Dit is waarom je energierekening in 2019 hoger is

28 maart 2019

Duurzaam omgaan met energie stimuleren

De energiekosten zijn in 2019 flink gestegen. Dat heeft te maken met maatregelen die de overheid heeft genomen om het duurzaam omgaan met energie te stimuleren en om vervuilers meer te laten betalen. Door de verhoging van overheidsheffingen betaal je helaas voortaan meer voor je energiekosten.

Wat zijn de wijzigingen precies?

Om uit te kunnen leggen waar de verhoging precies in zit, is het goed om de opbouw van je energierekening te kennen. In de basis bestaat je nota uit drie onderdelen:

  1. Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (van de overheid)
  2. De netbeheerkosten (van de netbeheerder)
  3. De leveringskosten (van de energieleverancier)

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie

De Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie zijn flink omhoog gegaan. De energiebelasting op stroom (per kWh) is weliswaar licht gedaald, maar de belasting op aardgas is fors gestegen.
Het doel hiervan is de vervuiler zwaarder belasten en de vervanging van aardgas door elektrische warmteopties, zoals waterpompen, aantrekkelijker te maken. Dankzij de gestegen Opslag Duurzame Energie heeft de overheid meer geld om te investeren in duurzame energie.

De netbeheerkosten

Als je stroom afneemt, betaal je ook een bedrag voor de netbeheerder. Deze ligt per regio vast. De tarieven kunnen per regio verschillen. Netbeheerders hebben geen winstoogmerk. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op alle netbeheerders in Nederland. De tarieven voor het transport van gas en stroom kunnen zijn gestegen in 2019, afhankelijk van de netbeheerder. Naast energietransport betaal je ook meterkosten en systeemkosten aan je netbeheerder.

De leveringskosten

Voor energieleveranciers is het duurder geworden om gas en stroom in te kopen op de energiemarkt. Hierdoor zijn energieleveranciers genoodzaakt geweest om hun leveringstarieven te verhogen. Dit is natuurlijk niet van invloed als je jouw tarieven voor meerdere jaren hebt vastgezet. Bij sommige leveranciers steeg ook het vastrecht.

Stijging van de totale energiekosten in 2019

Naast de diverse hogere kosten krijg je ook minder heffingskorting. Dit is het bedrag dat je terugkrijgt van de overheid, omdat energie een basisbehoefte is. De overheid heeft deze korting op de Energiebelasting verlaagd met ruim € 60,- per jaar per elektriciteitsaansluiting.

Verhoog je termijnbedrag

Om te voorkomen dat je achteroverslaat van je fors hogere jaarrekening, raden we je aan om met je energieleverancier te overleggen of jouw huidige termijnbedrag nog klopt of dat deze verhoogd moet worden. Zo vang je gelijkmatig de hogere rekening op en voorkom je dat je ineens honderden euro’s tegelijk extra moet neertellen.

Wil je meer weten?

We adviseren je graag hoe je je termijnbedrag kunt aanpassen. Op basis van de gegevens die we van jouw energieverbruik hebben, kunnen we ook voor je schatten hoeveel je bij je jaarafrekening moet bijbetalen of terugkrijgt. We adviseren je om dit regelmatig te controleren, zodat jouw bedrijf bij de afrekening niet in financiële problemen komt.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….