Hoe zit het met het verplichte energielabel en energie besparen in bedrijfshallen?

07 juni 2019

Energielabel zakelijk

Vanaf 2023 moeten alle kantoren groter dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Veel ondernemers hebben vragen over het verplichte ‘energielabel zakelijk’. Geldt de nieuwe wettelijke norm alleen voor kantoren of ook bedrijfshallen? Vooralsnog vallen bedrijfshallen niet onder deze wetgeving. Er gaan echter geluiden op dat de overheid ook voor deze categorie zakelijke gebouwen de regels gaat aanscherpen. Logisch. Energie besparen in bedrijfshallen loont. Het is bovendien niet moeilijk. Met relatief eenvoudige maatregelen kun je flink besparen op je energieverbruik.

 

Energie besparen bedrijfshallen

Wil je energie besparen in je bedrijfshallen? Kijk dan naar het gebruiksdoel van je hal. Dat bepaalt namelijk welke maatregelen wenselijk zijn. Als je bijvoorbeeld een bedrijfshal verwarmt en kou en wind buiten wilt houden, is isoleren van je dak en wanden een logische stap. Bij opslagruimtes is een lucht/warmtepomp een goede optie, zeker in combinatie met vloerverwarming. Nu is dat laatste niet zomaar aangelegd, maar een lucht/warmtepomp is relatief eenvoudig aan te leggen. Met een unit op het dak en eentje in je bedrijfshal ben je er al. De units sluit je aan op het elektriciteitsnet. Als je jaarlijks circa 10.000 kubieke meter gas verbruikt, bespaar je op deze manier al snel € 4.500,- per jaar. De investering in je warmtepomp verdien je in ongeveer 5 jaar terug.

 

Jouw bedrijfshal nu

Ben je benieuwd hoe jouw bedrijfshal presteert ten opzichte van andere bedrijven? Doe dan hier de MKB Energy CheckUp. Wil je direct beginnen met energie besparen? Kijk dan eens naar de volgende tips voor eenvoudig energie besparen in bedrijfshallen.

 

Tips voor eenvoudig energie besparen

  1. Gebruik een energieregistratie- en bewakingssysteem in jouw bedrijfshal. Hiermee kun je zien wat je actuele verbruik is. Het maakt je bewust van je energieverbruik en voorkomt onnodig aanstaan van verschillende systemen en installaties
  2. Vervang alle verlichting voor led. Hiermee bespaar je tot 80% energie! De kwaliteit van de moderne ledlampen is bovendien zo hoog dat je kunt kiezen uit verschillende kleuren en dimbare of niet-dimbare ledlampen.
  3. Bespaar op stookkosten door je proceswarmte nuttig te gebruiken. Bijvoorbeeld door warme lucht uit je vacuümsysteem te gebruiken voor de verwarming van een aangrenzende productieruimte of magazijn.
  4. Zonnepanelen op een plat dak wekken veel energie op. Met een stroomverbruik van circa 10.000 kWh per jaar, heb je ze snel terugverdiend.
  5. Isoleer verwarmingsbuizen en de kranen en afsluiters van je centrale verwarmingen, zodat er geen onnodig warmteverlies is. Deze maatregel verdien je eenvoudig binnen een jaar terug.

 

Quickscan

Wil je weten welke verplichtingen er gelden voor jouw onderneming? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de quickscan van Kenniscentrum Energiebesparingsplicht. Deze geeft direct inzicht in welke verplichtingen er zijn, welke erkende maatregelen je moet nemen en het tijdsbestek.

Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….