Hoe kies je de juiste website bouwer voor jouw bedrijf?

07 september 2020

Als je online succes wilt boeken met jouw bedrijf- en waarom zou je dat niet willen- dan is het kiezen van de juiste website ontwikkelaar van groot belang. Aangezien kleine ondernemingen vaak niet over een budget beschikken dat het inschakelen van professionals voor dit soort klusjes mogelijk maakt, zijn op templates gebaseerde doe-het-zelf diensten een aantrekkelijke en voordelige optie; mits je weet waar je moet zoeken.

De meeste pakketten die website ontwikkelaars aanbieden zijn ontzettend veelzijdig en bieden opties zoals hosting, e-commercie functies en domeinregistratie. Het kan dus lastig zijn om de juiste optie te vinden die het beste bij jouw bedrijf past. De truc is echter om de balans te vinden tussen de kosten en een website met veel functies, die zowel professioneel als functioneel zijn. Maar met zoveel opties op de markt is het een lastige klus om net die ene optie te vinden die perfect bij jou past.

Om je te helpen bij het nemen van een besluit hebben wij wat voor- en nadelen van de meest populaire website ontwikkelaars op een rij gezet en hebben we ook wat overwegingen uiteengezet waar je over na moet denken voordat je overgaat tot investeren.

Is een website bouwservice de juiste keuze voor jouw bedrijf?

Hoewel je er misschien op gespitst bent om je website zo snel mogelijk te ontwikkelen, is het beter om je te bezinnen eer je begint. Hoe verleidelijk het ook is om met de eerste de beste website ontwerpmodule  in zee te gaan, moet je jezelf eerst afvragen wat je met je website wilt bereiken. Waarom wil je überhaupt een website? Welke informatie moet daar staan? Hoe wil je dat de definitieve versie eruit zal zien?

 Vervolgens kun je je overwegingen verfijnen en hierdoor een betere beslissing nemen:

 • Wat is je budget?

Iets dat op het eerste gezicht betaalbaar lijkt kan je uiteindelijk duur komen te staan als je eenmaal hebt bedacht hoeveel tijd jij en je personeel kwijt zullen zijn aan het project. Ook kan er sprake zijn van verborgen kosten die in een later stadium door de dienstverlener in rekening worden gebracht. Bijkomende functionaliteiten zoals analytics, SEO, sociale media integratie en e-commercie kunnen ook een extra prijskaartje met zich meebrengen.

 • Hoe lang doe je erover?

 Afhankelijk van de grootte van je website, de functionaliteit en het aantal uur (of teamleden) dat je kunt missen, kan het ontwikkelen van een nieuwe website een paar weken tot 6 maanden in beslag nemen. Als je eenmaal je website hebt gebouwd kun je natuurlijk nog wel wat aanpassingen doen; je kunt altijd bepaalde pagina’s of elementen die je niet aanstaan updaten wat betreft informatie of design.

 • Beschik je over de tijd en middelen om de website naar wens aan te passen en te onderhouden?

 Hoe gebruiksvriendelijk ze ook kunnen zijn, de tools voor het ontwikkelen van een website vragen om  toewijding  en onderhoud op de lange termijn.  Als je het al erg druk hebt met de dagelijkse gang van zaken van je bedrijf moet je ervoor zorgen dat je de sitebouwers waarvoor je veel moet leren vermijdt, evenals programma’s met minder gebruiksvriendelijke interfaces.

 • Moet je hulp inschakelen van een professionele designer?

Als je wat betreft ontwerp de neiging hebt om steeds maar dingen aan te passen dan is zelf een website ontwerpen misschien niet de beste optie. Als je van jezelf weet dat je nooit tevreden zult zijn met iets dat je zelf maakt dan is het misschien wel de moeite waard om een professionele ontwerper in te huren; op de achtergrond kun je een platform gebruiken met aanpasbare codes.

Welke functies heb je nodig?

Of je nu producten verkoopt of niet; je zult je website van bepaalde functies moeten voorzien. Een webwinkel zal natuurlijk over een bepaalde e-commercie functionaliteit moeten beschikken die het mogelijk maakt om producten te presenteren, direct vanaf de website te verkopen en alle bestellingen vanuit een en dezelfde plek te traceren. Misschien ben je wel van plan om e-mailmarketing in te zetten. In dat geval heb je iets nodig dat het mogelijk maakt om je klantenbestand te managen, e-mails te versturen en iets waarmee je kunt zien hoe de ontvangers met elkaar communiceren en op berichten antwoorden.

Als bezoekers gebruikersaccounts moeten creëren- bijvoorbeeld voor online cursussen, klantenprofielen op e-commercie websites of voor blogs- dan heeft jouw website de juiste functies hiervoor nodig. Als je op zoek bent naar connectiviteit met derde partijen voor zaken als Google Tag Manager of Hotjar, dan heb je een sitebouwer nodig die ofwel de tool zelf ondersteunt of het mogelijk maakt om zelf een op maat gemaakte code toe te voegen.

Ga je advertenties plaatsen? Dan heb je een sitebouwer nodig die over integratiecapaciteiten en ondersteuning voor aangepaste codes voor zaken zoals Google AdSense beschikt.

