Een handleiding voor het opzetten van je thuiskantoor

30 maart 2021

Nu het werken vanuit huis een vast onderdeel is geworden van onze dagelijkse werkroutines, is het wel noodzakelijk geworden om een thuiskantoor in te richten.  Hoewel je best een dag of twee je dagelijkse taken vanaf je bank en in je pyjama kunt volbrengen, is dit natuurlijk verre van ideaal. Er is een reden waarom je kantoorwerkplek op een bepaalde manier is ingericht: je bureau, stoel en opbergopties zijn er allemaal op gericht om je zo comfortabel, productief en functioneel mogelijk je werk te kunnen laten doen. Als je een aantal dagen achtereen aan de keukentafel hebt gewerkt, kan dit van nadelige invloed zijn op alle drie deze aspecten.

Het is een kwestie van tijd voordat een dergelijke, provisorische opzet ook een negatief effect heeft op je fysieke welzijn. Hoewel je misschien geen extra kamer hebt die je volledig als thuiskantoor kunt inrichten, is het wel de moeite waard om thuis een plekje te creëren waar je in deze tijden op comfortabele wijze en geconcentreerd je werk kunt doen.

Om je op weg te helpen, hebben we deze handleiding opgesteld voor het opzetten van je thuiswerkplek. We geven je hierbij suggesties voor het creëren van een tijdelijk kantoor en tips voor het vaststellen van een routine die voor jou het beste werkt.

Kies een aangewezen plek

De ideale thuiswerkplek is een aparte kamer met deur, die alleen voor jou bestemd is.  Dit zorgt er niet alleen voor dat je jezelf fysiek kunt afsluiten voor afleidingen, maar het helpt je ook bij het aan-en uitzetten van je “werk modus”. Niet iedereen heeft een extra kamer tot hun beschikking en daarom zal het thuiskantoor veelal deel uitmaken van een multifunctionele ruimte zoals de zithoek, eetkamer, logeerkamer of slaapkamer; je moet dus goed nadenken over de te gebruiken ruimte. Dat gezegd hebbende, adviseren we je om je thuiskantoor niet in de slaap-of woonkamer op te zetten. Dit zijn de plekken waar je op het einde van de dag wilt kunnen ontspannen. En zo kun je werk en privé beter van elkaar scheiden.

Zorg voor een goede stoel
Je zal veel tijd zittend doorbrengen in je thuiskantoor, wellicht nog meer dan op kantoor het geval zou zijn, dus het is zeker de moeite waard om te kiezen voor een verstelbare kantoorstoel waardoor je comfortabel en rechtop kunt zitten en hiermee je rug kunt sparen. Een stoel die in hoogte versteld kan worden, ondersteuning biedt voor je onderrug en bovendien over een verstelbare zitting en verstelbare armleuningen beschikt, biedt jou de optimale condities voor je werkdag.Hoogte is belangrijk
De hoogte van jouw monitor is een belangrijk onderdeel van je opzet. De hoogte moet zodanig ingesteld worden dat je recht vooruit kunt kijken als je rechtop zit en dat je ogen zo’n 25% tot 30% onder de bovenkant van je scherm gericht zijn. Op deze manier blijven je schouders recht en voorkom je dat je rug inzakt, en hierdoor minimaliseer je ongemak en blessures. Om je scherm op juiste hoogte te krijgen, is een standaard of een arm voor je monitor misschien nodig. Een paar stevige, dikke boeken kunnen handig zijn voor het vinden van de juiste hoogte.

Zorg voor goede verlichting
Op kantoor heb je misschien nog nooit over verlichting na hoeven denken. Maar op je thuiswerkplek kom je er al snel achter dat het toch een belangrijk aspect is. Als jouw werkplek over een natuurlijke lichtinval beschikt, kan dit van positieve invloed zijn op je productiviteit en je humeur. Je moet alleen wel letten op de reflectie van de zon, dus zorg voor gordijnen of jaloezieën voor het geval de zon je zicht op je werk belemmert. 

