Halveer de gaswinning zo snel mogelijk

01 februari 2018

SodM, de toezichthouder op de veiligheid van gaswinning, adviseert om de gasproductie uit het Groningenveld zo snel mogelijk terug te brengen naar 12 miljard m3/jaar. Dat is bijna een halvering van de huidige toegestane productie. Het advies is uitgebracht naar aanleiding van de recente zware beving bij Zeedijk. Met een zwaarte van 3.4 was dat de zwaarste beving sinds de 3,6 beving eind 2012 bij Huizinge. Behalve de halvering van de productie wil SodM ook de gaswinning in de zwaarst getroffen gebieden onmiddellijk en volledig stilleggen. Deze zogeheten Loppersum cluster draait op een laag pitje om in periodes met lage temperaturen en dus hoge gasvraag, snel te kunnen opregelen. Die veranderingen in productieniveau versterken echter de seismische activiteit n de omgeving en daarom moet ter plekke de gaswinning helemaal stoppen.

Het SodM advies houdt uitdrukkelijk geen rekening met andere aspecten dan de veiligheid. Het is aan minister Wiebes om een afweging te maken tussen die veiligheid en het eveneens zwaarwegende aspect van leveringszekerheid. Voor die leveringszekerheid leunt Wiebes op Gasunie Transport Services (GTS). Volgens GTS heeft is het huidige maximum van zo’n 21 miljard m3/jaar net toereikend. Een complicatie daarbij is de grote temperatuur afhankelijkheid van het gebruik. In een warm jaar volstaat 14 miljard maar in een koud jaar is bijna he dubbele nodig. Desalniettemin kan GTS zich vinden in he sluiten van vier winningslocaties. Voor de leveringszekerheid zijn die niet essentieel maar dan moeten de overige locaties wel beschikbaar blijven. Om meer dan de genoemde vier locatie te sluiten, is het nodig dat elders in leveringszekerheid wordt geïnvesteerd,  aldus GTS.

Wiebes neemt de maatregelen die SodM onmiddellijk doorgevoerd wil zien, op de kortst mogelijke termijn over. Productiecluster Loppersum gaat dus dicht en het productieprofiel van de Bierum cluster wordt vlakker. Tevens doet Wiebes een beroep op NAM en Gasterra om maximaal gebruik te maken van mogelijkheden om minder gas uit het Groningenveld te winnen.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….