03 september 2019

De 700 MW elektriciteitskabel tussen Nederland en Denemarken is zo goed als klaar voor gebruik. Netbeheerder TenneT heeft bekend gemaakt dat de kabel, die de naam Cobra draagt, op 7 september elektriciteit gaat transporteren. Dat is een half jaar later dan de bedoeling was. De inbedrijfname had eigenlijk halverwege februari dit jaar moeten plaatsvinden, maar problemen met de aannemer zorgden voor vertraging.

De opening van de kabel is gunstig voor beide landen. Denemarken heeft relatief veel windturbines en produceert op gezette tijden meer duurzame elektriciteit dan het zelf nodig heeft. Dankzij export hoeven op zulke momenten geen windturbines te worden stilgezet. Nederland kan dan relatief goedkoop duurzame Deense elektriciteit afnemen. Anderzijds komt Denemarken stroom tekort als het niet of nauwelijks waait terwijl Nederland over voldoende opwekcapaciteit beschikt. De kabel draag daarom bij aan de leveringszekerheid van Denemarken. De kabel heeft nog een bijzondere eigenschap. Bij het ontwerp is namelijk al rekening gehouden met de mogelijkheid om eventueel een offshore windpark op de kabel aan te sluiten. Dat is een voorbode van het toekomstige energielandschap met veel windparken op zee en kabels die verknoopt zijn en landen en parken onderling koppelen.

De Cobra kabel is een initiatief van de Nederlandse netbeheerder TenneT en de Deense evenknie Energinet. Op de homepage van Energinet (in Engels) wordt de actuele uitwisseling van elektriciteit tussen Denemarken en buurlanden real time weergegeven, evenals die tussen de Deense landsdelen onderling. De Cobra kabel is al als verbinding Jutland-Netherlands (Jylland-Holland op de Deense pagina) in dat transport overzicht opgenomen, maar staat dus tot 7 september nog op 0 MW.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….