Heeft mijn organisatie een bedrijfsinnovatiestrategie nodig?

24 maart 2023

Heeft mijn organisatie een bedrijfsinnovatiestrategie nodig?

Innovatie kan een uitdaging zijn voor bedrijven in alle sectoren.  Zelfs als er tijd, geld en management in worden gestopt, falen pogingen om innovatie te verbeteren vaak.

Maar waarom gebeurt dit? Er zijn talloze redenen waarom het zo moeilijk kan zijn om goed te blijven presteren tijdens een periode van innovatie, maar dit is meestal te wijten aan het ontbreken van een duidelijke bedrijfsinnovatiestrategie.

Zonder een innovatiestrategie kan elke poging tot innovatie mislukken. Net als bij andere bedrijfsstrategieën moet innovatie worden gedefinieerd in een strategie en in lijn worden gebracht met de bredere bedrijfsstrategie en bedrijfscultuur.

Om jouw bedrijf te helpen een concurrentievoordeel te behouden, bespreken we enkele verschillende innovatiemodellen en laten we zien hoe je aan de slag kunt gaan met het creëren van jouw eigen innovatiestrategie.

Waarom is bedrijfsinnovatie belangrijk?

Het belang van bedrijfsinnovatie komt neer op één ding: waarde. Als een bedrijf wil bloeien, moet het continu innoveren en verbeteren.

Of het nu gaat om het vinden van nieuwe omzetkansen, het optimaliseren van bestaande kanalen of het genereren van hogere winsten; consistente en constante innovatie geeft bedrijven een voordeel, waardoor ze met kop en schouders boven hun concurrentie uitsteken.

De verschillende modellen van innovatie

Of het nu gaat om grootte of leeftijd, alle soorten bedrijven zullen zo hun eigen redenen hebben voor bedrijfsinnovatie. Van een herbeoordeling van inkomstenbronnen tot het nastreven van een compleet andere industrie, de verscheidenheid aan innovatiemodellen die beschikbaar zijn voor bedrijven kan hen helpen deze doelen te bereiken. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:

Innovatie van bedrijfsmodellen

Innovatie van bedrijfsmodellen omvat het ontwikkelen van nieuwe, unieke concepten die de financiële levensvatbaarheid van een bedrijf ondersteunen, inclusief de missies en de processen om deze concepten te realiseren. Het model wordt grotendeels aangedreven door het creëren van nieuwe inkomstenbronnen door de productwaarde te verbeteren en de manier waarop producten aan klanten worden geleverd.

Het doel van bedrijfsmodelinnovatie is om de keuze van het doelsegment, het product- of dienstenaanbod en het verdienmodel aan te pakken. Met de focus op het stimuleren van winstgevendheid, concurrentievoordeel en waardecreatie.

Innovatie van het verdienmodel

Als jouw belangrijkste drijfveer voor bedrijfsinnovatie het verhogen van de winst is, kan het veranderen van jouw verdienmodel de oplossing zijn. Het verdienmodel houdt in dat producten of diensten opnieuw worden beoordeeld of dat de prijsstrategie van het bedrijf wordt bekeken.

Het nastreven van dit model vereist geen radicale innovatie zoals het creëren van nieuwe industrieën of technologie; soms kan het veranderen van één element al effectieve resultaten opleveren.

Innovatie van het industriemodel

Het meest radicale model van bedrijfsinnovatie is het industriemodel. Dit omvat het veranderen van de industrie - of zelfs het creëren van een geheel nieuwe industrie. Het nastreven van een dergelijk model kan bestaande merken en bedrijven nieuw leven inblazen, zoals Virgin die als eerste luchtvaartmaatschappij overstapte op breedband.  

Hoe jij jouw eigen innovatiestrategie opstelt
  1. Bepaal doelstellingen en een strategische benadering van innovatie

Bij het maken van een innovatiestrategie moet je als eerste definiëren wat je met jouw innovatie wilt bereiken. Onthoud dat de innovatiestrategie jouw bedrijfsdoelstellingen als geheel moet ondersteunen en vice versa. Denk na over jouw bedrijfsdoelen op de lange termijn en over wat jouw bedrijf tot ver in de toekomst zal blijven stimuleren.

