Neem nu maatregelen voor verplicht energielabel voor kantoren

28 mei 2019

Energielabel

Elk kantoorpand in Nederland heeft een energielabel. Het geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van je kantoorpand. Alle afgegeven energielabels staan geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wil je weten welk energielabel jouw kantoor heeft? Check dan het register online.

Wettelijk verplicht

Het is sinds 1 januari 2008 wettelijk verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorgebouw een energielabel te hebben. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Heeft u een kantoor wat groter is dan 100 m², dan bent u vanaf 1 januari 2023 verplicht om hiervoor minimaal energielabel C te hebben. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of ondernemers deze regel uit het Bouwbesluit naleven. Heeft een kantoorpand in 2023 geen energielabel wat minimaal C is, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. De inspectie geeft nu al fikse boetes voor het ontbreken van een energielabel bij de verkoop of verhuur van een bedrijfspand.

Nu beginnen, in 2023 klaar

De deadline van 1 januari 2023 lijkt ver weg. Wie echter nog moet investeren in energiebesparende maatregelen doet er verstandig aan nu een begroting en planning op te stellen. Naar schatting moet bij meer dan de helft van de kantoren in Nederland maatregelen worden genomen. Dat is in totaal 3,5 miljoen vierkante meter aan kantoren.

Elk pand een eigen aanpak

Welke maatregelen jij moet nemen, hangt af van de staat van jouw kantoorpand. Elk pand vereist een eigen aanpak. Er is dus altijd een fysieke opname door een deskundige op het gebied van bedrijfsenergielabels nodig. Hij stelt vast welke maatregelen het meest effect hebben op het energielabel. De volgende maatregelen zijn doorgaans zeer effectief:

  • Vervangen alle verlichting voor ledverlichting
  • Conventionele ketels vervangen voor hr-ketels
  • Glas vervangen voor hr++ glas
  • Isoleren dak, gevel en vloer

Bouwtechnisch onmogelijk toepasbaar

Als je kantoor in een monumentaal pand is gevestigd, mag je mogelijk niet te veel aan het pand zelf aanpassen. Of wellicht is je ruimte te klein voor de benodigde ingrepen. Voor zulke panden is maatwerk nodig. Een deskundige kan je helpen een oplossing op maat te vinden.

Energie besparen = geld besparen

Investeren in een hoger energielabel kost niet alleen geld. Duurzame maatregelen maken je pand ook energiezuiniger. Hierdoor ga je aanzienlijk in je energiekosten besparen.

Zelf pandeigenaar of huurder

Ben je zelf pandeigenaar en verhuur je je pand? Dan kun je na de energiezuinige maatregelen met je huurder afspreken dat je hogere servicekosten verlangt in ruil voor een vernieuwd kantoorpand. Zo verdien je een deel van je investeringskosten terug.

Energieneutraal in 2050

Het hoogste energielabel is A. De rijksoverheid streeft naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Wie het nu dus ineens goed aanpakt, voorkomt dat in de nabije toekomst nogmaals een flinke investering in duurzame maatregelen nodig is.

Energielabel C nu regelen

Wil je na het lezen van dit blog direct aan de slag met een energielabel C voor jouw kantoorpand? Maak dan een afspraak met een inspecteur die jouw pand kan opnemen. Hier kun je praktijkverhalen lezen van ondernemers die de overstap naar energielabel C maakten.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….