Omgaan met een vaardigheidskloof binnen jouw bedrijf: wat zijn je opties?

18 november 2019

Als een opkomend, nieuw bedrijf, ongeacht de sector,  een klein personeelsbestand heeft, kan dit voor een tekort aan vaardigheden zorgen. Dit kan op de lange termijn voor grote problemen zorgen mits het niet aangepakt wordt. Of het nu om technische vaardigheden gaat, zoals software kennis, of andere aspecten zoals communicatie en leiderschap, het is belangrijk dat iedere vaardigheidskloof binnen jouw bedrijf wordt aangepakt.

Jouw status als kleine onderneming betekent waarschijnlijk ook nog eens dat jouw financiën het niet toelaten om nieuwe werknemers aan te nemen. Hierdoor is er geen kant-en-klare oplossing om vaardigheidskloven op te vullen, maar er zijn wel strategieën om de zaken op duidelijke en effectieve wijze aan te pakken.


Breng vaardigheden in kaart

Voordat je aan trainingen, nieuwe aanwinsten en andere benaderingen begint, moet je eerst vaststellen welke vaardigheden bij jouw werknemers ontbreken. Een onderzoek naar de kloof zorgt ervoor dat je kunt vaststellen welke vaardigheden jouw bedrijf nodig heeft, zodat je deze kunt vergelijken met de huidige vaardigheden van je medewerkers en de kloof kunt dichten.  Maar hoe pak je dit nu precies aan?

Stap 1: Plan

Een onderzoek naar een vaardigheidskloof kan op zowel individueel als op bedrijfsniveau worden uitgevoerd.

Er zijn veel redenen waarom je een vaardigheidsanalyse kunt uitvoeren, van het zien van veranderingen in de taken van een werknemer tot slechte prestaties of de noodzaak voor bepaalde vaardigheden om een project tot een goed einde te brengen. En zo kunnen er nog veel meer redenen zijn om een analyse uit te voeren.

Stap 2: Identificeer belangrijke vaardigheden

Vraag jezelf twee dingen af: aan welke vaardigheden hecht mijn bedrijf veel waarde? En over welke vaardigheden moeten mijn werknemers beschikken om zowel nu als in de toekomst hun werk goed te kunnen doen?

Het antwoord op deze vragen zal je helpen vast te stellen of je moeite hebt met het invullen van een bepaalde functie door een vaardigheidskloof of dat bepaalde kloven het gevolg zijn van onrealistische verwachtingen.

Bedenk goed wat de functieomschrijvingen, zakelijke doelstellingen en bedrijfswaarden van jouw onderneming zijn. Welke nieuwe vaardigheden zullen op de lange termijn misschien nodig zijn? Vraag teamleden en collega’s wat volgens hen ontbreekt. Hun inzicht kan van essentieel belang zijn. Vergelijk jouw conclusies met die van je werknemers en geef elke vaardigheid een cijfer, waarbij elk cijfer voor een waarde staat, variërend van slecht tot uitstekend.

Stap 3: Breng de huidige vaardigheden in kaart

Kijk naar jouw bedrijf en werknemers en breng de huidige vaardigheden in kaart met behulp van de volgende methodes:

  • Beoordelingen en enquêtes
  • Interviews met werknemers
  • Feedback op prestatiebeoordelingen
  • Software voor vaardigheidsmanagement: dit soort software kan snel voor accurate resultaten zorgen
  • Vragenlijsten over alle relevante vaardigheden, in de vorm van taken, praktijk oefeningen, meerkeuze vragen etc.

Stap 4: Doe iets met de resultaten

Als je de analyse eenmaal hebt afgerond zou je je in een betere positie moeten bevinden om de kwalificatietekorten binnen jouw bedrijf te kunnen identificeren. Dit geeft jou het perfecte platform van waaruit jij een plan kunt trekken en een proces kunt ontwikkelen om de tekorten aan te vullen. Je beschikt nu namelijk over de concrete data waar je je aanpak op kunt baseren.

