SEFE ENERGY
In de gasmarkt spelen momenteel drie belangrijke zaken die elkaar deels versterken maar ook deels voor de voeten lopen.
De problemen met aardbevingen in Groningen versterken enerzijds het gevoel dat de energietransitie urgent is, maar anderzijds dreigen ze de energietransitie ook uit koers te blazen. De opgave waarvoor de samenleving staat is namelijk dermate omvangrijk, dat we het ons niet kunnen veroorloven bepaalde opties uit te sluiten. Ook kunnen we het ons niet veroorloven massaal een foute weg in te slaan. Over enkele jaren al verbieden van cv-ketels zou zo’n foute route kunnen zijn. Simpelweg omdat niet alles tegelijk kan worden aangepakt en er bovendien nog veel geleerd moet worden, is een planmatig en stapsgewijze aanpak te prefereren. Belangrijk daarbij is dat energie die niet nodig is, de allerhoogste vorm van duurzaamheid heeft. Energie besparen door isoleren kan zodoende voor de energietransitie meer zoden aan de dijk zetten dan dezelfde hoeveelheid warmte met een warmtepomp opwekken i.p.v. met een cv-ketel.
Maar er speelt meer. Zo leent de bestaande gasinfrastructuur van leidingen en verbrandingsinstallaties zoals cv-ketels, zich voor (gedeeltelijke) verduurzaming door middel van bijmenging van waterstof en biogas. Zo’n verduurzaming met bestaande buizen en ketels staat in schril contrast met de enorme investeringen in netverzwaringen die nodig zijn voor een all-electric samenleving. Bovendien, zelfs als de samenleving bereid is om de enorme kosten van netverzwaring en vervanging van apparatuur te dragen, dan nog is het de vraag of er genoeg technici zijn om alles aan te leggen en er genoeg fabrieken zijn om al die kabels, transformatoren en warmtepompen te produceren.
Op zichzelf is het een goede zaak dat belangenbehartigers opzien baren met gedurfde oproepen als het verbieden van mono-cv-ketels. Het drukt eenieder met de neus op de feiten dat verandering aanstaande en onvermijdbaar is. Zelfs al zal de cv-ketel nog lange tijd een gangbaar product blijven, de dreiging van een verbod draagt namelijk wellicht bij aan beter nadenken over hoe bestaande woningen ook in de toekomst warm gehouden kunnen worden.
ACM waarschuwt: nettarieven gaan fors omhoog
Vattenfall zoekt alternatieven voor de biomassacentrale Diemen
Nadeelcompensatie RWE: 332 miljoen euro