Heb waterstof lief gelijk gij ook elektriciteit lief hebt

09 april 2021

Een groot gezelschap van bedrijven en instanties heeft een zogenaamd bidbook voor de waterstofeconomie opgesteld. Aangevoerd door Gasunie, Toyota (Louwman Group), Groningen Seaports, Remeha, Shell, Stedin Groep en Port of Amsterdam, wil de coalitie de laten zien dat ze van waterstof een succes kunnen maken. Voor de werkgelegenheid, de economie en voor het klimaat. In het bidbook geven de deelnemers stuk voor stuk aan op welke manier zij denken dat de waterstofstofeconomie het beste van de grond kan komen. Deze op zichzelf serieuze aanpak is op een enigszins ludieke wijze aangeboden aan Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans. Het persbericht bevat namelijk 10 commitments, alsof afkomstig van een waterstofprofeet:

  1. Wij zullen waterstof liefhebben gelijk wij ook elektriciteit liefhebben. 
  2. Wij zullen onze bedrijven én consumenten toegang en recht geven op waterstof. 
  3. Wij zullen schone waterstof gelijk behandelen naar gelijke koolstofinhoud. 
  4. Wij zullen onze windrijke wateren ruimhartig openstellen voor grootschalige waterstofproductie. 
  5. Wij zullen, zonder onderscheid van herkomst, schone waterstofimport ten volle stimuleren. 
  6. Wij zullen onze gasinfrastructuur, opslagfaciliteiten, tankinfrastructuur en havenfaciliteiten ruimhartig en spoedig geschikt maken voor waterstof. 
  7. Wij zullen onze elektriciteit- en waterstofsysteem intelligent koppelen teneinde eenieder altijd en overal van schone energie te kunnen voorzien. 
  8. Wij zullen het toepassen van schone waterstof voor iedereen bespoedigen en stimuleren via belonen en beprijzen, via quota en caps. 
  9. Wij zullen schone waterstofproductie, transport, vraag, innovatie en bedrijvigheid ruimhartig financieel ondersteunen voor een schone, gezonde en krachtige economie, werkgelegenheid, milieu en leefomgeving. 
  10. Wij zullen ons gezag doen gelden om zo spoedig mogelijk waterstof wettelijk te verankeren en de transitie naar waterstof voortvarend te regisseren.

Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….