Goede balans tussen werk en privéleven: een handleiding voor managers

23 maart 2020

De meeste ondernemers zullen zeggen dat het runnen van een onderneming op meerdere vlakken veel voldoening geeft. Van het realiseren van ambities en je eigen baas zijn, tot het bouwen aan je toekomst: de voordelen zijn duidelijk. Daarentegen brengt het hebben van een bedrijf ook veel uitdagingen met zich mee waardoor de grens tussen werk en vrije tijd kan vervagen.

Het maken van lange dagen en het ontbreken van een duidelijk beleid bij kleine bedrijven (in vergelijking tot juist zeer gestructureerde grote bedrijven) kan betekenen dat ondernemers en werknemers hun privé leven beginnen te verwaarlozen. Bovendien vergeten ze dat thuis een plek is waar ze moeten uitrusten, opladen en genieten.

We willen ervoor zorgen dat zowel jij als jouw werknemers de balans weten te vinden tussen werk en ontspanning thuis. We hopen dat de informatie in dit artikel je eraan helpt herinneren dat je van de kleine dingen moet blijven genieten na een lange dag op het werk. 

Met welke uitdagingen krijgen eigenaren van kleine ondernemingen en hun werknemers te maken?

In een kleine bedrijfsomgeving zijn er verschillende manieren waarop het werk soms een inbreuk kan doen op je vrije tijd. Om ervoor te zorgen dat je een gezonde balans tussen werk en privé bewaart moet je even de tijd nemen om te bedenken of je jezelf in de volgende zaken herkent:

 • Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit: jij werkt lange uren om deadlines te behalen en de onderneming van de grond te krijgen.
 • Je blijft buiten kantooruren doorwerken aan bepaalde werkzaamheden, zoals het beantwoorden van zakelijke e-mails en telefoontjes.
 • Je neemt meerdere taken op je naast je reguliere verplichtingen.
 • Je neemt geen vrije dagen op uit angst dat de onderneming hieronder zal lijden.

Tips voor het bewaren van een goede werk/privé balans

Er zijn een paar veranderingen die je kunt aanbrengen in jouw dagelijkse routine om een sterkere balans tussen werk en privé op te bouwen en te behouden.

 • Vergroot je productiviteit op het werk

Soms voelt het alsof we onszelf toestemming moeten geven om van onze vrije tijd te genieten. Hoewel dit niet helemaal waar is, is er niks wat meer voldoening geeft dan jezelf belonen na een dag hard werken.

Probeer zo productief mogelijk te zijn gedurende je werkdag. Zorg voor een goede nachtrust , maak een lijstje van 2-3 taken die je wilt volbrengen en begin vervolgens eerst aan de belangrijkste taken. Zo heb je niet alleen het gevoel dat je je vrije tijd hebt verdiend, maar verval je ook minder snel in de slechte gewoontes die we eerder benoemden.

 • Leer om nee te zeggen

Je zult je volledig op de 2-3 taken moeten richten om ze voor het einde van de dag af te krijgen. We durven te vaak geen nee te zeggen uit angst om de rust te verstoren op de werkvloer.

Wees niet bang om nee te zeggen als je je echt even moet concentreren op iets dat afgehandeld moet worden. Een goede werk/privé balans betekent ook dat je op tijd vertrekt na je werkdag. Het aannemen van meer werk dan je aankunt zorgt er gegarandeerd voor dat je in een patroon belandt waarbij je bijvoorbeeld tot laat op kantoor zit terwijl iedereen al lang naar huis is.

 • Zorg voor realistische verwachtingen

Een van de grootste valkuilen bij het zoeken naar een gezonde werk/privé balans is het stellen van onrealistische verwachtingen aan je team of klanten. Als jij weet dat deze verwachtingen niet haalbaar zijn dan is het niet eerlijk om ze aan jezelf of je team te stellen.

Wees open en transparant met je klant of team. Communiceer wat je van hen verwacht op een duidelijke en haalbare manier om er zo voor te zorgen dat je niemand overvraagt.

 • Zorg voor een gezonde levensstijl

Als je er even doorheen zit, kan het moeilijk zijn om een gezonde leefstijl te behouden. Zelfs iets kleins als het opruimen en schoonmaken van je werk- en woonomgeving kan voor een boost zorgen. Dus als het  er allemaal echt even niet goed uitziet, begin dan met iets kleins. Kleine successen zijn nog steeds overwinningen en zijn vaak van groot belang als je probeert om de boel weer op de rails te krijgen. Probeer het volgende eens:

 • Ontspan met behulp van verschillende ontspanningstechnieken zoals meditatie, lezen, opgaan in de natuur of het luisteren naar muziek. Je moet erachter komen wat voor jou werkt.
 • Maak er een gewoonte van om te ontspannen voordat je gaat slapen. Vermijd hierbij je telefoon of andere schermen aangezien deze je nachtrust kunnen verstoren.
 • Maak wat tijd vrij om te gaan sporten als het kan. Zelfs een stevige wandeling kan al helpen bij het verminderen van bepaalde negatieve gedachten.
 • Probeer eens een nieuwe hobby buiten je werk om.
 • Overweeg het toestaan van flexibele werktijden of het werken vanuit huis

Er is steeds meer aandacht voor flexibele werktijden en het werken vanuit huis, en met een reden. Het vermindert de woon- en verkeer en werknemers kunnen beter omgaan met andere verplichtingen die het leven met zich meebrengt. Het maakt hun agenda wat leger en ze kunnen werken op het moment dat hen goed uitkomt. Dit komt voort uit het vertrouwen wat men heeft in zijn of haar werknemers. Het vertrouwen dat ze zelfstandig zijn en prima op afstand kunnen werken.

Een bijkomend voordeel is dat werknemers zich gewaardeerd voelen door managers die hen de mogelijkheden bieden om  hun eigen tijd in te delen en tegelijkertijd hun verplichtingen op een goede manier weten te vervullen.

 • Evalueer regelmatig de taakverdeling

Ten behoeve van je team is het een goed idee om de taakverdeling te evalueren. Zo weet je zeker dat iedereen over een haalbaar takenpakket beschikt. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met het proces van werkverdeling. Wat voor jou een kleine taak lijkt, kan voor iemand anders in jouw team een grote uitdaging zijn.

Als je regelmatig met je teamleden praat, kom je te weten wie het heel druk heeft, stress ervaart of wie makkelijk nog wat taken aankan. Geef je team de kans om aan te geven of ze te veel werk hebben of dat ze juist tijd hebben om andere taken uit te voeren.

 • Geef ouders de juiste ondersteuning

Als je mensen met kinderen in je team hebt, is het nog belangrijker om een goede werk/privé balans te behouden. Zorg er dan ook voor dat je getalenteerde teamleden die ook ouders zijn, vasthoudt, door ze zoveel mogelijk te ondersteunen.

Je zult misschien geen bedrijfscrèche kunnen aanbieden, maar er zijn ook andere manieren om te helpen.  

Bovendien kan het bieden van betere voorwaarden voor zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof of ouderschapsverlof ervoor zorgen dat ouders, ongeacht hun geslacht, een betere balans vinden tussen hun werkleven en het hebben van een gezin.

 

Vond je dit een leuk? Vergeet niet de rest om de rest van onze blog- en nieuwsartikelen te bekijken. Of ga voor meer informatie over ons aanbod van zakelijke energie naar de homepage of bel ons vandaag nog op 0800-4297766..

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van Gazprom Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. Gazprom Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….