In 2016 heeft de NAM in de buurt van Loppersum ongeveer 1 miljard m3 aardgas gewonnen. Loppersum is echter zwaar getroffen door aardbevingen en daarom is de gaswinning er officieel zo goed als stil gelegd. Alleen als de vraag naar gas extreem hoog is, bijvoorbeeld vanwege een zeer strenge winter, mag NAM gas in de omgeving van Loppersum winnen. Ook mag een beetje gas gewonnen worden om de putten open en de installaties stand-by te houden. Volgens de NAM voldoet de winning van 1 miljard m3 per jaar aan die eisen. De bronnen draaien daarmee namelijk slechts op 5 tot 10% van hun maximum capaciteit. Ook valt de hoeveelheid gewonnen gas ruim binnen het maximum van 3 miljard m3 per jaar, aldus NAM.
Als de temperatuur daalt, dan stijgt het gebruik van aardgas. Om zo’n stijging te kunnen opvangen, moeten gasbedrijven in staat zijn meer gas uit opslag en gasvelden te halen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het opstarten van de benodigde installaties kost namelijk veel tijd. Draaien op een laag pitje kan een hoop tijd schelen. De vraag is echter of het daarvoor nodig is 1 miljard m3 per jaar te produceren. Ter vergelijk, het hele Nederlandse verbruik is pakweg 40 miljard m3 per jaar.
De toezichthouder op de veiligheid van gaswinning, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) neemt met het antwoord van NAM geen genoegen. Toen de gaswinning in Loppersum werd stilgelegd, werd de bodem rustiger, maar sinds eind vorig jaar zijn de bevingen weer toegenomen. SodM heeft NAM om opheldering gevraagd en vond de eerste reactie van NAM ontoereikend. In een brief aan de minister laat SodM weten dat er aanvullende informatie is opgevraagd bij NAM. Dat moet begin april leiden tot een advies aan de minister hoe verder om te gaan met gaswinning bij Loppersum.
ACM beëindigt de volumekorting voor de grootindustrie
Nauwelijks kostenefficiënte alternatieven voor CCS
Voor het eerst: bird curtailment