Hieronder gaan we verder in op de verschillende manieren waarop je de data kunt inzetten om de  kloven binnen jouw bedrijf aan te pakken.


Je huidige personeel trainingen aanbieden

Een eenduidige manier om vaardigheidskloven aan te pakken, is het aanbieden van trainingen aan je huidige personeel. Als je over te weinig budget beschikt om nieuwe werknemers aan te nemen, dan is dit je beste optie. Het helpt bij het verbeteren van het moraal en het behouden van betrokkenheid. Tegelijkertijd optimaliseer je de aanwezige kennis.

Werknemers zullen tijdens de training even niet bezig zijn met hun gebruikelijke taken, dus het is belangrijk om te bepalen of problemen die hier mogelijk door ontstaan de moeite waard zullen zijn.  Afhankelijk van de omvang en de bronnen van het bedrijf zul je moeten kiezen tussen een externe trainer of een interne aanpak.


Benut technologie

Het automatiseren van taken die ooit alleen door mensen konden worden uitgevoerd maakt een ware opmars. Er zijn veel voor-en nadelen te noemen voor wat betreft automatisering op de lange termijn, maar voor nu is het een bruikbare, tijdelijke oplossing voor het omgaan met vaardigheidskloven.

Het inzetten van technologie voor het automatiseren van bepaalde taken kan organisatorische processen verbeteren en efficiëntie doen toenemen. Door het overnemen van de herhaaldelijke elementen van een bepaalde functie, geef je werknemers de tijd om zich te kunnen richten op het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Werken op afstand of werken in het buitenland

Het kan in het huidige economische klimaat moeilijk zijn om potentiële werknemers uit het buitenland te halen, maar als je budget het toelaat kan het een oplossing zijn om je werkzaamheden (deels) naar het buitenland te verhuizen. Als geld een rol speelt kan flexibel en op afstand werken een betere optie zijn. Op deze manier kun je nog steeds gebruik maken van vaardige werknemers in het buitenland en hoeft geen van beide partijen naar een ander land te verhuizen.

Of dit goed gaat is afhankelijk van je sector, maar met videobellen en online communicatiemiddelen kom je een heel eind.


Wees strategisch bij het aannemen van personeel

Als je moeite hebt met het vinden van werknemers met specifieke vaardigheden, moet je misschien wat strategischer worden in het aannemen van personeel. Overweeg om samen te werken met recruiters, scholen en relevante verenigingen. Hierdoor kun je vanuit een betere positie en met een strategische aanpak het juiste talent aantrekken. Ook kan het aannemen van recent afgestudeerden  helpen om aan het juiste talent te komen zonder dat je de hoofdprijs moet betalen.  


Interne trainingen

Het opzetten en aanbieden van mogelijkheden voor werknemers om zich intern verder te ontwikkelen is niet alleen een goede manier om ervoor te zorgen dat vaardigheidskloven worden aangevuld, het stimuleert ook de betrokkenheid en het behoud van werknemers. Ze zullen zich gewaardeerd voelen doordat jij investeert in het ontwikkelen van hun vaardigheden, dus zorg er dan ook voor dat je interne ontwikkelingsmogelijkheden zoveel mogelijk inzet.

Het kan even duren, maar je kunt dit proces op maat maken zodat het perfect bij jouw bedrijf aansluit en het uiteindelijk ook het meeste oplevert. Zorg ervoor dat je zaken als video en mobiele ontwikkelingstools en persoonlijke ontwikkelingsplannen benut. Door het creëren van een omgeving waarbinnen continu geleerd kan worden, zullen werknemers zich gesterkt voelen. Daarnaast zullen ze op enthousiaste wijze bijdragen aan hun eigen professionele ontwikkeling en hun kennis vervolgens delen met andere afdelingen.


Kijk ook naar externe educatiemiddelen

Hoewel je met interne trainingen geld kunt besparen, kan het toch de moeite waard zijn om naar externe mogelijkheden te kijken om de vaardigheden van je werknemers te ontwikkelen. Het zou zelfs goedkoper en effectiever kunnen zijn.


Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van Gazprom Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. Gazprom Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….