SEFE ENERGY
Als jij een goed gevestigd merk hebt met de nodige ambitie én een bijbehorend systeem dat je makkelijk kunt nabootsen, dan kun je een franchise starten. Met het juiste onderzoek en ijverigheid, zou je kunnen profiteren van een snellere uitbreiding, een lager financieel risico en een hogere winstgevendheid.
Het opzetten van een succesvolle franchise onderneming vereist echter wel een gedetailleerde planning. Het is een tijdrovend proces waarbij organisatie, de juiste kennis en een grote toewijding nodig zijn bij het vinden van de juiste mensen. Als je een franchise onderneming wilt starten, maar niet weet waar je moet beginnen, lees dan deze nuttige handleiding door.
Vaststellen of jouw onderneming er klaar voor is
Bij het nemen van je besluit, moet je jezelf afvragen of jouw onderneming geschikt is voor het franchise model. Er is een aantal zaken die je in overweging moet nemen, naast het beschikken over degelijke verkoopcijfers en winstgevendheid. Neem nu bijvoorbeeld jouw franchise concept. Een sterk concept is er een die zowel klanten als de toekomstige franchisenemers aanspreekt; een concept dat makkelijk nagebootst kan worden zonder dat jij hier persoonlijk bij betrokken hoeft te worden. Bedenk of je concept te verkopen is, of het over potentieel beschikt om gekloond te worden en of het jou uiteindelijk de gewenste resultaten zal opleveren.
Heeft jouw bedrijf een sterke merkidentiteit? Klanten en franchisenemers zullen zich eerder identificeren met een bedrijf dat een gevestigd en herkenbaar merk heeft. Nu is het belangrijk om informatie te verzamelen over de markt. Je kunt aanvoelen dat het wel zal slagen, maar het is belangrijk om niet alleen op je onderbuikgevoel te varen. Zorg dat je eerst gedegen marktonderzoek verricht, zodat je bevestigd krijgt dat er vraag én ruimte is voor een nieuwe partij op de markt. Houdt er tenslotte rekening mee dat jouw vorige bedrijfsactiviteiten onderworpen zullen zijn aan verandering. Je zult wat controle uit handen moeten geven, iets wat je wellicht niet gewend bent. Je zult namelijk verantwoordelijk zijn voor het verkopen van franchise ondernemingen en het ondersteunen van franchisenemers. Niet alleen voor het beheren van een bedrijf, zoals je gewend was.
In het belang van merkidentiteit, is het noodzakelijk dat je het merk altijd beschermt. Als franchisegever is het van onschatbare waarde en het vertegenwoordigt jouw cultuur en houding. Als je een franchise onderneming opzet, betekent dit dat nieuwe mensen het merk, dat jij met zoveel liefde hebt opgezet, zullen vertegenwoordigen.
Een succesvol ondernemingsplan is iets dat elke organisatie nodig heeft. Overgaan tot franchising betekent dat je even belangrijke beslissingen moet nemen over de manier van werken. Veel van deze beslissingen zijn van invloed op de toekomstige winstgevendheid, dus het is van belang dat tijd wordt besteed aan het nemen van de juiste beslissingen. Bij het nemen van die beslissingen kun je de volgende zaken in overweging nemen:
Wat betreft royalty’s, klinkt het verschil tussen 5% en 6% niet zo groot. Op langere termijn kun je misschien wel 100 franchise ondernemingen verkocht hebben met een 10-jarig contract tegen een lager percentage; dan gaat het om een groot bedrag dat je mis kan lopen.
Geografische variabelen zoals het weer kunnen van invloed zijn op het succes van franchisenemers. De grootte van het gebied per locatie kan ook van belang zijn; een locatie met een te groot gebied zal misschien terug gekocht moeten worden zodat deze later weer kan worden opgesplitst. En als je niet bereid bent om het juiste bedrag aan training uit te geven, dan zullen je franchisenemers niet over de juiste vaardigheden beschikken om jouw systeem op succesvolle wijze te implementeren.
Nadat je als franchisegever geregistreerd bent, kunnen mensen interesse tonen in het openen van een franchise onderneming met jouw bedrijfsmerk. Dit betekent echter niet dat je dit altijd moet toestaan. Aangezien deze mensen jouw merk zullen vertegenwoordigen, is het van vitaal belang dat je een systeem instelt om te kunnen vaststellen of zij geschikt zijn voor het bedrijf.
Kom niet in de verleiding om het aan iedereen te verkopen. Er zal genoeg enthousiasme zijn, zowel aan jouw kant als aan de kant van de potentiële franchisenemers, maar het is belangrijk om hier in het begin niet door beïnvloed te raken. Enthousiasme en passie hebben zo hun voordelen, maar kijk vooral naar de referenties, documenten en financiële informatie van degenen die interesse tonen.
Als je de juiste mensen hebt geselecteerd, is het belangrijk om hen van specifieke instructies te voorzien over werving, training en andere activiteiten. Als je als franchisegever een stapje terug doet van de dagelijkse bedrijfsvoering, moet je meer vertrouwen op het inschattingsvermogen van je franchisenemer. Het is essentieel om hen een zekere hoeveelheid vrijheid te geven waarbinnen zij kunnen werken. Het is noodzakelijk om een balans te vinden tussen jouw merkidentiteiten en hun eigen aanpak als franchisenemer; jij moet bepalen hoe dit zich zal ontwikkelen.
Hoewel je niet meer betrokken zult zijn bij de dagelijkse bedrijfsvoering van jouw franchise onderneming, is het wel verstandig om genoeg tijd te investeren in het leren kennen en ondersteunen van jouw franchisenemers. Als je gezorgd hebt voor trainingen en andere vormen van ondersteuning, dan kun je verzekerd zijn van een consequente kwaliteitscontrole en klantenervaring bij alle franchise ondernemingen.
Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.
De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.
Phishing: wat te doen als je een verdachte e-mail ontvangt
Heeft mijn organisatie een bedrijfsinnovatiestrategie nodig?
Omgaan met contant geld: 7 praktische tips voor kleine bedrijven