Welke website ontwikkelaar past bij jou? We noemen vier populaire opties:

Weebly

Als je op zoek bent naar iets eenvoudigs en duidelijks en je tegelijkertijd een fatsoenlijke visuele indruk wilt maken dan is Weebly een geweldige optie. Weebly beschikt over voldoende e-commercie tools (wel tegen hogere kosten) en het verzorgt ook de hosting en het managen van de software die op de achtergrond draait. Het is dus niet nodig om zelf software te installeren en managen.

Dit betekent alleen wel dat je geen nieuwe functionaliteiten of features aan de website kunt toevoegen; als je dus overweegt om een sitebouwer of ontwerper in te huren, is Weebly niet de geschikte site bouwer voor jou. Ze brengen ook transactiekosten van 3% in rekening op elke aankoop die via jou e-commercie winkel is gedaan- tenzij je voor een upgrade kiest.  

Voordelen

 • Professioneel uitziende templates
 • Gebruiksvriendelijk dashboard
 • Goede e-commercie tools

Nadelen

 • Bijkomende kosten voor e-commercie
 • Zwakke blog mogelijkheden
 • Teleurstellende klantenservice opties

Kosten

Het gratis abonnement van Weebly’s is eenvoudig. Betaalde plannen beginnen bij $ 8,- per maand en worden per jaar gefactureerd. Een pro-abonnement plan begint bij $ 12,- per maand en een zakelijk abonnement kost $25,- per maand.

Squarespace

Voor blogs en webwinkels biedt Squarespace vele functies. Het is een gebruiksvriendelijke, drag- en drop type websitebouwer met ingebouwde functionaliteiten voor creditcardbetalingen, het volgen van klanten, het maken van cadeaubonnen en nog veel meer. Bij andere website bouwers zijn plug-ins vereist voor zulke zaken.

Mocht je toch voor plug-ins kiezen, dan biedt Squarespace nog meer pluspunten voor e-commercie websites. Als je op zoek bent naar stof previews voor kleding, voorraadbeheer etc., dan is dat selchts een plug-in verwijderd. Het is misschien minder geschikt voor de grotere online winkels die duizenden bestellingen per maand krijgen, maar de kleinere webwinkel kan zeker zijn voordeel doen met de vorm en functie die Squarespace te bieden heeft.

Voordelen

 • Esthetisch aantrekkelijke ontwerpen voor websites
 • Top functionaliteiten voor winkels en blogs
 • Duidelijk, eenvoudig platform

Nadelen

 • Relatief zwakke zoekmachine optimalisatie
 • Tabbladen en venstermenu kunnen functionaliteit verbergen
 • Wat moeilijker om te leren

Kosten

Squarespace websites beginnen bij $ 12,- per maand en hun online winkels beginnen bij $ 26,- per maand.

Wix

Wix is gebruiksvriendelijk en enorm aanpasbaar aan persoonlijke wensen; hiermee is Wix misschien wel de beste allround website bouwer. Met zijn drag-and-drop interface, vele design thema’s en uitgebreide app mogelijkheden voldoet Wix zeker aan alle eisen op het gebied van bruikbaarheid, ontwerp en aanpasbaarheid.

Dat gezegd hebbende, het is niet helemaal geschikt voor websites van alle kleine ondernemingen, vooral niet voor diegenen met een krap budget. Bovendien zijn hun e-commercie winkel tools niet de sterkste in hun soort.

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Zo goed als eindeloze maatwerk opties
 • Uitgebreide app capaciteiten

Nadelen

 • Klantenservice is niet 24/7 beschikbaar.
 • Niet ideaal voor e-commercie functionaliteiten
 • Moeilijk om naar andere website bouwers te migreren.

Kosten

Wix biedt een gelimiteerd gratis pakket met een Wix sub-domein. Een domein kost $ 9,- per maand en een combinatiepakket met een gratis domeinnaam begint bij $ 14.95 per maand. Hun e-commercie pakket kost $ 26.95

WordPress

De hoeveelheid thema’s die bij WordPress beschikbaar is, maakt WordPress in al zijn veelzijdigheid geschikt voor iedere soort website. Uitstekend voor blogs en met hier en daar wat aanpassingen kun je een uitstekende e-commercie website creëren die met de beste spelers zou kunnen concurreren.

WordPress vergt wel de nodige mankracht en uren om het onder de knie te krijgen. Als je de tijd hebt, zijn de voordelen zeker de moeite waard, maar bedrijven die niet zoveel tijd hebben kunnen beter verder kijken. WordPress heeft ontzettend veel te bieden en als je niet van alles gebruik denkt te gaan maken is het een goed idee om met een andere bouwer in zee te gaan.

Benut alles wat WordPress heeft te bieden en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Voordelen

 • Zo goed als eindeloze maatwerk opties
 • Duizenden beschikbare plug-ins en thema’s

 Nadelen

 • Moeilijk om onder de knie te krijgen
 • Plug-ins en tools alleen beschikbaar voor de duurdere pakketten.
 • Veel maatwerk nodig om alles eruit te halen

 Kosten

WordPress is weliswaar gratis, maar je zult wel een domeinnaam en webhosting nodig hebben om de boel live te krijgen.

We hopen je hiermee wat op weg te hebben geholpen. Voor meer tips en adviezen verwijzen we je graag naar onze andere blogartikelen.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van Gazprom Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. Gazprom Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.

 


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….