFE Energy. De nauwkeurigheid, volledigheid en geldigheid van alle verklaringen in dit artikel worden niet gegarandeerd. SEFE Energy aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, weglatingen of vertegenwoordigingen.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….