Onderzoek en ontwikkeling voor kleine ondernemingen: alles wat je moet weten

10 mei 2019

Onderzoek en ontwikkeling is niet alleen weggelegd voor grote bedrijven; het kan ook op effectieve wijze worden ingezet door kleine ondernemingen, om zo hun profiel binnen hun markt te vergroten. Het lijkt misschien of kleinere organisaties wat achterlopen in vergelijking tot de grote spelers, maar onderzoek en ontwikkeling geeft kleine ondernemingen de juiste mogelijkheden om vooruit te kunnen komen.

Door onderzoek en ontwikkeling effectief in te zetten, kunnen ondernemingen zichzelf en hun product onderscheiden en in theorie zelfs marktleiders worden; mits ze de juiste planning hebben. Hier gaan we verder in op de voornaamste voordelen die onderzoek en ontwikkeling bieden en op de manieren waarop ondernemingen inkomen kunnen genereren met behulp van subsidies en belastingvoordelen waarvoor ze in aanmerking kunnen komen.

Wat zijn de voordelen van Onderzoek en Ontwikkeling?

 

Het creëren van Unique Selling Points

Als je wilt opvallen binnen jouw markt, kan R&D (Onderzoek en Ontwikkeling) jouw concurrentiepositie versterken en helpen om unieke producten en diensten te ontwikkelen die onderscheidend zijn van de rest. Het kan ook ingezet worden om bestaande producten te verbeteren binnen je huidige zakelijke aanbod.

Toegenomen inkomsten

Met de unieke producten en diensten die door middel van je R&D project zijn ontstaan, zal je een toename in lange termijn inkomsten zien. Of het nu om nieuwe of verbeterde producten gaat, of om het aantrekken van potentiele nieuwe investeerders, een sterk, goed ontwikkeld product kan leiden tot een verhoogd inkomen.

Mogelijkheden voor fondsenwerving

Zoals we al eerder aanstipten, zijn zakelijke investeerders geïnteresseerd in bedrijven die de ambitie hebben om marktleiders te worden. Door te blijven werken aan technologieën en oplossingen creëer je mogelijkheden om tot nieuwe markten door te dringen. En dat is het moment waarop investeerders maar al te graag klaar zullen staan om jou van de benodigde financiën te voorzien zodat jij jouw doelen kunt bereiken.

Bovendien kunnen de nieuw ontwikkelde technologieën, en de mogelijkheden die hierdoor gecreëerd worden, bekwame en getalenteerde werknemers aantrekken.

Belastingvoordeel

De WBSO is een fiscale regeling voor research en development (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) waarmee je eventueel de R&D kosten kunt verlagen. Meer informatie lees je op deze website.

Versterk je concurrentiepositie

Met R&D heb je meer kans om je concurrentie een streepje voor te blijven en gaandeweg marktleider te worden. Het is vanzelfsprekend dat je zichtbaarder zult worden en  nieuwe producten zullen ook als bijkomend voordeel hebben dat je zakelijke kennis kunt genereren; dit zorgt vervolgens voor nog meer financiële voordelen.

Toegenomen samenwerking

Zoals met vele projecten het geval is, biedt R&D genoeg mogelijkheden tot samenwerking; zowel met andere teams als andere bedrijven of universiteiten. De overdracht van vaardigheden en kennis en de toegang tot nieuwe faciliteiten en externe expertise vormen samen een zeer aantrekkelijk aanbod.

Reputatie

Deze samenwerking, in combinatie met effectieve marketing strategieën voor je nieuwe product, zal voor mond op mond reclame kunnen zorgen die jouw reputatie ook nog eens ten goede kan komen.

Lagere productiekosten

R&D is een effectieve manier om productiemethodes zo rendabel mogelijk te maken en zo de productiekosten te verlagen. Nieuwe productiemethodes kunnen de kosten om iets op de markt te brengen verlagen en dit kan weer tot een significante toename in winst leiden.  

Als jij prestaties levert die jouw concurrenten niet kunnen evenaren, kun je ze slimmer af zijn en ook nog eens marktleider worden.

 

Hoe kan ik fondsen werven voor R&D?

Snel groeiende ondernemingen zullen kapitaal nodig hebben om R&D projecten goed van de grond te krijgen. Gelukkig zijn er genoeg fondsen en R&D belastingvoordelen beschikbaar om dit mogelijk te maken. Bovendien sluit het een het andere niet uit en kun je beide zaken combineren en zo nog meer groei mogelijk te maken.

R&D Fiscale voordelen

De R&D fiscale voordelen zijn bedoeld als stimulans vanuit de overheid om ondernemingen te belonen voor het investeren in productinnovaties. Ieder bedrijf dat geld investeert in een product, een productieproces, programmatuur of voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO) kan in aanmerking komen voor R&D belastingvoordelen. Er is genoeg ruimte voor onderzoek en ontwikkeling, want elke sector komt in aanmerking voor fiscale voordelen.

R&D subsidies

Als je een R&D subsidie wilt aanvragen, is het belangrijk om eerst te kijken of je hier wel voor in aanmerking komt. Op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is alle benodigde informatie te vinden.

Vond je het leuk om dit artikel te lezen? Vergeet dan niet om de rest van de SEFE Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Een aantal artikelen met handige tips:

Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….