  1. Begrijp jouw klanten en concurrenten

Voor de tweede stap moet je een grondig begrip krijgen van de markt waarin jij actief bent en van het klantensegment waarvoor jij waardevol bent. Wil je innoveren en inspelen op de behoeften van je klanten, dan is luisteren naar je klanten en begrijpen wat ze willen van cruciaal belang.

In dit stadium is het belangrijk op te merken dat de concurrentiebehoeften individueel en specifiek zijn. Wanneer je naar jouw concurrenten kijkt, bedenk dan dat een strategie die voor hen heeft gewerkt, niet noodzakelijkerwijs voor jou hoeft te werken.

Je moet andere strategieën niet buiten beschouwing laten, omdat je er nuttige lessen van kunt leren. Maar het is de unieke waardepropositie van jouw bedrijf die een centrale rol zal spelen in jouw innovatiestrategie.

 

  1. Definieer jouw waardepropositie

Misschien wel de belangrijkste stap bij het creëren van een innovatiestrategie is het definiëren van jouw unieke waardepropositie. Dit geeft antwoord op de vraag waarom klanten zaken met jou zouden moeten doen en niet met jouw concurrenten.

Innovatie creëert een concurrentievoordeel, dus moet jouw waardepropositie gericht zijn op zaken als besparingen die jouw klanten kunnen realiseren, grotere maatschappelijke voordelen die jij kunt bieden en/of hoe jouw product handiger of duurzamer is in vergelijking met andere producten op de markt.

Bij het creëren van een unieke waardepropositie is het een goed idee om onbetwiste markten te identificeren en te exploiteren. Dit kan worden gedaan door middel van waarde-innovatie. Dit is een proces waarbij een bedrijf nieuwe producten of diensten introduceert die zijn ontworpen om zowel productdifferentiatie als lage kosten te bereiken. Waarde-innovatie is primair gericht op het creëren van nieuwe markten in plaats van te vechten voor een aandeel in een bestaande markt.

  1. Breng jouw technieken en systemen voor innovatie tot stand

Ten slotte, om jouw innovatiestrategie schaalbaar en geïntegreerd uit te voeren, moet je de systemen identificeren die je daarvoor nodig hebt.

Bedenk welke innovatietechnieken en -systemen je nodig hebt om je infrastructuur aan elkaar te kunnen koppelen. Welke zijn hiervan de belangrijkste systemen die jou gaan ondersteunen en helpen bij het meten van de resultaten van jouw innovatiestrategie?

Beste werkwijze voor succesvolle innovatiestrategieën

Breng de innovatiestrategie in lijn met de bedrijfsdoelen

We hebben het al eerder gezegd, maar kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Het verbinden van de innovatiestrategie met jouw bedrijfsdoelstellingen is cruciaal. Het is een moeilijke taak, maar het is niet onmogelijk. Probeer te communiceren welke rol innovatie zal spelen in de gehele organisatie. Door ervoor te zorgen dat innovatie in de bedrijfsstrategie is verweven, maak je meer kans op succes op de lange termijn.

Zorg ervoor dat iedereen op één lijn staat

Jouw innovatiestrategie heeft meer kans van slagen als iedereen meedoet. Het senior management moet prioriteit geven aan het bewust maken van medewerkers wat betreft de doelen en doelstellingen van innovatie, het integreren van strategie in hun taken en het soepeler laten verlopen van de buy-in en langetermijnverbintenis.

Om dit te integreren in de manier waarop mensen werken, is het de moeite waard om individuele doelen te stellen die de algemene strategie ondersteunen. Geef medewerkers duidelijke richting en begeleiding zodat innovatie een vast onderdeel van hun dag wordt.

Volg je voortgang

Om vast te stellen hoe goed jouw innovatiestrategie in de praktijk werkt, moet je deze systematisch meten. Door de maatstaven te identificeren waarmee succes wordt gemeten, kun je de voortgang volgen en zaken aanpassen aan veranderingen om in de toekomst nog meer succes te behalen.

De standpunten, meningen en standpunten die in dit artikel worden geuit, zijn alleen die van onze externe contentproviders en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, volledigheid en geldigheid van alle verklaringen in dit artikel worden niet gegarandeerd. SEFE Energy aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, weglatingen of verklaringen.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….