Lichtbronnen zoals lampen moeten zo geplaatst worden dat ze niet voor ongewenste reflectie zorgen of jouw zicht belemmeren als je op je computer werkt. Zorg er bovendien voor dat je monitor niet te fel of juist te donker staat ingesteld; beiden kunnen namelijk je ogen teveel belasten. Doorgaans moet de helderheid van je scherm feller zijn dan het licht in je kamer, wat op zijn beurt weer voldoende licht moet bieden om papieren documenten te kunnen lezen zonder extra verlichting.

Zorg ervoor dat er geen afleidingen zijn
Hoewel er thuis geen afleidingen zijn die je normaal wel ervaart op de werkvloer, zijn er bij het werken vanuit huis weer nieuwe afleidingen die je van je werk kunnen houden. In plaats van praatgrage collega’s heb je nu misschien huisgenoten, familieleden, een vol aanrecht, de was of onafgeronde administratie die om jouw aandacht vragen en je van je werk houden.

Of je thuiskantoor nu over een deur beschikt of niet, je moet ervoor zorgen dat je op jouw werkplek zo min mogelijk afgeleid wordt. Zet je telefoon op stil, zet notificaties uit en leg je telefoon zelfs in een andere kamer, zodat je niet de neiging hebt om er steeds op te kijken. Als je last hebt van omgevingslawaai, investeer dan in een noise-cancelling koptelefoon en/of luister naar muziek waarvan jij weet dat het je zal helpen concentreren. Zaken als to-do lijstjes, rekeningen, boeken of tijdschriften moeten niet zichtbaar zijn vanaf jouw werkplek, dus zorg ervoor dat deze spullen niet op jouw thuiskantoor liggen. Je kunt overwegen om een website blocker te downloaden als je merkt dat je het niet kunt laten om sociale media en favoriete websites te bezoeken!

Zorg voor wat gezelligheid en warmte
Je kunt wat warmte en decoraties aan je thuiskantoor toevoegen. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals kaarsen of geurstokjes die voor een gemoedelijke sfeer zorgen. Ingelijste inspirationele teksten aan de muur en wat planten en bloemen kunnen zorgen voor een kalmerend effect. Je zou zelfs wat kleuren kunnen toevoegen vanuit de principes van kleurtherapie: oranje voor inspiratie of blauw voor rust.

Je moet er hierbij echter wel op letten dat je niet teveel spulletjes neerzet die weer voor overmatige afleiding zouden kunnen zorgen.  Een paar leuke accessoires kunnen al een groot effect hebben op jouw werkwijze, dus zorg voor een goede balans.

Neem regelmatig een pauze
Het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag is van cruciaal belang voor je fysieke en mentale welzijn, dus zorg ervoor dat je opstaat om te bewegen en uit te rekken zodat je de negatieve effecten van heel de dag zitten tegengaat.

Zorg er ook voor dat je het huis uit gaat. Thuiswerken kan ervoor zorgen dat je dagenlang aan huis gekluisterd bent. Geef jezelf iedere dag een reden om je huis uit te gaan; of het nu voor een boodschap is, of om een wandelingetje te maken of om even bij te praten met iemand. Het is heel belangrijk dat we wat afstand van onze werkroutines nemen door met iets bezig te zijn wat niks met ons werk heeft te maken.

Pyjama uit, pak aan
Hoewel het verleidelijk is om je bed uit te rollen en de hele dag in je pyjama rond te blijven lopen, kan het een groot psychisch effect hebben om jezelf iedere dag klaar te maken voor je werk zoals je dat normaal gesproken ook zou doen; dit heeft vervolgens weer een positief effect op je prestaties. Onderzoek wijst uit dat jezelf aankleden alsof je naar je werk gaat je in de werkmodus brengt en een onderscheid aanbrengt tussen je persoonlijke en je professionele leven. Dit alles is van cruciaal belang om je gedurende je werkdag te helpen bij het uitvoeren van je taken.

We hebben nog meer tips voor je verzameld. Deze artikelen vind je wellicht ook interessant:

Hoe organiseer je boeiende teambuildingactiviteiten?

Effectief netwerken voor bedrijfseigenaren

Hoe kies je de juiste website bouwer voor jouw bedrijf?

Vergeet niet om de rest van de Gazprom Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van Gazprom Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. Gazprom Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….