Hoeveel inzicht heeft u in uw energiecontract?


Zoals zo vaak in het leven begint het streven naar optimalisering van een activiteit met inzicht. Als u – ik noem maar een voorbeeld – de ambitie heeft om met uw racefiets zo snel mogelijk de Mont Ventoux te beklimmen, dan wordt uw succes bepaald door diverse factoren. Kennis van de fiets, van uzelf en van de berg: wanneer moet ik schakelen, in welke versnelling beklim ik het meest efficiënt de laatste kilometer, waar zitten de lastige stukken, wat eet ik onderweg, en ga zo maar door. Als u al die elementen optimaal onder controle heeft, zult u de klim een stuk sneller maken dan uw even fitte vriend die totaal onvoorbereid dezelfde klim gaat maken.

Bij uw energiecontract geldt hetzelfde: het begint met goede kennis van de materie. In het geval van uw energiecontract betekent dat concreet: kennis van uw huidige verbruik en van de prijs die u op dit moment betaalt. Ook moet u zicht hebben op eventuele pieken en dalen in uw verbruik. Inzicht betekent bovendien dat u weet welk type aansluiting u heeft én of dit type aansluiting de beste optie is bij uw daadwerkelijke verbruik.

Als u goed bekend bent met deze feitelijke gegevens, kunt u die kennis koppelen aan een tweede belangrijke onderdeel van een proactieve houding: een bewuste keus voor de juiste inkoopstrategie. Bij die inkoopstrategie gaat het onder meer om de vraag of u voor een vaste of voor een flexibele prijs kiest, en op welk moment het interessant is om de prijs vast te zetten. Het gaat ook om de periode waarvoor wordt ingekocht; kiest u voor één jaar, voor twee jaar of voor een langere termijn?

U ziet: er zijn veel factoren die uw energiecontract beïnvloeden. Laat uw contract niet versloffen en kies voor die proactieve houding en neem contact op met uw energieleverancier. Want goed naar je energiezaken kijken hoort bij ondernemen. Het is vaak een grote kostenpost binnen de onderneming. De juiste beslissing op het juiste moment kan een forse besparing betekenen, en mede bepalen of u winstgevend bent of niet!

Terug naar het nieuwsoverzicht


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….